Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ARISTON - E RFV 402 - dziwna praca zamrażalnika

jancio19 07 Jan 2012 15:17 1550 7
    jancio19
    Level 11  
    Witam, nie wiem czy to tak powinno być czy nie, chłodziarko-zamrażarka w/w (dwa agregaty Danfossa) ostatnio zauważyłem, że zamrażalnik jakby cały czas pracował, albo za często, w związku z tym wyczytałem w instrukcji, że za gruba warstwa lodu może prowadzić do zbyt częstego włączania się zamrażalnika, więc ją odmroziłem, i tam pracuje
    30 minut praca
    25 minut postój
    2 minuty praca
    12 minut postój
    30 minut praca
    25 minut postój
    10 minut praca
    czy te czasy są dobre, jakoś nie równo jak dla mnie, czy agregat zamrażalnika tak często powinien się uruchamiać, jak nawet nie są otwierane drzwi od niego, kiedy lodówka wie, że powinna uruchomić agregat. Może to laickie pytania, ale....
    czy można zrobić tak, aby agregat włączał się rzadziej ?, czy 2 KWh na bobę zużycie energii przez taką lodówkę to dużo ?.

Pozdrawiam
    chłopak z plakatu
    Level 11  
    A w nocy, między 2 a 5 rano jak często się włącza?
    I dodatkowo zapytam jaka jest temperatura w zamrażalniku?
    jancio19
    Level 11  
    jak się przebudzę to cały czas słyszę prace agregatu, minus 12 przez 5 minut narosło, termostat ustawiony na 3 w skali do 5 .
    chłopak z plakatu
    Level 11  
    jancio19 wrote:
    , minus 12 przez 5 minut narosło, termostat ustawiony na 3 w skali do 5 .

Pytałem o temperaturę w zamrażalniku a nie o tempo wychładzania termometru czy czegoś tam czym mierzyłeś.

jancio19 wrote:
    jak się przebudzę to cały czas słyszę prace agregatu

Wiesz, ciężko mi Ci coś doradzić. Może nie śpij w kuchni?
    jancio19
    Level 11  
    OK, termometr wsadzony do komory -20 stopni, a to ma znaczenie czy spie w kuchni czy na andresoli ?
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Temperatura dobra i czasy też. Wygląda że jest wszystko w porządku.
    jancio19
    Level 11  
    A, jest taka możliwość, żeby agregat włączał się rzadziej ?, kiedy lodówka wie, że trzeba włączyć agregat ?
    jancio19
    Level 11  
    witam, gdzie umieszczony jest czujnik w zamrażalniku który steruje agregatem, kiedy ma się włączyć, a kiedy nie ?