Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

citroen c8 sygnał gong - klapka wlewu paliwa

ogla 07 Jan 2012 21:15 2464 5
    ogla
    Level 2  
    Niedawno nabyłem citroena c8 z roku 2003 z silnikiem 2.2 hdi. Po pewnym czasie eksploatacji usłyszałem w czasie jazdy sygnał gongu, bardzo nieregularnie, czasem pojedynczy sygnał , a czasem dwa lub trzy sygnały. Sprawdzałem według książki co to może znaczyć i dowiedziałem się że to jest alarm stopnia pierwszego np. niedomknięte drzwi, w związku z tym przeczyściłem styki na drzwiach tylnych, lecz to nie to, potem myślałem że to ciśnienie w oponach, lecz to też nie to.nie dział mi czujnik parkowani może to przez niego te gongi. Pomysły mi się skończyły i napisałem ten post z nadzieją że ktoś miał taki sam przypadek i dał sobie z nim rady.
    colin555
    Level 27  
    sprawdz poziom oleju, plynu chlodzenia i stan akumulatora
    ogla
    Level 2  
    Przepraszam za powolną odpowiedż na wasze pytania , ale to z prostej przyczyny że cały tydzień jestem poza domem i nie mam dostępu do internetu. Sygnał gongu pojawia się bez kontrolki i nie ma żadnej informacji na wyświetlaczu wielofunkcyjnym drzwi boczne tylne działają, a klapa tylna zamyka się poprawnie jeśli z tym był by problem to mi się wydaje że na wyświetlaczu była by informacja o niedomkniętych drzwiach.Poziom oleju sprawdzałem i jest poprawny płyn chłodzenia tez jest tylko nie sprawdzałem akumulatora, pewnego dnia włączył mi się tryb ekonomiczny.Po przeczytaniu instrukcji dotyczących przeglądów okresowych w citroenie dowiedziałem się że mam przekroczony termin przeglądu okresowego o około 1500km.może to jest przyczyną tego sygnału
    ogla
    Level 2  
    to ta opcja odpada .Podłączyłem go do komputera u mechanika i pokazało że wlew paliwa jest niezamknięty