Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sieć wifi z radiówki - konfiguracja sieci

Platronic 10 Jan 2012 18:44 6919 52
  • Helpful post
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Sam widzisz co pokazuje system ;)
    Stanley_P
    Level 27  
    Stanley_P wrote:

Ojej!!! Chyba wiem co jest grane... <...>

W każdym razie na 99,9% gdzies przy antenie na dach już posiadasz jeden router do odbierania (TP-link WA500G, prawdopodobnie dostaleś od dostawcy

jimasek wrote:
    Platronic wrote:
    Nie mam żadnego routera do odbierania sygnału.Sygnał idzie z anteny dachowej(tuba) przez kabel RP-SMA(rdzeń zaizolowany i opleciony drucikami, metalowa gwintowana końcówka) prosto do karty sieciowej w PC.

Oznacza to że gdzieś w sieci (do której jesteś podłączony) pracuje takie urządzenie ;)

Heh, no fakt tak zapewne było, nawet nie pomyślałem o tym ;-) Ale 0,1% furtki na inną inność sobie zostawiłem ;-)

Platronic: wszystko wskazuje na to, ze nie masz fizycznego połączenia miedzy kartą sieciowa w komputerze a Airlive. Zresztą zadałem sobie trud i w kilkanaście sek. znalazłem instrukcję routera:
    http://fs.airlive.com/manual/AirLive_WL-5460APv2_Manual.pdf
    Strona 9 - na płycie czołowej masz dwie zielone diody: LAN1 i LAN2. Powinna któraś świecić po podłączeniu komputera. Jeśli nie świeci - połączenia na pewno brak. Przyczyn może być wiele: uwalony lub niewłaściwie zarobiony kabel, uwalona karta w pececie, uwalony router.
    Jak widać: schody już na samym starcie. Mój post jest #32 w tym watku i jeszcze nawet nie dostałeś się do panelu konfiguracyjnego. A gdzie skonfigurowanie routera, połączenie go kawałkiem skrętki z Planetem (bo przecież chcesz odbierać oraz "rozsyłać" wifi?), skonfigurowanie tego drugiego?
    Dlatego jeszcze raz wracam do mojej porady z postu #7: poprosić o pomoc kogoś nieco biegłego "w te klocki". Niekoniecznie informatyka z dyplomami 7 uczelni ;-)

Pozdrawiam -

Stanley
    Platronic
    Level 13  
    Stanley_P wiem, że denerwuje Cię moja osoba ale nikt nie każe ci tu siedzieć i pisać w tym wątku, i dziękuję Ci bardzo za to że poświęciłeś mi swój cenny czas.Jeśli pomoc w tej sprawie wydaje Ci się bezsensowna, po prostu zapomnij o tym wątku, idź z kolegami na piwo,rozerwij się.Co do tematu, w życiu trzeba mieć trochę samo zaciętości żeby coś osiągnąć.Ja mimo niewiedzy staram się cokolwiek tu zdziałać,przynajmniej czegoś się nauczę.Jeśli już naprawdę nie będę w stanie nic zrobić to obiecuję,dam sobie spokój. :wink:

To raczej nie jest wina routera ani kabla,próbowałem dwie skrętki i nie świeci lampka LAN.To samo zrobiłem na Planet WAP-4033 w ramach testu,są tam lampki sygnalizujące PRW, WLAN i LAN. po podłączeniu do zasilania lampka PWR świeci,WLAN miga a LAN nie reaguje.Wpadłem na pomysł, żeby pogrzebać w biosie i znalazłem opcję LAN Cable Status,po wejściu w nią jest pozycja AI NET2i była ustawiona na disable.Przełączyłem na enable.Po ponownym uruchomieniu PC na ekranie testowym tuż przed ładowaniem Win pojawia się komunikat LAN Cable not ready..Więc prawdopodobnie coś jest z karta LAN w PC,tylko co skoro w menadżerze urządzeń pisze, że jest ona włączona.
    ----------------
    Karta jednak działa bo przy opcji LAN Cable Status jedna z dwóch kontrolek mruga. ale mimo to po włączeniu wszystkich opcji w biosie na enabled nadal pisze że kabel jest nie podłączony.
    birut
    Level 21  
    Stanley_P wrote:

@birut: porada szkodliwa. To, że jakiś-tam router posiada dwie anteny wcale nie oznacza, że posiada dwa układy radiowe i będzie go można wykorzystać do odbioru i "rozsyłania" wifi, tak jak pragnie tego Autor topicu.

