Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OMNIGENA WZ 250 - czy nadaje się do podlewania ogrodu?

elkow 07 Jan 2012 02:21 12753 11
    elkow
    Level 10  
    Witam.
    Jak w tytule.
    Pompka tania, bierze mało prądu, według danych producenta ma przyzwoitą wydajność.
    Chciałbym poznać opinię osób które miały z nią do czynienia.
    Czy ta pompa będzie działać z tradycyjnym zbiornikiem hydroforowym, czy
    tylko z membranowym?
    Chodziło by mi o zrobienie instalacji wodnej o niewielkiej wydajności, ale
    z ciśnieniem nie mniejszym niż 2 atmosfery.
    Czy byłaby w stanie pracować z ciśnieniem 2-2,5 atmosfery i z wydajnością 10 litrów na minutę?
    wowka
    Level 28  
    elkow wrote:

Czy byłaby w stanie pracować z ciśnieniem 2-2,5 atmosfery i z wydajnością 10 litrów na minutę?

wg danych ze strony producenta da rade

jednak "energetycznie" taniej wychodzi pompa o duzej wydajnosci i malym cisnieniu - tylko weze trzeba grubsze (wiekszy koszt na poczatek)
    elkow
    Level 10  
    I co nikt tej pompy nie używa?
    A może używa ktoś OMNIGENE 1000 lub 1300.
    A może coś innego byście mi polecili.
    wowka
    Level 28  
    To napisz o co ci chodzi , jakie parametry ? nie potrafisz odczytac prostego wykresu ze strony producenta ? Jak na razie to polecic ci moge zebys zaplacil komus a ten ktos bedzie ci wiadrami podlewal ogrodek
    elkow
    Level 10  
    Gdybyś potrafił czytać ze zrozumieniem to nie musiał byś się niepotrzebnie pienić.
    Przecież napisałem wyraźnie: „Chciałbym poznać opinię osób które miały z nią do czynienia.”
    A nie dane odczytane z tabliczki znamionowej lub z jakiejkolwiek aukcji na allegro.
    puchator
    Level 12  
    Pompa ma delikatny mosiężny wirnik wrażliwy na zasysane zanieczyszczenia. Jeśli masz starą instalację ssącą to może być problem. Jeśli jest dłuższy czas nieużytkowana potrafi się zablokować np. po zimie.

Przy doborze ważne są parametry studni, na jakiej głębokości jest lustro wody i czy studnia jest wydajna.
    wowka
    Level 28  
    puchator wrote:
    Pompa ma delikatny mosiężny wirnik wrażliwy na zasysane zanieczyszczenia. Jeśli masz starą instalację ssącą to może być problem. Jeśli jest dłuższy czas nieużytkowana potrafi się zablokować np. po zimie.

Przy doborze ważne są parametry studni, na jakiej głębokości jest lustro wody i czy studnia jest wydajna.

co do zanieczyszczen to są takie urządzenia jak filtry - wystarczy skosny siatkowy za 10zl

instalację ssącą miałem nieużywaną prawie 20 lat (instalacja chyba jeszcze poniemiecka ale rura po przecięciu grubsza niż obecnie nowe produkowane) - obecnie nadal działa bez problemu, lecz przed użyciem przepłukałem rurę dużą ilością wody - miałem mozliwość podłączenia węża od strony studni, ale jak sie nie da to można kilka razy filtr wyczyscic az syf z rur sie wypluka

Przy takiej pierdziawce jak wz250 to chyba kazda studnia bedzie wydajna
    puchator
    Level 12  
    Pompa ta ma wirnik otwarty z takimi drobnymi łopatkami, jak jedna z nich się odłamie to na zasadzie domina polecą kolejne a koszt tego wirniczka to około 70% całej pompy. Wiem bo sporo ich wymieniłem.

Jeśli studnia wydajna proponuję pompę o większej wydajności, również jednowirnikową (ok. 50l/min i podnoszeniu 50m) można podłączyć zraszacze i dodatkowo podlewać np. z węża.

Wirniki z tworzywa mają to do siebie że są trwalsze i tańsze w wymianie.
    elkow
    Level 10  
    Dzięki za odpowiedź.
    A powiedz mi jeszcze czy ta pompka nadawała by się do pracy ciągłej przez kilka godzin dziennie?
    Czy wyłącznik termiczny nie będzie jej co chwilę wyłączał?
    Według danych producenta, OMNIGENA 250 przy sprężaniu do 2 atmosfer ma
    wydajność 15 litrów na minutę.
    W instalacji którą robię (kroplowniki i mikrozraszacze) wystarczyło by nawet 5 litrów na minutę, ale przez kilka godzin dziennie.
    puchator
    Level 12  
    Powinna podołać zadaniu, czyli pracy po kilka godzin dziennie. Silnik ma wentylator postaw ją w przewiewnym miejscu. Oczywiście będzie miało to wpływ na jej żywotność ponieważ jest to produkt chiński i jakość jest powiedzmy że średnia. Ale również koszt zakupu niewielki.

Wydajność przy 2 atm, będzie około 15l / min.
    szlawoj
    Level 11  
    Witam
    Ja używam tej pompy od kilku lat i jestem zadowolony. Do podlewania ogrodu w sam raz. Trzeba tylko pamiętać żeby na zimę nie została w studni i uważać na zanieczyszczenia (musowo filtr). Pompa tania prosta i wydajna jak do tego typu wykorzystania.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Czy jest to dobra pompa to trudno jednoznacznie określić ale wystarczy zrobić jakieś porównanie z pompą innej konstrukcji. Pompa WZ250 jest typową pompą peryferalną przez co jest bardzo tania w produkcji a co za tym idzie w zakupie. Prawdą jest, że obligatoryjnie wymaga montażu filtra na dolocie chroniącego przed zanieczyszczeniami co powoduje , że do analizy kosztu zakupu należało by doliczyć koszt takiego filtra. Jako, że jest to pompa peryferalna ma niską sprawność przez co przy dłuższym pompowaniu koszt eksploatacji będzie wyższy od innej pompy jednowirnikowej nawet o 25%. Wiedząc ile kosztuje 1 kWh prądu można wstępnie oszacować po ilu godzinach użytkowania koszt zakupu droższej pompy się zamortyzuje. :D