Czy się da przewinąć alternator tak jak byś chciał, to ci jednoznacznie nie odpowiem. Myślę, że raczej nie - bo inaczej ludzie masowo by to robili.
Jednak: wiatr nie rozkręci ci alternatora do prędkości obrotowej, która była by nawet zbliżona tej, jaką ma silnik. Wolne obroty w aucie to rząd 1000obr/min. Podczas normalnej jazdy masz jakieś 3-4 tysiące obrotów/minutę, prawda?* Z kolei obroty, jakie mógłbyś osiągnąć przy Savoniusie (taki pionowy wiatrak, jak pokazałeś) są ZAWSZE NIŻSZE od prędkości wiatru. Czyli prędkość liniowa w ruchu po okręgu (brzegu skrzydła wiatraka) będzie zauważalnie niższa, niż prędkość wiatru. Z tego możesz sobie szacunkowo obliczyć potencjalnie maksymalne obroty, jakie mogła by osiągnąć super-idealna turbina. I są one zdecydowanie mniejsze, niż wspomniany 1000obr/min
Chyba wszyscy, którzy przymierzali się do elektrowni wiatrowej przechodzili przez to
Musiał byś stosować bardzo dużą przekładnię mechaniczną - a to nie jest zbyt łatwe/ekonomiczne do wykonania. Jeżeli upierasz się przy "maluchowskiej" prądnicy, to sugerował bym kombinowanie z przekładniami pasowymi. W wypadku zbyt silnego wiatru pasek zacznie się zwyczajnie ślizgać, albo się porwie i zadziała jako dodatkowy bezpiecznik mechaniczny. Sporo ludzi decyduje się na budowę prądnicy wolnoobrotowej.
Przy okazji - z badań wynika, że z najefektywniejsze Savoniusy to:
- dwupłatowe (a nie 3-lub 4 jak na zdjęciu)
łopaty założone na siebie o 0.10-0.15 średnicy (czyli np. dwie połówki beczki tak zsunięte do siebie, że jest między nimi esowata przestrzeń dla przepływającego powietrza równa np. 0.15 średnicy wiatraka
- z istniejącym górnym i dolnym "denkiem" nieco większym, niż średnica łopat
- smukłe (czyli wysokie w stosunku do średnicy - np 5:1)
Realizację wykonania takiego wiatraka sam zacząłem od pomiarów wiatru. Okazało się, że w moim wybranym miejscu (też planowałem go pierwotnie nad dachem) absolutnie się nie opłaca. Wiatry są po prostu za wolne i żaden wiatrak w tym miejscu nie da rady. No i teraz czekam na panele słoneczne, a wiatrak będzie gdzieś w innym miejscu.
* Zwykle jest tam napęd na pasek - np klinowy, ale przełożenie nie jest bardzo duże - to nie kilka rzędów wielkości.
0