Mam TP-Linka i w instrukcji jest napisane że można podlączyć w jedno gniazdo antenę zewnętrzną a w drugie zwyklą małą, Oczywiście może są takie co mają dwie a praqcuje tylko jedna, od tego jest instrukcja żeby się dowiedzieć co potrafi dany sprzęcik.
    Tak na marginesie to te wszystkie urządzenia mają porąbany interface, bo nie dosyć że mało który ma po polsku to jeszcze jest pomieszanie z poplątaniem. Wystarczy zrobić Menu zgodnie z funkcjami czyli wybieramy daną funkcję która nas interesuje, funkcja AP ma do ustawienia to i to, Funkcja ADSL ma do ustawienia to i to Funkcja klient tylko to i owo , funkcja mostu, repatera, i.t.d.
    pietrassxm
    Level 11  
    zresetuj tego airlive'a masz tam taki mały przycisk reset na pewno. Z aktualizuj sterownik tej karty sieciowej, musi to działać!
    Platronic
    Level 13  
    Resetowałem go dużo razy.Aktualizacje sterów karty też zrobiłem.Wszystkie opcje w biosie dotyczące LAN włączyłem.Ale niestety połączenia nadal nie ma.
    Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
    123frytki
    Level 10  
    Witam,
    Chcę osiągnąć podobny cel co założyciel tematu. Mianowicie posiadam 2 udządzenia: D-LINK DIR-300 oraz AirLive WL5460AP v2. Internet odbieram z anteny panelowej zewnętrznej od której kabelek antenowy jest wpięty w kartę sieciową na USB do mojego komputera PC. Chciałbym za pomocą tych urządzeń rozesłać sygnał po mieszkaniu i móc korzystać z internetu zarówno w PC jak i laptopie. Nie wiem jednak w jaki sposób skonfigurować dane urządzenia tzn. jaki tryb pracy ustawić w urządzeniach, jaki adres ip mają mieć urządzenia, gdzie wpisać adres ip bramy, serwera dhcp,serwera dns przez które obecnie łączę się z siecią mojego usługodawcy internetowego; ogólnie jak skonfigurować lan, sieć bezprzewodową i internet). Proszę więc zainteresowanych o pomoc.
    Stanley_P
    Level 27  
    birut wrote:
    Stanley_P wrote:

@birut: porada szkodliwa. To, że jakiś-tam router posiada dwie anteny wcale nie oznacza, że posiada dwa układy radiowe i będzie go można wykorzystać do odbioru i "rozsyłania" wifi, tak jak pragnie tego Autor topicu.

Mam TP-Linka i w instrukcji jest napisane że można podlączyć w jedno gniazdo antenę zewnętrzną a w drugie zwyklą małą, Oczywiście może są takie co mają dwie a praqcuje tylko jedna, od tego jest instrukcja żeby się dowiedzieć co potrafi dany sprzęcik.<...>

Gdyby to było takie proste jak napisałeś: czyli bierzemy dowolny, pierwszy z brzegu router posiadający dwie antenki i po sprawie - to dlaczego ludzie stosują i wydają kasę na dwa osobne urządzenia, jedno do odbierania, drugie do rozsyłania (tak jak słusznie pod względem technicznym chce to zrobić Autor tego wątku), albo Ovislink specjalnie zaprojektował swojego dwuradiowego G.DUO?
    Poczytaj na forum trochę topiców o rozdzielaniu, "wzmacnianiu" sieci wifi, itp. Twoja porada wprowadza w błąd, dlatego pozwoliłem sobie ją sprostować. Notabene: skoro już wspominasz o jakimś TP-Linku, podaj jego symbol. A nuż może jakiś nowy, szerzej nieznany model, rzeczywiście bezproblemowo realizujący omawiane tu funkcje? ;-)

pietrassxm wrote:
    <...>Z aktualizuj sterownik tej karty sieciowej, musi to działać!

Nie musi. Karta może mieć na przykład uszkodzone gniazdko (choćby zagięte/zaśniedziałe styki) - i też nie będzie działać. Mimo, że w systemie jest "widoczna" poprawnie , sterowniki nie zgłaszają błędów, itp.

Platronic wrote:
    <...> Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?

