Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Citroen Jumpy 2.0 TDI, 2007r. przy odpalaniu dymi na biało, ciężko pali

jacenty1971 09 Sty 2012 21:50 2789 5
  • #1 09 Sty 2012 21:50
    jacenty1971
    Poziom 10  

    Witam Szanowne Forum! Przeczytałem prawie wszystkie posty z podobnym problemem jak mój, jednak nie znalazłem odpowiedzi.
    Mam Citroena Jumpy silnik 2.0 TDI, rok prod. 2007 i od kilku tygodni zaczął sprawiać problem przy odpalaniu rano. Silnik nie chce zaskoczyć, pracuje jak by nie na wszystkich garach, mocno rzuca silnikiem i strasznie mocno dymi na biało. Po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach problem mija, auto zaczyna normalnie funkcjonować. Nie czuć utraty mocy, może troszkę głośniej gwiżdże turbina.
    Zauważyłem delikatny wyciek oleju, jak się okazało rozszczelnił się interkuler-tak stwierdził mechanik. Wymienił filtr paliwa ale problem pozostał. Auto krótko przed awarią miało wymianę paska rozrządu, oleju oraz filtrów.
    A wszystko zaczęło się w dość dziwnej sytuacji a mianowicie, jadąc pewnego wieczoru poczułem, że auto dostało jakiej nadprzyrodzonej mocy, normalnie silnik szalał jak by się czegoś napił, po kilkunastu sekundach wariactwa samoistnie wskoczył na wysokie obroty po czym wyświetlił komunikat "faulty antipollution" po czym nie chciał jechać więcej jak 90km/h. Po wyłączeniu silnika, za którymś razem komunikat znikł, auto zaczęło jeżdźić z normalna prękością ale poranny problem pozostał. Byłem już u kilku mechaników, ale wszyscy rozkładają ręce...
    Posiada Ktoś rozwiązanie mojego problemu, miał Ktoś podobny przypadek? Pozdrawiam

    3 5
  • #2 17 Gru 2013 23:13
    bossnw1
    Poziom 2  

    Witam ! Mam podobny problem z Citroenem c4 picasso.2007 rok. Servis citroena wymienil najpierw zawor EGR i nic .Pozniej wymienili wtryski i nic , W piatek odebralem auto i niby malo byc ok .Na nastepny dzien rano odpalam dymi i nie rowno pracuje silnik przez jakis czas. Jak silnik jest cieply jest wporzadku. Mam nadzieje ze zajdzie sie jakis madry mechanik ktory mial z tym do czynienia? dzieki bardzo

    0
  • #3 27 Cze 2015 21:27
    slaha
    Poziom 10  

    Witam
    Mam Jumpera 2.2 HDI z 2007 r i do dzis normalnie odpalal bez kopcenia. Dzis po przejechaniu 1070 km nagle przy odpalaniu kopci na bialo przez pare sekund i silnik nie wchodzi na obroty :cry: a pozniej jest juz normalnie. Co moze byc przyczyna?? Ostatnio zauwazylem upocony drugi zawor czy to moze byc wina uszczelniacza na zaworze??
    Z gory dzieki za odpowiedz
    Pozdrawiam

    2
  • #4 28 Cze 2015 11:14
    jurekk55
    Poziom 35  

    Kompleksowa diagnostyka :błędy, parametry pracy. Do tego pomiary manometrami. Wtedy można coś podpowiedzieć

    slaha napisał:
    Co moze byc przyczyna?? Ostatnio zauwazylem upocony drugi zawor czy to moze byc wina uszczelniacza na zaworze??

    O jaki zawór Ci chodzi? Powiesz jak to zrobiłeś ?

    0
  • #5 28 Cze 2015 11:53
    slaha
    Poziom 10  

    Nie na zaworze tylko na wtrysku, myslalem o czym innym i pisalem, Jak sciagne oslone to na drugim od lewej jest wkolo "upocony". Jutro dpiero pojade do mechanika zobacze co powie...

    0
  • #6 28 Cze 2015 12:03
    jurekk55
    Poziom 35  

    Więc zacznij od najprostszej sprawy- sprawdzenia szczelności wężyków przelewowych

    0