Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sieć wifi z radiówki - konfiguracja sieci

Platronic 10 Sty 2012 18:44 6394 52
  • #1 10 Sty 2012 18:44
    Platronic
    Poziom 13  

    Witam.
    Być może podobne tematy pojawiały się na forum wiele razy ale niestety po licznych poszukiwaniach nie potrafię sobie poradzić.
    Sprawa przedstawia się następująco.Korzystam z internetu radiowego w komputerze stacjonarnym,który jest podłączony anteną dachową do karty Ralink w komputerze.Chciałbym stworzyć domową sieć wifi tak aby mój drugi komputer(laptop) ,mógł łączyć się z internetem bezprzewodowo ,niezależnie bez konieczności uruchamiania komputera stacjonarnego.Posiadam też dwa urządzenia Air Live WL-5460AP oraz PLANET WAP-4033. Wcześniej były one wykorzystane do podobnego celu tylko ,że były połączone ze sobą krótkim kabelkiem LAN i służyły tylko laptopom,komputer stacjonarny nie brał w tym udziału.Pytanie jest następujące.Jak połączyć te urządzenia z komputerem stacjonarnym ,tak aby oprócz sygnału radiowego w komputerze PC był dodatkowo rozsyłany sygnał z tych urządzeń drogą bezprzewodową?
    Proszę o wyrozumiałość jeśli temat powstał w złym dziale oraz o jakąkolwiek pomoc.

    0 29
  • #2 10 Sty 2012 18:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Air Live WL-5460AP konfiguracja w trybie WISP, ponieważ posiada dwa gniazda RJ-45 (ethernet), jedno łączysz do komputera stacjonarnego drugie do PLANET WAP-4033, który konfigurujesz jako access point. Planet WAP-4033 zapewni ci bezprzewodowy dostęp w mieszkaniu.

    0
  • #3 10 Sty 2012 19:26
    Platronic
    Poziom 13  

    Okej,rozumiem. Ale jak to wszystko skonfigurować? Jestem w tym kompletnie zielony,jedyne co potrafię to podłączyć kable do 'kupy' i wpisać adres IP..

    0
  • #4 10 Sty 2012 19:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zacznij od przeczytania instrukcji obsługi urządzeń. Potrafisz wejść w konfiguracje urządzeń przez przeglądarkę internetową?

    0
  • #5 10 Sty 2012 19:31
    Platronic
    Poziom 13  

    Yy..Wstyd się przyznać ale chyba nie.

    0
  • #6 13 Sty 2012 19:38
    Platronic
    Poziom 13  

    W instrukcji Air Live jest napisane 'Domyślny adres IP to 192.168.100.252. Upewnij się, że komputer jest zaadresowany adresem IP z tej samej podsieci (np.192.168.100.x)
    W przeglądarce w polu adres wprowadź http://192.168.100.252/'
    Zrobiłem tak jak jest tam napisane, ale wchodząc na podany adres wyskakuje komunikat o tym, że przekroczono limit czasu połączenia.Sprawdziłem adres IP komputera i nie jest on chyba z tej samej podsieci bo jest to 192.168.0.x
    Co zrobić, żeby udało mi się uruchomić konfiguracje Air Live'a ?

    0
  • #7 13 Sty 2012 22:25
    Stanley_P
    Poziom 26  

    IMHO jesli jesteś całkiem "zielony" i nie potrafisz sobie przestawić adresu IP na daną podsieć, rozejrzyj się wsród swoich znajomych, rodziny, itp. za kimś mającym trochę zacięcia komputerowego, sieciowego, itp. Albo może za jakąś firmą w pobliżu, która za rozsądna cenę skonfiguruje Ci sprzęt (może jakiś "kumaty" monter/instalator sieci?). Oszczędzisz sobie i forumowiczów sporo czasu i być może nerwów. Uwierz mi, nie piszę tego złośliwie.
    No chyba, że ktoś ma te urządzenia, wolne chęci i czas, i wyprodukuje Ci dokładną instrukcję krok po kroku, vide konfiguracja Airlive G.DUO