Tak. Pisałeś w pierwszym poście, że masz laptopa. Spróbuj konfigurować z jego gniazda LAN (o ile notebook go posiada). A przynajmniej stwierdzić czy po podłączeniu kabla w routerach zapalają się diody portów LAN.
    A'propos osobistych wycieczek, co prawda nie pora i miejsce tutaj, niemniej napiszę może tak: Ty masz prawo konfigurować swoje routery do końca życia + nawet 1 dzień dłużej, ja mam prawo, jeśli mam na to czas i ochotę, zabierać głos w Twoim wątku, dopóki go nie zamkniesz ;-) . Uważam też, że owszem jak najbardziej wiedzy i doświadczenia nigdy za dużo. Lecz w pewnych sytuacjach aby osiągnąć cel proszę o pomoc "obeznanych" znajomych, czy wzywam za kasę fachowca. Np ostatnio hydraulika do wymiany zaworu - to zupełnie nie moje klimaty ;-)

123frytki wrote:
    Witam,
    Chcę osiągnąć podobny cel co założyciel tematu. Mianowicie posiadam 2 udządzenia: D-LINK DIR-300 oraz AirLive WL5460AP v2.<...>Nie wiem jednak w jaki sposób skonfigurować dane urządzenia tzn. jaki tryb pracy ustawić w urządzeniach, jaki adres ip mają mieć urządzenia, gdzie wpisać adres ip bramy, serwera dhcp,serwera dns przez które obecnie łączę się z siecią mojego usługodawcy internetowego; ogólnie jak skonfigurować lan, sieć bezprzewodową i internet). Proszę więc zainteresowanych o pomoc.

Tak bardzo ogólnie konfigurowałbym tak:
    - Airlive (rola: "odbieranie" sygnału) ustawić tryb WISP, połączyć się z dostawcą. Polska instrukcja TUTAJ, - strona 9 (ogólnie, uważam bardzo fajnie opisane), str. 53 (szczegóły). Co to szczegółów np. ustawienia portu WAN trudno od razu zgadnąć, np. zależy czy masz od dostawcy stały IP, przydzielany automatycznie (klient DHCP), PPPoE, itp. Pewne parametry można próbować podpatrzeć na karcie wifi, z której korzystasz obecnie.
    - Dlink (rola: "rozsyłanie" wifi). Dla wygody i ułatwienia zarządzania obu urządzeń, adres LAN IP routera zmienić z 192.168.0.1 na należący do podsieci Airlive (domyślnie 192.168.100.x), np. 192.168.100.251. Wyłączyć DHCP, instrukcja str. 41. Ustawić parametry sieci wifi (punktu dostępowego, AP): nazwę (SSID), niekolidujący kanał, szyfrowanie (najlepiej WPA2), itd., str 37. Wzajemne połączenie routerów: z portu LAN1 lub LAN2 Airlive łączyć kabelkiem do któregoś portu LAN 1-4 (nie do portu 'Internet'! (WAN)).
    Instrukcja D-linka TUTAJ.

Pozdrawiam -

Stanley
    Platronic
    Level 13  
    Oba urządzenia podpięte pod laptopa działają.Zabieram się za konfigurację AirLive, ale nie wiem jaki typ zabezpieczeń mam wybrać.

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Co do karty,ona działa, po podłączeniu jakiejkolwiek skrętki do gniazda i do routera w trybie testowym w biosie komputer wykrywa połączenie,nawet wykrywa długość kabla (short lub long) a jedna z dwóch kontrolek przy gniazdku w PC miga.Mimo to na routerze nie pali się lampka LAN.
    Stanley_P
    Level 27  
    Platronic wrote:
    Oba urządzenia podpięte pod laptopa działają.Zabieram się za konfigurację AirLive, ale nie wiem jaki typ zabezpieczeń mam wybrać.

Nie bardzo wiem o jakie zabezpieczenia Ci chodzi. Najlepiej napisz co do tej pory zrobiłeś, np. czy dostałeś się wreszcie do panelu konfiguracyjnego. Konfigurację Airlive opisalem pokrótce post wcześniej (tryb WISP, str. 9 tej polskiej instrukcji).
    Możesz też posiłkować się moim opisem Airlive G.DUO (głównie p.2, konfigurowanie Radio1) - sposób postępowania oraz wygląd opcji są niemal identyczne, w końcu oba urządzenia pochodzą z jednej stajni ;-)
    Inny jest tylko domyślny adres panelu WL-5460: 192.168.100.252, ale to przecież już wiesz. W kazdym razie po pomyslnym skonfigurowaniu docelowo powinieneś na laptopie (połaczonym kablem LAN) uzyskac połączenie z dostawcą oraz internetem. Potem można się zabrać za drugie urządzenie.

