Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Amica PA4580A510C - niewłaściwe wirowanie

hodzio 11 Sty 2012 17:32 2583 3
  • #1 11 Sty 2012 17:32
    hodzio
    Poziom 10  

    Problem z wirowaniem nieco podobny do tych, które tu czytałem, ale nie do końca. Otóż pralka nie zawsze odwirowywuje, lub robi to słabo, ubrania na zakończenie programu prania. Raz odwiruje dobrze, a kilka razy nie. Sam program odwirowywania (8), działa bez zarzutu, otóż po tym jak pralka skończy program, a nie odwiruje porządnie ciuchów, włączam samo wirowanie i jest ok. Gdzie można szukać przyczyny stanu rzeczy?

    0 3
  • #2 11 Sty 2012 17:51
    saratech
    Poziom 21  

    Skoro na samym wirowaniu działa dobrze to moim zdaniem coś jest nie tak z odprowadzaniem wody przez pompę, tak mi się wydaje.
    Głowy jednak nie dam.
    Poza tym czy to wirowanie podczas normalnego cyklu ma stałe obroty czy obroty są takie jakby bęben osiągał max prędkość i spowalniał cyklicznie?


    Moderowany przez skryn:

    0
  • Pomocny post
    #3 11 Sty 2012 23:48
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź drożność węży zbiornik-pompa-wypust , drożność wężyka hydrostatu , filtr pompy , silnik pompy , jeśli na końcu wylotu węża odpływu jest takie coś to rozbierz i wyczyść Pralka Amica PA4580A510C - niewłaściwe wirowanie

    0
  • #4 12 Sty 2012 12:00
    hodzio
    Poziom 10  

    Nie zauważyłem jak wiruje po zakończeniu prania, czy spowalnia cyklicznie. Natomiast samo wirowanie -program 8, działo normalnie. Sprawdzę dziś te wszystkie wężyki i filtr. Dam znać wieczorem czy pomogło.

    Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

    Problem chyba rozwiązany. Otóż jak pralka była nowa sprawdzałem co jakiś czas filtr, ale prawie nigdy w nim nim nic nie było, czysty. Z czasem przestałem sprawdzać. Dziś odkręciłem i .....tragedia. Dziwne, że woda w ogóle była wypompowywana taki zasyfiony kamieniem itp. Dodatkowo wąż odprowadzający wodę z bębna do pompki na długości około 2cm od strony pompki też zasyfiony kamieniem. Wyczyściłem i chyba gra. Przy okazji zobaczyłem jakieś czarne takie zachlapania przy silniku przy amortyzatorze od strony zasobnika na proszek. Widzę, że prawdopodobnie przecieka woda wokół wężyka chyba to jest odpowietrzający ( taki cienki) biegnącego od zasobnika na proszek do grubego węża zasilającego bęben w wodę. Wężyk ten jest zamontowany tylko na wcisk w zasobnik i nic dziwnego, że przecieka. Uszczelnię to mocowanie silikonem. Nie wiem czy nie wymienić amortyzatora, tego obok silnika, bo taki zalany przez tą wodę ściekającą z zasobnika?

    0