    Pozdrawiam -

    Stanley

    0
  • #8 20 Sty 2012 18:55
    Platronic
    Poziom 13  

    Witam.
    Być może niektórych forumowiczów denerwują moje banalne pytania i niewiedza w tym temacie ale wolał bym jednak zrobić to sam,przynajmniej czegoś się nauczę.Wracając do tematu, bardzo pomogła mi twoja instrukcja Stanley_P,ale mam jeszcze jedno małe pytanie.Mianowicie po wpisaniu adresu do przeglądarki wyskakuje mi okienko które "prosi" o wpisanie nazwy użytkownika i hasła.Niestety nie wiem dokładnie o jaką nazwę użytkownika i hasło chodzi.Proszę o odpowiedź.
    Sieć wifi z radiówki - konfiguracja sieci

    0
  • #9 20 Sty 2012 19:08
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wszystko jest w instrukcji Link ;)

    0
  • #10 20 Sty 2012 20:04
    Platronic
    Poziom 13  

    No dobrze,ale ten panel konfiguracji o wiele różni się od tego w instrukcji wysłanej przez Stanley_P i nie ma tam takich opcji.
    -------------
    Ach no tak.Przepraszam za moje nie dopatrzenie,to przecież jest G-Duo.

    0
  • #11 20 Sty 2012 20:47
    birut
    Poziom 21  

    Nie lepiej kupić nowy router DSL z dwiema antenkami.Antenę dachową wpiąć w jedno gniazdo a w drugie małą antenkę która będzie rozprowadzała sygnał w domu. Oczywiscie do gniazd Lan RJ45 tez mozna podpinać kompy. Konfiguracja powinna być prosta, wystarczy ustawć WAN tak jak w tej karcie PC. Nazwa i hasło na ogół jest zapisane na tabliczce znamionowej urządzenia od spodu lub od tyłu obudowy. Jak nie ma to można poszukać w internecie instrukcję tam powinno być domyślne napisane. WiFi - bezprzewodowe - radiowe łacze sieciowe.

    0
  • #12 20 Sty 2012 21:20
    Platronic
    Poziom 13  

    Wiem że było by lepiej ale mam w domu akurat te dwa urządzenia i chce je po prostu wykorzystać.Może inaczej,mam podłączony internet do PC kablem który idzie do anteny na dachu i jest wpięty do karty sieciowej RaLink'a w PC.Do portu LAN(czy jakoś tak) z tyłu PC wpiąłem kabel LAN który podłączyłem do jednego z dwóch gniazd LAN w routerze AirLive,wkręciłem antenkę i podłączyłem zasilanie do routera.Wszedłem w konfigurację wpisując adres 192.168.1.254.Moim oczom ukazał się taki oto panel i co mam robić dalej?
    Sieć wifi z radiówki - konfiguracja sieci

    0
  • #13 20 Sty 2012 22:17
    Stanley_P
    Poziom 26  

    birut napisał:
    Nie lepiej kupić nowy router DSL z dwiema antenkami.Antenę dachową wpiąć w jedno gniazdo a w drugie małą antenkę która będzie rozprowadzała sygnał w domu. <...>.


    @birut: porada szkodliwa. To, że jakiś-tam router posiada dwie anteny wcale nie oznacza, że posiada dwa układy radiowe i będzie go można wykorzystać do odbioru i "rozsyłania" wifi, tak jak pragnie tego Autor topicu. W tej chwili jedynym takim budżetowym urządzeniem na rynku (pracującym w standardach b/g) posiadającym w jednej obudowie dwa niezależne radia (i zarazem dwie antenki ;-)) jest wspomniany w dyskusji Airlive G.DUO, minirecenzja TUTAJ.