Quote:
    Co do karty,ona działa, po podłączeniu jakiejkolwiek skrętki do gniazda i do routera w trybie testowym w biosie komputer wykrywa połączenie,nawet wykrywa długość kabla (short lub long) a jedna z dwóch kontrolek przy gniazdku w PC miga. Mimo to na routerze nie pali się lampka LAN.

Jeśli przyjrzysz się kabelkowi LAN, we wtyczce doliczysz sie (zazwyczaj) 8-miu drucików. Dwa z nich odpowiadają za nadawanie (wysyłanie) danych do innego urządzenia (np. routera, switcha), dwa za odbieranie. Być może na przykład nie działa nadawanie - np. jak wspominałem z powodu zabrudzonych, nie kontaktujących styków. Oczywiście gdybam, bo być może jest uszkodzona elektronika na karcie, fragment odpowiadający za komunikację przez port LAN.
    Jeżeli masz możliwość, czas, ochotę i chęci możesz spróbować z lupą w ręku obejrzeć to gniazdko. Powinieneś w nim widzieć osiem pozłacanych równoległych takich jakby drucianych wąsów. Punktem odniesienia może być wygląd gniazdka w laptopie.
    W każdym razie według Twoich dotychczasowych opisów zmagań wszystko wskazuje na to, że karta (z takich czy innych powodów) nie działa poprawnie. Podłączenie laptopa wyjaśniło sprawę, diody w routerach świecą. Wygląda na to, że miałeś pecha na starcie - no cóż, jak mawiają czasem złośliwość przedmiotów martwych.

Pozdrawiam -

Stanley
    Platronic
    Level 13  
    Chodziło mi o szyfrowanie np. WEP,WPA,WPA2 itp. Wpiąłem AirLive do notebooka, ustawiłem odpowiednio IP i zacząłem konfigurować korzystając z polskiej instrukcji.Doszedłem bodajże do punktu 3 trybu WISP ale nie mogę się połączyć z internetem bo po prostu nie wykrywa sieci.
    Co do gniazda nie jest ono aż tak małe żeby używać lupy,patrzyłem,wygląda jak nowe,właściwie nigdy jeszcze nie było używanie od nowości,dopiero ostatnio,a PC ma już kilka dobrych lat.
    Stanley_P
    Level 27  
    Platronic wrote:
    Chodziło mi o szyfrowanie np. WEP,WPA,WPA2 itp. Wpiąłem AirLive do notebooka, ustawiłem odpowiednio IP i zacząłem konfigurować korzystając z polskiej instrukcji.Doszedłem bodajże do punktu 3 trybu WISP ale nie mogę się połączyć z internetem bo po prostu nie wykrywa sieci.

A p.2 tej instrukcji - funkcja Site Survey (Skanowanie Sieci) - czy w ogóle wykrywa sieć (SSID) Twojego dostawcy? Oczywiście ta zewnętrzna antena wkręcona w Airlive? Sorry, że pytam o banał, ale ja przecież tego nie widzę.

Quote:
    Co do gniazda nie jest ono aż tak małe żeby używać lupy,

no fakt, zależy kto ma jaki wzrok... ;-)

Quote:
    patrzyłem,wygląda jak nowe,właściwie nigdy jeszcze nie było używanie od nowości,dopiero ostatnio,a PC ma już kilka dobrych lat.

W takim razie nie ma się już za bardzo czego czepić, skoro fizycznie wygląda ok. Jeżeli chcesz potem łączyć peceta z routerami skrętką, będziesz musiał nabyć nową, koszt obecnie od kilkunastu zł. Zobacz tylko, czy masz w środku wolny slot PCI. Ewentualnie są karty "przejściówki" LAN-USB, ale ja tego nie miałem w rękach.

Pozdrawiam -

Stanley

Dodano po 7 [minuty]:

[EDIT] W Site Survey także widać rodzaj szyfrowania stosowany przez dostawcę, siłę odbieranego sygnału. Zobacz instrukcja, str. 53. Ale hasło to Ty musisz znać ;-)
    Platronic
    Level 13  
    Okej,chyba udało mi się skonfigurować AirLive poprawnie,sprawdzałem pingiem i wszystko się udało.Ale czy w momencie gdy skończę konfigurację nie powinienem mieć już połączenia z internetem? Bo w połączeniach sieciowych pisze mi, że utworzyło połączenie lokalne,bajty są przesyłane ale na żadną stronę internetową nie mogę wejść.A,i jeszcze jedno.Mam rozumieć,że przy konfiguracji Planeta mam również podłączyć antenę zewnętrzną?
    Jest kolejny mały problem.Przy próbie wejścia we właściwości połączenia z zamiarem zmienienia IP karty pisze, że nie mam wystarczających przywilejów aby móc wejść we właściwości i cokolwiek zmienić.
    Okej, sory, moje niedopatrzenie, już sobie z tym poradziłem.
    Stanley_P
    Level 27  
    Platronic wrote:
    Okej,chyba udało mi się skonfigurować AirLive poprawnie,sprawdzałem pingiem i wszystko się udało.Ale czy w momencie gdy skończę konfigurację nie powinienem mieć już połączenia z internetem? Bo w połączeniach sieciowych pisze mi, że utworzyło połączenie lokalne,bajty są przesyłane ale na żadną stronę internetową nie mogę wejść.

