Sam widzisz co pokazuje system 

Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereStanley_P wrote:
Ojej!!! Chyba wiem co jest grane... <...>
W każdym razie na 99,9% gdzies przy antenie na dach już posiadasz jeden router do odbierania (TP-link WA500G, prawdopodobnie dostaleś od dostawcy
jimasek wrote:Platronic wrote:Nie mam żadnego routera do odbierania sygnału.Sygnał idzie z anteny dachowej(tuba) przez kabel RP-SMA(rdzeń zaizolowany i opleciony drucikami, metalowa gwintowana końcówka) prosto do karty sieciowej w PC.
Oznacza to że gdzieś w sieci (do której jesteś podłączony) pracuje takie urządzenie
Stanley_P wrote:
@birut: porada szkodliwa. To, że jakiś-tam router posiada dwie anteny wcale nie oznacza, że posiada dwa układy radiowe i będzie go można wykorzystać do odbioru i "rozsyłania" wifi, tak jak pragnie tego Autor topicu.
birut wrote:Stanley_P wrote:
@birut: porada szkodliwa. To, że jakiś-tam router posiada dwie anteny wcale nie oznacza, że posiada dwa układy radiowe i będzie go można wykorzystać do odbioru i "rozsyłania" wifi, tak jak pragnie tego Autor topicu.
Mam TP-Linka i w instrukcji jest napisane że można podlączyć w jedno gniazdo antenę zewnętrzną a w drugie zwyklą małą, Oczywiście może są takie co mają dwie a praqcuje tylko jedna, od tego jest instrukcja żeby się dowiedzieć co potrafi dany sprzęcik.<...>
pietrassxm wrote:<...>Z aktualizuj sterownik tej karty sieciowej, musi to działać!
Platronic wrote:<...> Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
123frytki wrote:Witam,
Chcę osiągnąć podobny cel co założyciel tematu. Mianowicie posiadam 2 udządzenia: D-LINK DIR-300 oraz AirLive WL5460AP v2.<...>Nie wiem jednak w jaki sposób skonfigurować dane urządzenia tzn. jaki tryb pracy ustawić w urządzeniach, jaki adres ip mają mieć urządzenia, gdzie wpisać adres ip bramy, serwera dhcp,serwera dns przez które obecnie łączę się z siecią mojego usługodawcy internetowego; ogólnie jak skonfigurować lan, sieć bezprzewodową i internet). Proszę więc zainteresowanych o pomoc.
Platronic wrote:Oba urządzenia podpięte pod laptopa działają.Zabieram się za konfigurację AirLive, ale nie wiem jaki typ zabezpieczeń mam wybrać.
Quote:Co do karty,ona działa, po podłączeniu jakiejkolwiek skrętki do gniazda i do routera w trybie testowym w biosie komputer wykrywa połączenie,nawet wykrywa długość kabla (short lub long) a jedna z dwóch kontrolek przy gniazdku w PC miga. Mimo to na routerze nie pali się lampka LAN.
Platronic wrote:Chodziło mi o szyfrowanie np. WEP,WPA,WPA2 itp. Wpiąłem AirLive do notebooka, ustawiłem odpowiednio IP i zacząłem konfigurować korzystając z polskiej instrukcji.Doszedłem bodajże do punktu 3 trybu WISP ale nie mogę się połączyć z internetem bo po prostu nie wykrywa sieci.
Quote:Co do gniazda nie jest ono aż tak małe żeby używać lupy,
Quote:patrzyłem,wygląda jak nowe,właściwie nigdy jeszcze nie było używanie od nowości,dopiero ostatnio,a PC ma już kilka dobrych lat.
Platronic wrote:Okej,chyba udało mi się skonfigurować AirLive poprawnie,sprawdzałem pingiem i wszystko się udało.Ale czy w momencie gdy skończę konfigurację nie powinienem mieć już połączenia z internetem? Bo w połączeniach sieciowych pisze mi, że utworzyło połączenie lokalne,bajty są przesyłane ale na żadną stronę internetową nie mogę wejść.
Quote:A,i jeszcze jedno.Mam rozumieć,że przy konfiguracji Planeta mam również podłączyć antenę zewnętrzną?
Platronic wrote:Przy onet.pl pisze, że nie można znaleźć hosta onet.pl, przy 213.180.146.27 pisze, że nie jest rozpoznawany jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy.Przy wp.pl to samo co przy onecie, przy 8.8.8.8 to samo co przy 213.180.146.27
Platronic wrote:Tak,jest to SSID mojego dostawcy.Dostawcą jest osoba z rodziny,prawdopodobnie używa filtrowania MAC,szyfrowania raczej nie.
Quote:Ostatnio kiedy zmieniałem kartę sieciową w komputerze musiałem do niego zadzwonić by zmienił mój stary MAC adres na nowy żeby internet mógł działać.
Quote:Zrobiłem reset Airlive i przy ponownej próbie połączenia z moim dostawcą pisze "connect timeout".Nie wiem dlaczego nie chce się połączyć