Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ZELMER 01Z014ST vs Zanussi ZAN1830

ln2k 10 Jan 2012 14:01 1844 1
    ln2k
    Level 12  
    Witam

Zastanawiam się nad kupnem odkurzacza do 250-300zł. Drogą selekcji pozostały mi 2, prosiłbym o opinie/Wasze sugestie:

1. Zelmer Voyager Twix 01Z014 ST
    http://www.electro.pl/produkt-Odkurzacz_ZELMER_01Z014ST_Voyager_Twix_NATYCHMIASTOWA_WYSYlKA_2B_skorzystaj_z_Promocji_RABAT_do_10_2-64749,168.html#show_accessories

2. ZANUSSI ZAN1830
    http://www.2w1.pl/produkt-zanussi-zan1830--54019.html

i trzy pytania przy okazji
    a) Jak sprawdza się ta turboszczotka w praktyce? (mam psa, który dość mocno się kłaczy i na dywanie jest pełno włosów)
    b) Jak wygląda sprawa filtra w odkurzaczu bezworkowym? Jak często trzeba go wymieniać i jaki to jest mniej więcej koszt?
    c) Czy ewentualnie polecalibyście w tej kwocie jakiś inny odkurzacz?

Pozdrawiam serdecznie
    staś pytalski
    Level 40  
    Dla mnie Zanussi w sprzęcie małego agd to firma krzak, kiedyś może coś więcej robili, teraz jak wejdziesz do pierwszego lepszego sklepu, na półkach czy działach małego agd nic nie ma tej firmy. Nawet nie wiem kto to serwisuje i dostarcza jako oficjalny dystrybutor na Polskę. Pomijając ten fakt, wolałbym Zelmera, tylko nie Voyagera, a Claris Twix jak upierasz się przy bezworkowym. A dlatego Clarisa bo:
    a) jest to Zelmer - serwis i dostępność części, materiałów eksploatacyjnych w moim odczuciu lepsza jak Zanussi,
    b) 4 lata gwarancji (wiadomo na odkurzacz, ale 4 lata)
    c) lepsze wyposażenie (mam na myśli model ST)

a) Turboszczotka to szczotka z wałkiem, który jest napędzany poprzez zasysane powietrze. W zamyśle konstrukcyjnym ma lepiej zgarniać włos, sierść, brud z powierzchni dywanowych. Jak się u Ciebie sprawdzi nie wiem, bo nie wiem jakie masz dywany itd, nie mniej mając wersję ST masz 3 duże szczotki (turboszczotka, szczotka do parkietu, szczotka dwupozycyjna) i 3 małe ssawki. Minus turboszczotki, że raz na jakiś czas musisz wyczyścić ją z włosów, kłaków, sierści.
    b) Filtry w odkurzaczach bezworkowych są ważne, zależności jaki to model może to być filtr zmywalny lub nie. Jak często wymieniać ? Zależy jak często odkurzasz i wymieniać jak zaleca producent. Czasami czuć, że z odkurzacz śmierdzi, że się grzeje, to znak by to zrobić. Nie należy tego lekceważyć, bo filtr chroni silnik. Co do ceny, znajdź jeden i drugi serwis i zadzwoń, do Zelmera można zamówić przez stronę, mógłbyś wykazać trochę inicjatywy i wpisać w google...
    c) Pomijając wspomnianego wyżej Clarisa Zelmera rozważył bym Zelmer Cobra II lub Zelmer Jupier, tylko oba są workowe. Jest wątek jaki kupić odkurzacz i tam możesz poczytać na ostatnich 5-10 stronach o odkurzaczach...