Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błąd karty graficznej po czyszczeniu komputera

marcin412 07 Sty 2012 14:17 2130 10
  • #1 07 Sty 2012 14:17
    marcin412
    Poziom 9  

    Witam. Dzisiaj postanowiłem gruntownie wyczyścić swój komputer, bo zaczął już dość głośno pracować. Nie było to pierwsze takie czyszczenie, ale dzisiaj kiedy chciałem uruchomić komputer zamiast zielonego obrazka z modelem płyty głównej (testy post) usłyszałem nieprzyjemne dźwięki wydobywające się z wnętrza komputera. Były to 3 sygnały: 1 długo i 2 krótkie, co w biosie Phoenix oznacza "Błąd karty graficznej". Wielokrotne wyjmowanie i wkładanie karty nie pomogło. Czy kartę można już spisać na straty?

    Specyfikacja komputera:
    Karta graficzna: nVIDIA GeForce 7600GS
    Płyta główna: ASUS M2N E-SLI
    Procesor: AMD Athlon 64 4000+ 2.1GHz
    Zasilacz: Tracer 4Life 400

    --EDIT--
    Na płycie mogę mieć 2 karty w trybie SLI. Do tej pory kartę miałem zawsze podłączoną do niebieskiego gniazda PCI-E x16. Czy mogę spróbować włożyć ją do czarnego PCI-E x8 :?:

    0 10
  • #2 07 Sty 2012 14:32
    gtyle
    Poziom 14  

    Czy karta jest zasilana? (sprawdź czy kręci się wentylator na karcie).
    Z tego co pamiętam, to karta ma oddzielne gniazdo zasilania molex. Jeśli zasilałeś dotąd ze slotu, to może spróbuj z molex.

    0
  • #3 07 Sty 2012 14:43
    iamtheone
    Poziom 26  

    marcin412 napisał:
    Zasilacz: Tracer 4Life 400

    Wymień zasilacz, jest tragiczny. Nie wykluczone, że tracer przyczynił się do powstania usterki karty. Spróbuj użyć karty w innym komputerze, użyj innej karty w swoim komputerze (po zmianie zasilacza na jakiś markowy). Nie wykluczone że "zasilacz" mógł uszkodzić płytę główną.

    0
  • #4 07 Sty 2012 14:46
    wariato
    Poziom 43  

    Na początek podmień zasilacz bo Tracer nie należy do "bezpiecznych" zasilaczy. W jaki sposób czyściłeś ten komputer ? Mokrą szmatką, odkurzaczem ? Obejrzyj dokładnie kartę, jaki to dokładny model grafiki ?

    0
  • #5 07 Sty 2012 14:54
    Lord Kotu
    Poziom 15  

    Reset CMOS, odepnij co się do i odpal bez dodatkowych akcesorium nawet HDD jak nie pomoże sprawdź kartę u znajomych, założę się że jest ok...

    0
  • #6 07 Sty 2012 17:42
    marcin412
    Poziom 9  

    gtyle Karta pobiera zasilanie ze złącza PCI-E. Zasilanie jest (kręci się wiatraczek). Nie ma dodatkowych złącz.

    iamtheone, wariato jakoś nigdy nie narzekałem na ten zasilacz, a i tak nie mam jak go wymienić. Czyściłem go w ten sposób, że wyjąłem wszystkie elementy. W obudowie została tylko płyta główna z procesorem. Wziąłem odkurzacz o dużej sile ssącej i dzięki temu dysza była dość daleko od elektroniki. Grafikę czyściłem podobnie, plus trochę WD-40 do wiatraczka. Jeszcze wymieniłem pastę na procku i wszystko składam do kupy. Zaznaczam, że wykonałem u siebie już kilkanaście takich przeglądów i nic się nie stało. Do tej pory...

    Lord Kotu Zaraz zrobię taki rozruch i napiszę co się stało.

    --EDIT--
    Zrobiłem reset CMOS.
    Odpiąłem dyski, napęd, wyjąłem grafikę i ramy i... 1 długi i 2 krótkie dalej.
    Ale gdyby to płyta główna była uszkodzona to raczej bym nie słyszał beepów

    0
  • #7 07 Sty 2012 18:03
    wariato
    Poziom 43  

    Ile masz kości pamięci ? Jedną, dwie ? Spróbuj wyjąć kość/i pamięci, przeczyścić sloty sprężonym powietrzem i włożyć ponownie. Jeżeli masz dwie kości to włóż tylko jedną i sprawdź efekty.

    0
  • #8 07 Sty 2012 18:30
    marcin412
    Poziom 9  

    mam 4 kości pamięci w trybie dual po 2.

    włożyłem jedną kość kingston 512 MB i teraz słyszę 1 długi i 3 krótkie, co według postu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html oznacza błąd pamięci karty graficznej lub jej brak

    teraz włożę kartę i zobaczę co się stanie

    --EDIT--

    Na płycie były podłączone tylko procesor, karta graficzna i 512 ramu kingstona.
    Sygnał jaki tym razem wydał z siebie komputer to jedno pojedyncze beep, więc problem leżał nie po stronie grafiki tylko ramu. Jak sprawdzę która to kość to odezwę się jeszcze raz. Dzięki wszystkim za pomoc ;]

    --EDIT2--

    Co oznacza napis CMOS checksum error - Defaults loaded?

    0
  • #9 07 Sty 2012 22:26
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    marcin412 napisał:
    Co oznacza napis CMOS checksum error - Defaults loaded?

    Błąd sumy kontrolnej pamięci CMOS - załadowano wartości domyślne.

    0
  • #10 07 Sty 2012 22:30
    Lord Kotu
    Poziom 15  

    Że wartości w CMOS są niepoprawne i pyta czy załadować podstawowe...
    Z góry odpowiem: TAK

    0
  • #11 07 Sty 2012 23:00
    marcin412
    Poziom 9  

    Ale czym to mogło być spowodowanie? Resetem biosu za pomocą zworki?

    BTW
    Pomimo wyraźnej informacji biosu na temat uszkodzonego RAMu włożyłem wszystkie kości na płytę z tym, że zamieniłem kanały, tzn. jeśli kości były w gniazdach żółtych to przełożyłem do czarnych i odwrotnie, i wszystko działa jak należy. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :D już powoli zaczynałem rozglądać się za kartami na allegro ;]

    0