Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mikrofon + komputer- nagrywanie dźwięku

Kubba95 09 Jan 2012 18:41 8983 9
    Kubba95
    Level 9  
    Cześć! Jako, że jestem zielony jeśli chodzi o zestawy audio to moje pytanie może być dla was banalne :D , ale sam na nie nie odpowiem, a dość długo bezskutecznie szukałem odpowiedzi :cry:
    No to do sedna. Mam potrzebę nagrania sporego materiału głosowego na komputer. Mam już mikrofon dynamiczny marki Alphard, kabel XLR z jedną końcówką do mikrofonu, a drugą z jackiem. Do jacka dokupiłem przejściówkę jack>minijack w celu sprawdzenia czy mikrofon będzie działał od razu po podłączeniu mikrofon >komputer.
    Oczywiście nie działa, windows "widzi" go, ale nie rejestruje z niego dźwięku.
    Teraz mam do was pytanie: Co jeszcze będzie mi potrzebne, aby nagrywać głos na komputerze przez mikrofon? Dodatkowy sprzęt itp?

E: dodam, że mam zintegrowaną kartę dźwiękową w komputerze.
    kizek
    Level 35  
    Można na przykład zaopatrzyć się w program "Audiograbber" to przechwytywania dźwięku.
    Kubba95
    Level 9  
    Nie bardzo o to mi chodzi :p Program do nagrania mam (Audacity). Bardziej zastanawia mnie przez co nie da się nagrać dźwięku. Czy jak podłączę mikrofin<->komputer to czy wszystko powinno działać.
    Kubba95
    Level 9  
    Dobra, muszę odświeżyć temat :) Już mam pewność, że mikrofon jest sprawny, ale po podłączeniu do kompa nie rejestruje dźwięku (nie dziwne :p) I teraz mam pytanie, a nawet 2 :D .Czy jeśli kupię kartę dźwiękową Sound Blaster Live i podłączę ją do komputera to mikrofon zacznie nagrywać dźwięk? Opcja nr 2, mam sprawna wieżę z karaoke, mikrofon na niej działa. Czy jest opcja podłączenia wszystkiego tak: mikrofon -> wieża -> komputer, aby to działało tzn, dźwięk będzie nagrywany na kompie przez jakikolwiek program?
  • Helpful post
    kizek
    Level 35  
    Coś mi się wydaje ze wejście mikrofonowe w PC nie obsługuje mikrofonów dynamicznych. Chyba że we właściwościach jest opcja wyboru rodzaju mikrofonu. Dlatego proponowałem "audiograbbera", aby sprawdzić. Z wieżą powinno zadziałać na wejściu liniowym w PC.
    Kubba95
    Level 9  
    No to próbuję opcji z wieżą. Ma ktoś pomysł jak to podłączyć? Może Cinch/Cinch->minijack?
  • Helpful post
    kizek
    Level 35  
    Z wyjścia w wieży ( cinch ) do PC ( mini Jack ).
  • Helpful post
    xarak0
    Level 14  
    Do wieży podłącz się pod wyjście do nagrywania - magnetofon (zazwyczaj dwa cinch).
    Wtyczkę do karty muzycznej podłącz do gniazdka Line IN (gniazdo mini Jack).
  • Helpful post
    roberts_1
    Level 10  
    Wszystko zależy od mikrofonu. Może wymagać dodatkowego zasilania phantom power. Takie zasilanie możesz uzyskać podłączając mikrofon do mixera który oferuje takie zasilanie. Możesz też zakupić kartę muzyczną bądź interfejs z zasilaniem phantom. Podaj dokładnie jaki to typ mikrofonu. Jest też kwestia prawidłowego ustawienia programu Audacity, aby nagrywał dźwięk właśnie z mikrofonu - Edytuj - Preferences - Devices - Nagrywanie. Co do kupna karty to naprawdę polecam taką z wejściem XLR i podłączenie bez żadnych przejść na gniazdo Jack. Co do wyboru interfejsu to już zależy od komputera z jakim mam pracować oraz oczywiście zasobności portfela więc póki co nie będę nic sugerował ale jest wiele do wyboru a wysłużony Live hmmm, szkoda kasy ale to tylko moja opinia.
    Kubba95
    Level 9  
    Podłączenie do wieży pomogło. Wszystko ładnie działa, dziękuję za pomoc. :)