Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra II 2.0 DTI - migające światła

06 Sty 2012 22:23 24249 62
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    Masy, plusy, alternator do sprawdzenia. Alternator na stół probierczy z obciążeniem.
  • Poziom 21  
    Wydaje się ze przyczyną tego są świece skoro po odłączeniu jest ok.
  • Poziom 29  
    Podłącz kontrolkę na świece i zobacz czy po zdjęciu nogi z gazu się zapala.
    Zrób prawdziwą diagnostykę silnika, przy zimnym silniku na biegu jałowym grzeją świece aby praca silnika była "kulturalna" na ubogiej mieszance. Wygląda na zły odczyt temp. silnika przez sterownik.
  • Poziom 26  
    Ja bym postawił na zwarcie przewodu zasilającego świecę żarową do masy, może gdzieś w okolicy kolektora wydechowego?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    Może coś z przekaźnikiem od świec i sterowaniem nim. Może przerywa, przez co pulsują światła.
  • Poziom 16  
    Alternator pewnie, duży pobór prądu przy podgrzewaniu swiec na zimnym jeszcze silniku i nie wyrabia pewnie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 29  
    Zrób tą kontrolkę i sprawdź czy w tym czasie gdy jeszcze jest mruganie świateł po zdjęciu nogi z gazu się zaświeci.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 39  
    Ile kosztował ten "nowy" alternator?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 29  
    Cytat:
    Jedyne spostrzeżenie jest takie, że jak ściągnę kapturki ze świec - światła nie mrugają. Jak wypnę przekaźnik świec - światła nie mrugają. Jak odepnę czujnik temperatury - światła nie mrugają. Światła przestają mrugać wtedy, kiedy silnik złapie temperaturę. Tylko podniesie się wskazówka od temperatury i światła zaczynają działać normalnie.

    Cytat:
    Dzisiaj zrobiłem patent z tą żarówką - po skończeniu dogrzewania świec żarówka przestaje świecić i przy zdjęciu nogi z gazu się nie zaświeca. Oczywiście światła mrugają cały czas.

    Jedno drugiemu przeczy, chyba,że masz układ podgrzewania cieczy podobny jak w VW.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 29  
    Cytat:
    Jedyne spostrzeżenie jest takie, że jak ściągnę kapturki ze świec - światła nie mrugają. Jak wypnę przekaźnik świec - światła nie mrugają.
    Rozumię, że tą kontrolką sprawdzałeś na jednej świecy. Spróbuj na pozostałych. Jak masz dostęp do amperomierza cęgowego sprwdź jaki jest wtedy pobór prądu.
    Napisz jakie są obroty silnika w obu przypadkach. Jeżeli masz alternator Boscha a masz możliwość podmienić na Valeo to też spróbuj.
  • Poziom 39  
    W oplu nie montowano alternatorów Valeo WOGÓLE!
    tutaj zastaje Delphi lub Bosch.
    A ten alternator to Bosch siatkowy nowszego typu?
  • Poziom 29  
    enauto napisał:
    podmienić na Valeo to też spróbuj

    Moja pomyłka - oczywiście Delphi.
  • Poziom 21  
    Cytat:


    Jak odepnę czujnik temperatury - światła nie mrugają. Światła przestają mrugać wtedy, kiedy silnik złapie temperaturę. Tylko podniesie się wskazówka od temperatury i światła zaczynają działać normalnie.

    a zmierz rezystancje czujnika na zimno i zapnij zamiast niego rezystor.
  • Poziom 9  
    Witam
    Mam taki sam problem w swoim oplu.
    Światła zaczynają mrugać jak włączę silnik. Mrugają zewnętrzne światła jak i wewnętrzne, już pomału robi się to uciążliwe dla wzroku. Mruganie i mnie działa w "rytm" silnika. Wcześniej miałem tylko ma małych obrotach teraz zauważyłem że nawet na średnich czyli do 2 do 3 tysięcy też mruga. Przez to mruganie tylko żarówki wymieniam. Mechanik powiedział że to do wspomagania i wystarczy jakiś czujnik tylko wymienić ale nie wiem czy to jest to. Po pomiarze złączy akumulatora na włączonym silniku miałem wyniki od 13,9 - 14,2 ale po załączniu świateł wyniki wynosiły od 13,2 - 13,9. Przyznam że akumulator ma 2 lata i nawet wymiana nic nie dała. Teraz będe próbował regulator napięcia wymienić. I zobacze jaki będzie rezultat. Jak ktoś ma inny pomysł to prosze o informację.
  • Poziom 26  
    Identyczne objawy, nie zawsze mają taką samą przyczynę, Miałem taki objaw w autobusie, przekopałem wszystko i nic. Wreszcze przyszły mrozy i zaczęły się problemy z rozruchem. Poprawiłem mocowanie kabla masowego, pomiędzy nadwoziem a silnikem. Przy okazji ustąpiło mruganie świateł. :)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    U mnie światła mrugają przez cały czas od momentu uruchomienia silnika do momentu wyłączenia. Jeszcze na początku na obrotach powyżej 2,5tys światłą świeciły normalnie teraz już tak nie ma. Nawet jak silnik się zagrzeje to światłą mrugają.
    Jak już pisałem wcześniej światła mrugają w rytm silnika. Jak by silnik nie dawał rady ładować. Ale nie wiem. Po prostu zgaduje. A co do czujnika to nie wiem o jaki chodzi. Tak mi powiedział mechanik. Ale że nie umiał załatwić tego czujnika to mi go nie wymienił. Jakiś czujnik od wspomagania który pobiera za dużo prądu i przez to podobno mrugają światła.
  • Poziom 39  
    Przecież tam nie ma żadnego czujnika od wspomagania.
  • Poziom 10  
    Witam, też mam ten sam silnik i jak przedmówcy pisali podobny objaw na zimnym silniku przygasają zauważalnie światła nawet wyświetlacz od radia "mruga" przy zmianie biegów, ustaje po przejechaniu ok 20 km. Zaczęła się zima i akumulator do wymiany ciężko palił a w końcu w ogóle- okazało się że jedna cela nie trzymała-pomiar na specjalnym mierniku z diagnozą. Po wymianie spokój. Założyłem 74 a było 72 Ah.:D
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Samochód mi odpala bez problemu. Tylko mam problem z mruganiem świateł.
  • Użytkownik usunął konto