Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wymiana pieca+wsteczny ciąg

sekretarzkd 11 Jan 2012 13:13 3401 10
    sekretarzkd
    Level 10  
    Noszę się z zamiarem wymiany pieca gazowego ( obecnie posiadam Vaillant VU/VUW 200/3-5). zainstalowany jest w łazience. Mieszkanie 72 m² w docieplonym bloku- cztery pokoje, parter. Przez cały czas użytkowania tego pieca miałem problem ze wstecznym ciągiem z kratki, dodam, że w oknie dodatkowo zainstalowałem wywiewnik-niewiele pomógł (przez to w łazience cały czas jest chłodno). teraz chciałbym zamontować kocioł, który nie musiałby korzystać z powietrza pomieszczenia. Może jakiś Vaillant (przyzwyczajenie i marka) kondensacyjny. Cena + - 7tys zł. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
    vitus3k
    Level 18  
    Kondensacyjny jak na tak male mieszkanie troszkę sie nie opłaca, do tego musiał byś mieć przewymiarowane grzejniki i kondensacyjny jest droższy, jak masz grzejniki typu convector to już w ogóle odpada kondens. Co do kotła to poszukaj z zamkniętą komorą spalania co wiąże się z modyfikacją komina. Rozejrzyj się za Brotje Energy Easy 24CTE lub jakiś Termet, tanie i dobre kotły.
    sekretarzkd
    Level 10  
    mam instalację: miedź + grzejniki blacha. Wolałbym mimo wszystko markowy kocioł (viessman, vaillant). Nie wiem dlaczego odradzasz kocioł kondensacyjny, może trochę rozwiń temat. Jaki on ma związek z wielkością mieszkania i ewentualnie jakie grzejniki należałoby zamontować, by kocioł kondensacyjny się sprawdził. Wiem, że czeka mnie też modyfikacja komina. Liczę, że do istniejącego wkładu kominowego uda się wmontować dodatkowy wkład

Proszę poprawić błędy pisowni
    mod - mirrzo
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    sekretarzkd wrote:
    Wolałbym mimo wszystko markowy kocioł (viessman, vaillant)

A co powiesz na inne markowe marki? Jest tego mnóstwo. Popatrz wkoło swojego "podwórka" i wybierz markę na podstawie dostępności serwisu.
    Kondensacyjny oczywiście, że może być. Nie ma przeciwwskazań. Żadnych. Jeśli tylko dasz radę finansowo. Koszt +- 7000PLN to nie mało, zatem...
    sekretarzkd
    Level 10  
    Rozważam dwie opcje - Vaillant ecoTEC VC plus VC 246/3-5 (wersja jednofunkcyjna) i Viessman Vitodens 222w. Może ktoś z forumowiczów zaopiniuje te dwa kotły. który jest lepszy, bo zdecydowanie droższy jest ten drugi. Skłaniałbym się do vaillanta, bo tańszy, ale ważne będą opinie forumowiczów.
    sekretarzkd
    Level 10  
    Czy możliwe jest na bazie obecnego wkładu kominowego (wkład do pieca z otwartą komorą spalania-pojedyncza ścianka) dołożenie w środek drugiego wkładu z mniejszą średnicą, by móc zainstalować kocioł z zamknięta komorą spalania, czy też trzeba będzie wymienić cały wkład kominowy ?
    sekretarzkd
    Level 10  
    jeśli chodzi o długość, to mieszkam w II piętrowym bloku na parterze, czyli ok. 10 m (długość obecnego wkładu). Co do średnicy, to nie bardzo pamiętam. Wyjście spalin z kotła (Vaillant) jest chyba fi 100, ale nie jestem pewien
    sekretarzkd
    Level 10  
    Chciałbym się dowiedzieć, czy to prawda, że w budynku wielorodzinnym nie można montować kotłów gazowych z zamkniętą komora spalania, a tylko kotły z otwartą komorą. Ponoć takie są przepisy. Gdzie mógłbym to sprawdzić (jakie przepisy to regulują)