Tak, po skończeniu konfiguracji Airlive internet powinien być. W ustawieniach protokołu TCP/IP karty LAN w laptopie dopisz taki DNS:
    192.168.100.252

Strony już się otwierają, net działa? Nie? To wykonaj pingi na takie adresy i podaj wyniki:

onet.pl - jaka jest odpowiedź?
    213.180.146.27 - jaka jest odpowiedź?

wp.pl - jaka jest odpowiedź?
    212.77.100.101 - jaka jest odpowiedź?

8.8.8.8 - jaka jest odpowiedź?

Quote:
    A,i jeszcze jedno.Mam rozumieć,że przy konfiguracji Planeta mam również podłączyć antenę zewnętrzną?

Nie, nieeeee! Planet ma przecież służyć do utworzenia i "rozsyłania" wifi w Twoim lokalu, czyli jako AP (access point, punkt dostępowy) . Będzie pracował na swojej antence dookólnej. Na razie zakończmy konfigurację Airlive.
    Platronic
    Level 13  
    Przy onet.pl pisze, że nie można znaleźć hosta onet.pl, przy 213.180.146.27 pisze, że nie jest rozpoznawany jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.Przy wp.pl to samo co przy onecie, przy 8.8.8.8 to samo co przy 213.180.146.27
    Stanley_P
    Level 27  
    P.S. Ten planet ma jeden port LAN? Ta instrukcja? :
    http://www.planet.pl/content/download/4567/23960/file/WAP-4033-4035%2002.2006.pdf {EDIT]poprawiłem link, poprzedni był zły]

Dodano po 14 [minuty]:

Platronic wrote:
    Przy onet.pl pisze, że nie można znaleźć hosta onet.pl, przy 213.180.146.27 pisze, że nie jest rozpoznawany jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.Przy wp.pl to samo co przy onecie, przy 8.8.8.8 to samo co przy 213.180.146.27

Pisałeś, że sprawdzałeś pingiem, więc założyłem... No dobra, ok.
    Otwórz okno wiersza poleceń (cmd).
    Wpisuj: ping <adres> np. :
    ping onet.pl
    ping 213.180.146.27
    itd.
    Przykład masz w instrukcji, na str. 9 (tam jest pokazany przykładowo ping na adres 192.168.0.1)

Jeszce raz: jakie masz odpowiedzi?

Dodano po 2 [minuty]:

Spróbuj też:
    ping 192.168.100.252 - tu musisz miec odpowiedź, to adres zarządzania Airlive, do którego się przecież dostajesz...
    Platronic
    Level 13  
    Przy portalach pisze to samo co napisałem w poprzednim moim poście.Przy adresach pisze, że ilość pakietów wysłanych=4 a odebranych=0,jest tak w obu przypadkach.
    Przy adresie airlive jest 100% pakietów wysłanych i odebranych.
    Stanley_P
    Level 27  
    Ponadto przy pingowaniu powyższych adresów typu "cyferki" (np. 8.8.8.8) melduje:
    Host docelowy jest nieosiągalny.

??
    Jeśli tak, to niestety nie masz żadnego połączenia z internetem, prawdopodobnie w ogóle nie jesteś połaczony ze swoim dostawcą.
    Daj zrzut ekranu Status, str.100., oraz port WAN str.57. Może da się coś z tego wyczytać.
    Platronic
    Level 13  
    Oto screeny:

system

WAN
    Stanley_P
    Level 27  
    Status systemu wyjaśnia sprawę połączenia z dostawcą. Tzn. połączenia ewidentnie nie ma.
    Świadczą o tym:
    W sekcji Wireless:
    State: Scanning (ma być Connected ! Dopóki tego nie uzyskasz, internet nie bedzie działal na 200%. Porównaj z moim opisem G.DUO p. 4
    BSSID - same zera, po prawidłowym połaczeniu powinień tu być adres MAC urządzenia dostawcy
    W sekcji "internet Configuration":
    Connection Method: Getting IP from DHCP server (port WAN próbuje pobrać adres IP od serwera DHCP dostawcy, ale na pewno nie dostanie, skoro w ogóle nie ma połączenia...)
    IP Address, Mask, Default Gateway - same zera. Powinny być jakieś konkretne adresy, ale na pewno ich nie będzie, skoro trwa 'Getting IP from DHCP'...