    Natomiast jeszcze słowo odnośnie typowych routerów z dwiema antenkami: zazwyczaj są to urządzenia jednoradiowe. W danym momencie jest wykorzystywana tylko jedna antena - ta, ktora odbiera mocniejszy sygnał od podłączonych klientów.
    Innymi słowy, gdybyś przykładowo do takiego routera podpiął dwie anteny: pierwszą umieszczoną wewnatrz pomieszczenia, a drugą wyprowadzona na zewnatrz (np. na ogródek), to w przypadku podłączenia klientów do anteny pierwszej (pomieszczenie), nie bedą mogli korzystać klienci z drugiej (ogródek) i na odwrót (w ogóle mam w tej chwili na myśli już tylko "rozsyłanie" sygnału). Polecam zapoznac się z tym artykułem**:
    http://www.dipol.com.pl/wlan_w_domu_jednorodzinnym_bib88.htm
    a zwłaszcza z podrozdzialem "Dlaczego niektóre urządzenia mają dwie anteny ?"

    Pozdrawiam -

    Stanley

    **artykuł prawdopodobnie był pisany przed pojawieniem się G.DUO (jesień 2009), dlatego przy odbieraniu/rozsyłaniu wifi jest mowa tylko o dwóch połaczonych ze soba urządzeniach (Wariant III) i to chyba już troszkę leciwych, nie bardzo dostępnych na rynku.

    Dodano po 14 [minuty]:

    Platronic napisał:
    <...> routerze AirLive,wkręciłem antenkę i podłączyłem zasilanie do routera.Wszedłem w konfigurację wpisując adres 192.168.1.254.Moim oczom ukazał się taki oto panel i co mam robić dalej?<...>


    Podłączyłes Airlive i pokazał się panel TP-linka ? ...

    Pozdrawiam -

    Stanley

    0
  • #14 20 Sty 2012 22:21
    Platronic
    Poziom 13  

    Tak.Dokładnie ten panel się pokazał a model urządzenia to Air Live WL-5460AP v2

    0
  • #15 20 Sty 2012 22:45
    Stanley_P
    Poziom 26  

    Platronic napisał:
    Tak.Dokładnie ten panel się pokazał a model urządzenia to Air Live WL-5460AP v2


    Ojej!!! Chyba wiem co jest grane... Ta "antena" (kabelek) co idzie z dachu, to jaką jest zakończona wtyczką? Taką prostokatną plastikową z 8-mioma stykami jak kabelki do sieci komputerowej, czy małą okrągłą? (ewentualnie daj foto)

    W każdym razie na 99,9% gdzies przy antenie na dach już posiadasz jeden router do odbierania (TP-link WA500G, prawdopodobnie dostaleś od dostawcy i może nawet nie wiedzialeś, a teraz polaczyleś się z panelem). Do rozsyałnia wifi (i przy okazji podłączenia tego stacjonarnego peceta) prawdopodobnie wystarczy zatem ten kabelek z dachu podpiąć do portu Airlive lub Planeta (oczywiście odpowiednio skonfigurowac urządzenie). Myslę, że ktoś Ci tu w tym pomoże. Ja na dziś daje odbój - piątek po tygodniu tyry, wieczór, browarek, etc. ;-)

    Pozdrawiam -

    Stanley

    0
  • #16 20 Sty 2012 23:04
    Platronic
    Poziom 13  

    Nie mam żadnego routera do odbierania sygnału.Sygnał idzie z anteny dachowej(tuba) przez kabel RP-SMA(rdzeń zaizolowany i opleciony drucikami, metalowa gwintowana końcówka) prosto do karty sieciowej w PC.

    0
  • #17 20 Sty 2012 23:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Platronic napisał:
    Nie mam żadnego routera do odbierania sygnału.Sygnał idzie z anteny dachowej(tuba) przez kabel RP-SMA(rdzeń zaizolowany i opleciony drucikami, metalowa gwintowana końcówka) prosto do karty sieciowej w PC.

    Oznacza to że gdzieś w sieci (do której jesteś podłączony) pracuje takie urządzenie ;)

    0
  • #18 20 Sty 2012 23:25
    Platronic
    Poziom 13  

    No tak,być może jest i nawet domyślam się gdzie.Ale w takim razie w jaki sposób mam wejść w konfigurację AirLive'a?

