Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai Accent problem z check engine i dziwne objawy.

Nizdur 10 Jan 2012 00:22 4995 4
    Nizdur
    Level 11  
    Witam.
    W moje ręce wpadło ostatnio dość nietypowe auto znajomego do zdiagnozowania jakim jest Hyundai Accent z 2005r. Auto to posiada ciekawą usterkę. Wszystko zaczyna się od tego, że jakiś czas temu zapalił się check. Kontrolka świeci się nieustanie. Próby skasowania poprzez odłączenie akumulatora nie dały żadnego skutku. Teraz zaczyna się ciekawa kwestia tego auta. W celu zczytania kodu błędu podpoiłem niedawno zakupionego elm 327 (wiem, wiem, że to elm, ale zawsze coś) oczywiście nie uzyskałem połączenia z autem. Jednak, gdy już zrezygnowany zbierałem sprzęt do "diagnostyki" z auta zauważyłem, że świeci się kontrolka od otwartych drzwi (oczywiście drzwi były zamknięte). Kontrolka po wstępnych ustaleniach nie świeci się pełną mocą tzn. po otworzeniu drzwi świeci mocniej. Kolejny dziwny objaw tej kontroli to to że świeci się po podłączeniu interfejsu, bez niego działa prawidłowo. Dalej idą doszedłem do oświetlenia w środku, które nie działa (żarówka sprawna, i wszystko na pierwszy rzut oka wygląda ok.) ani przy otwartych drzwiach, ani przy opcji świecenia na stałe. Zauważyłem też że dziwne świecenie kontrolki występuje w sytuacji dokładnie takiej: podłączony interfejs, przełącznik lampki ustawiony na włączanie lampki razem z otwarciem drzwi(przy innej pozycji lub wyjęciu żarówki lampka gaśnie). Teraz główny podejrzany to zegarek który jest zamontowany dodatkowo (mierzy temp. na zewnątrz itp.) podejrzenia są spowodowane tym że po wyłączeniu przednich świateł przeciwmgielnych na zegarku na chwilę zanika prąd.

Teraz chciałbym prosić o jakieś sensowne porady nie w stylu "gdzieś kable pocięte", bo tyle to wiem i w najbliższym czasie zacznę szukać. Proszę o przeanalizowanie wszystkich objaw i odrzucenie tych które nie są na pewno związane z problemem i sensowną poradę.

P.S.
    Wszystkie drzwi zostały przetestowane i problem nie zależy od drzwi.
    s.q
    Level 21  
    Problem polega na sprzęcie do diagnozy, wszystkie usterki nie są powiązane, jeżeli się spodziewasz że taka usterka dla tego auta to standard to się mylisz.
    Ten rocznik ma zapamiętywanie błędów sporadycznych i kontrolę istniejących, odłączając aku nic nie zrobisz zamiast testera do azji wystarczy tester EOBD.
    Nizdur
    Level 11  
    Dodam tylko że elm 327 powinien obsługiwać EOBD i sam interfejs działa poprawnie w innych autach. Spróbuje wyeliminować wszystkie usterki i na końcu czepiać się interfejsu, gdyż na dzień dzisiejszy niczego innego nie posiadam do diagnostyki.
    kris81orzesze
    Level 18  
    Swiatełka w drzwiach nic tam za bardzo nie będą mieć do kontrolki check engine...
    Spróbuj podłączyć inny sprzęt do niego, albo urzyj innego programu do elma
    Nizdur
    Level 11  
    Jedyne co nie martwi, to to że ktoś na grzebał w kablach zakładając dodatkowy zegarek.
    W sumie to bym oczekiwał jednej jasnej odpowiedzi, czy po podpięciu elm lub jakiegoś innego testera zaświeca się w tym aucie kontrolka od otwartych drzwi. Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej materii czekam na odpowiedź.