Ponadto widzę, że jest wpisana nazwa sieci dostawcy (SSID) - Markowa1. To ta właściwa?
    Encryption: disabled. Czyli nie używa szyfrowania?
    A może filtruje klientów po adresie MAC? Nic Ci o tym nie wiadomo?
    W ogóle jaki to dostawca? (chodzi mi ogólnie) Firma zajmująca się dostarczeniem internetu? Masz od nich jakieś papiery, np.nazwę uzytkownika, hasło, itp.?
    Platronic
    Level 13  
    Tak,jest to SSID mojego dostawcy.Dostawcą jest osoba z rodziny,prawdopodobnie używa filtrowania MAC,szyfrowania raczej nie.Ostatnio kiedy zmieniałem kartę sieciową w komputerze musiałem do niego zadzwonić by zmienił mój stary MAC adres na nowy żeby internet mógł działać.

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Zrobiłem reset Airlive i przy ponownej próbie połączenia z moim dostawcą pisze "connect timeout".Nie wiem dlaczego nie chce się połączyć
  • Helpful post
    Stanley_P
    Level 27  
    Platronic wrote:
    Tak,jest to SSID mojego dostawcy.Dostawcą jest osoba z rodziny,prawdopodobnie używa filtrowania MAC,szyfrowania raczej nie.

Rodzaj szyfrowania (lub jego brak) powinieneś widzieć w momencie wykonywania funkcji Skanowania Sieci (Site Survey). Widać tam Twoja sieć Markowa1? Jakie szyfrowanie, jaka siła sygnału?

Quote:
    Ostatnio kiedy zmieniałem kartę sieciową w komputerze musiałem do niego zadzwonić by zmienił mój stary MAC adres na nowy żeby internet mógł działać.

To wyjaśnia sporo. Masz zatem dwa wyjścia:
    1. zadzwonić i podać mu nowy MAC Airlive, który widzisz w Statusie, sekcji Internet Configuration/Physical Address
    lub:
    2. Odczytać w komp. stacjonarnym aktualny MAC karty wifi za pomocą komendy ipconfig /all, a następnie wpisać ten adres do Airlive, port WAN - Clone MAC Address (wpisuj same cyfry i litery, bez znaków typu myślnik, dwukropek)

Quote:
    Zrobiłem reset Airlive i przy ponownej próbie połączenia z moim dostawcą pisze "connect timeout".Nie wiem dlaczego nie chce się połączyć

Jeżeli dostawca np. filtruje określone MAC (co według Twoich przedstawionych tu informacji jest bardzo prawdopodobne) - bez prawidłowego adresu nie połaczysz się. Przecież o to w tym filtrowaniu chodzi.

Pozdrawiam.
    Platronic
    Level 13  
    Dzięki wielkie Stanley_P, sklonowałem MAC'a i net na laptopie działa :D. Teraz pozostaje już chyba tylko konfiguracja Planet'a.Mam nadzieje, że nie będzie z nim tyle problemów, dość banalnych problemów, ile było dotychczas.

Był bym niezmiernie wdzięczny gdybyś mi jeszcze spróbował wytłumaczyć w skrócie jak skonfigurować tego planeta,bo próbowałem ale jakoś mi to nie idzie, chociaż obsługa panelu wydaje się dość prosta.

Przed chwilą wziąłem się po raz kolejny za tą konfigurację i wydawało mi się, że wszystko poszło gładko.Z "bananem na twarzy" chciałem szybko uruchomić moje dzieło,połączyłem obydwa routery,włączyłem skanowanie wifi w laptopie,pokazała się moja sieć,wpisałem hasło i wyskoczył komunikat,że komputer połączył się z siecią.Jednak moja radość nie trwała długo bo jak się okazuje internet nadal nie działa.Pisze, że połączyło się z siecią a jednak,strony się nie otwierają.

Problem rozwiązany,wszystko działa, dziękuję Ci Stanley_P za poświęcony mi czas i pomoc,temat zamykam ;)