    0
  • #19 20 Sty 2012 23:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Platronic napisał:
    Wiem że było by lepiej ale mam w domu akurat te dwa urządzenia i chce je po prostu wykorzystać.Może inaczej,mam podłączony internet do PC kablem który idzie do anteny na dachu i jest wpięty do karty sieciowej RaLink'a w PC.Do portu LAN(czy jakoś tak) z tyłu PC wpiąłem kabel LAN który podłączyłem do jednego z dwóch gniazd LAN w routerze AirLive,wkręciłem antenkę i podłączyłem zasilanie do routera.Wszedłem w konfigurację wpisując adres 192.168.1.254.Moim oczom ukazał się taki oto panel i co mam robić dalej?

    Twoje wypowiedzi są niestety nie spójne, bo raz piszesz o połączeniu przez LAN, potem przez Ralinka więc określ się jak masz podłączonego tego Airlive-a do komputera.

    0
  • #20 20 Sty 2012 23:50
    Platronic
    Poziom 13  

    Przepraszam.Postaram się wytłumaczyć to jak najjaśniej.Więc w Airlive mam dwa porty LAN i do jednego z nich podłączyłem kabel rj45(czyli zwykła skrętka z plastikową wtyczką na końcu). Drugi koniec tego kabla podłączyłem do takiego samego gniazda znajdującego się z tyłu PC,o ile się nie mylę jest to karta sieciowa LAN zintegrowana z płytą główną.

    0
  • #21 20 Sty 2012 23:56
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wyłącz w tym czasie kartę bezprzewodową (menadżer urządzeń).

    0
  • #22 21 Sty 2012 00:04
    Platronic
    Poziom 13  

    Którą kartę masz na myśli,bo są tak jakby trzy?
    Sieć wifi z radiówki - konfiguracja sieci

    0
  • #23 21 Sty 2012 00:06
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Oczywiście że bezprzewodową Ralink-a. Potem weź się za konfigurację tego Airlive. Adres fabryczny 192.168.100.252.

    0
  • #24 21 Sty 2012 00:18
    Platronic
    Poziom 13  

    Problem w tym, że kiedy wyłączę kartę RaLinka to już nie mogę wejść w konfigurację.Chyba że zamiast antenki w AirLive mam mieć wkręcony kabel od anteny dachowej?

    0
  • #25 21 Sty 2012 00:24
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    To co pokazywałeś na screen-ach to nie airlive tylko jakiś tp-link w sieci. Wyłącz Ralink-a. Podłącz airlive do gniazda LAN-owego w twoim komputerze. Prawdopodobnie musisz wpisać jakiś adres IP do karty sieciowej (np. 192.168.100.1) w twoim komputerze bo nie dostajesz adresu z airlive jeżeli skonfigurowany jest w trybie AP.

    0
  • #26 21 Sty 2012 00:36
    Platronic
    Poziom 13  

    Kurcze, albo ja jestem za głupi na to, albo coś jest uwalone, bo robię tak jak mówisz,czyli wyłączam Ralinka i podłączam Airlive do PC, wpisuje adres w kartę LAN i nadal nie mogę wejść w konfig.

    0
  • #27 21 Sty 2012 00:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wykonaj reset airlive do ustawień fabrycznych. Połączenie sieciowe jest aktywne, po włączeniu kabla LAN-owego?

    0
  • #28 21 Sty 2012 00:49
    Platronic
    Poziom 13  

    No właśnie chyba nie.W menadżerze pisze,że karta LAN jest włączona ale kiedy podłącze airlive do PC to nic się nie dzieje,nadal jest czerwony krzyżyk na ikonie karty,czyli połączenia nie ma,zresetowałem airlive.

    0
  • #29 21 Sty 2012 00:50
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zmień kabel LAN-owy. Połączenie musi być aktywne.

    0
  • #30 21 Sty 2012 01:02
    Platronic
    Poziom 13  

    Zmieniłem kabel i nadal to samo,przy okazji sprawdziłem.
    Sieć wifi z radiówki - konfiguracja sieci
    Chyba dam sobie spokój na dziś bo padam na twarz.

    0