czy mogę liczyć na odpowiedzi na moje pytania ?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereIPSX wrote:na 100% swojej mocy jak wół bezmyślnie , a jest zarąbiście gazo żerny bo żre około 4m3 na roboczogodzinę (konstrukcja z lat 90 gdzie kocioł w środku jest żeliwny)
IPSX wrote:a w pozostałym czasie jest na czuwaniu i jak by temperatura spadła poniżej chyba 12 stopni to załączy się są pomimo ze na sterowaniu ma w tej godzinie nie pracować.
IPSX wrote:Piec żeby zagrzał mi ten zasobnik potrzebuje około 50 min a na przygotowanie potrzebuje około 3m3 gazu gdzie przy przepływowym mam kiedy chce wodę nie muszę czekać 50 min
IPSX wrote:aż będzie i nie zużyje mi tyle gazu co obecny i nie będzie się marnować woda w zasobniku nagrzana tylko do jednego szybkiego prysznica.
IPSX wrote:Odnośnie cyrkulacji i jej braku w kondensacyjny 2 funkcyjnych piszesz że nie ma to wyjaśnij mi czemu niektóre firmy oferują takie piece i podają informację ze jest możliwość podłączenia cyrkulacji pod warunkiem ze ten piec ma zintegrowany zasobnik od 20 do 60 L
to jak to jest mają czy nie mają ?
dorota.sz wrote:Kocioł będzie w łazience, która jest obok kuchni.
Dzieci lubią kąpiel w wannie, do tej pory miałam podgrzewacz wody gazowy i dał radę podgrzać wodę. Nie mam gdzie umieścić zasobnika na wodę-łazienka ma 4 mkw.
Jaki kocioł radzicie mi kupić?
dorota.sz wrote:Kominiarze za podłączenie wkładu kominowego powiedzieli mi 3 tyś zł-czy to dużo? Blok ma 2 piętra, ale mówili że muszą zrobić rurę w rurze bo mówiłam im że chcę piec kondensacyjny.
domcia1622 wrote:gazowy kocioł wiszący Junkers. Tylko niepokoi mnie to że kocioł sam się włącza. Np. oglądam telewizję a tu naglę słyszę że się zapala i podgrzewa wodę.
Dawid_goju wrote:Witam, ja też sie podepnę, potrzebuje porady. Padl mi piec weglowy, muszę go wymienić, myśle nad ogrzewaniem gazowym, mam 75 m2 mieszkania + 30 m2 klatki schodowej + nieogrzewana piwnica, ogrzewanie podlogowe (salon, kuchnia, przedpokój, łazienka), grzejniki (sypialnia 1 i klatka schodowa 3, łazienka 1), okna pcv podwójne szyby,budynek nieocieplony, cwu ogrzewacz gazowy Vaillant, pytalem instalatorów ale co jeden to inaczej, jaki kociol najlepij do tego dobrac? Rodzina 3 osobowa
Mario430 wrote:Ja skłaniam się obecnie ku kotle 2-funkcyjnym z wbudowanym zasobnikiem warstwowym, takim na ok. 50l?
Mario430 wrote:Do kuchni, gdzie również ma być zmywarka rozważam zainstalowanie czegoś przepływowego lub małego zbiornika pojemnościowego (5-10l) z uwagi na znaczną odległość i raczej umiarkowaną konieczność korzystania z cwu. Czy to dobry tok rozumowania?
Mario430 wrote:Powiedzcie mi jeszcze, czy jest jakaś różnica w czasie dopływu cwu. do miejsca poboru pomiędzy kotłem o którym wspomniałem wyżej, a 1-funkcyjnym z zewnętrznym zbiornikiem?
Brencik wrote:Lepiej 1-funkcyjny z zasobnikiem, np. ładowanym warstwowo takim jak WOLF CGW 11kW.
Brencik wrote:
Bardzo zły.
Normalnie podłącz c.w.u. i ew. daj cyrkulacje.
Brencik wrote:Różnica kolosalna. Taka że po kilku dniach użytkowania dwufunkcyjnego będziesz klął i pluł sobie w brodę że nie zdecydowałeś się na jednofunkcyjny.
Mario430 wrote:Nie słyszałem o kotle 1-funkcyjnym ładowanym warstwowym, przecież to jest domena 2-funkcyjnych. Kocioł 1-funkcyjny to przecież zbiornik z wężownicą, itd., a ten o którym piszesz określany jest jako centrala kondensacyjna - dla mnie jest to więc kocioł 2-funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem
Brencik wrote: