Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CK 5373T piszczy po przejściu w stan stanby

12 Sty 2012 23:14 2247 9
  • Poziom 12  
    Witam . Niedawno wpadł mi w ręce TV Samsung CK 5373T
    Uszkodzenia nie były dość rozległe.
    W przetwornicy SMR 40200, HIS 01698, pozystor spalony i grzechoczący. Profilaktycznie też wymieniłem 22uF/35V.

    Po stronie wtórnej przetwornicy dioda Zenera na 150V R2K i dwa elektrolity 100uF/200V

    Napięcie systemowe w czasie pracy 129V
    Napiecie systemowe na stand-by 141V
    Po usunięciu tych usterek telewizor ruszył. Wszystkie funkcje sprawne że strojeniem poszczególnych kanałów tez nie było żadnego problemu.

    Jest jednak coś dziwnego. Przyjmijmy że telewizor jest "zimny" tzn stoi w pokoju ale nie był włączany od powiedzmy pół godziny. Uruchamiam go i po około 15 sekundach wyłączam. Telewizor wyłącza się normalnie i na stand-by napięcie systemowe wynosi 141V. Następnie włączam telewizor na kolejne dwie trzy minutki po których go ponownie wyłączam i tu zaczynają się cyrki. Pisk w pierwszych kilku sekundach jest mocny potem słabnie ale rośnie jego częstotliwość. Napięcie systemowe na stand-by w tym czasie lawinowo spada po przez 90,80 i 70V z tendencją do dalszego spadku. Gdy przytrzymam taki stan piszczenia przez parę chwil nie mogę wtedy już włączyć telewizora czy to z pilota czy z klawiatury panelu przedniego. Muszę dopiero całkiem wyłączyć TV wyłącznikiem sieciowym , doczekać parę minut i wtedy ponownie normalnie mogę uruchomić TV.

    Macie koledzy jakiś pomysł jak pozbyć się tej usterki ?
    Pewnie jak wszyscy wiedzą nie jest to już nowy sprzęt ale ma bardzo dobry kineskop ładne kolory i dlatego postanowiłem go naprawić a przy okazji można się czegoś nauczyć.
    Podczas naprawy posiłkowałem się schematem CK Samsung 5073
    Pozdrawiam wszystkich
  • Poziom 18  
    Być może SMR to malowanka, zawsze naprawiałem tą przetwornicę kitem zastępczym , kiedyś był dostępny w Koszalinie.
  • Poziom 19  
    Cytat:
    HIS 01698


    Przyczyna kłopotów jest banalna. Kupiłeś niewłaściwy układ, powinien być HIS 0169.
  • Poziom 12  
    Przepraszam poprawiam swój błąd

    Powinienem był napisać HIS 0169B

    Nazwy części spisywałem ze schematu troszkę mało wyraźnego i to dlatego z B zrobiło mi się 8 ,mój błąd.

    A tak swoja drogą skoro napięcie systemowe w czasie normalnej pracy jest ok, na schemacie 125V u mnie 129V .Na stand-by 141V i po paru minutowej pracy a następnie ponownym przejściu w stand-by zaczynają się piski to coś te napięcie stand-by obciąża.

    Dodam że obciążałem przetwornice sztucznie żarówka 75W i napięcie było stabilne.
    Moim zdaniem problem nie leży w przetwornicy ale chyba powinienem się bardziej przyjrzeć tranzystorowi końcowemu odchylania poziomego i paru dławikom.
    Poniżej dołączam schemat

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6539567#6539567
  • Poziom 12  
    Nie napisałem jeszcze o jednej bardzo ważnej rzeczy. Mianowicie kiedy telewizor tak piszczy na stand-by , napięcie systemowe gwałtownie zaczyna spadać. Jedyne co mogę zrobić to wyłączyć go włącznikiem sieciowym i wtedy dopiero słyszę jak wyłączeniu ulega wysokie napięcie ( charakterystyczny dźwięk rozmagnesowania się kineskopu)

    Czy to możliwe by tryb pracy stand-by nie wyłączał wysokiego napięcia?


    Co ważne w telewizorze tranzystor linii to 2SC5299 i jest to tranzystor bez wbudowanej diody, bocznikującej C z E i bez rezystora B, E.

    Na schemacie Chassis SCT11D dotyczącego Samsunga CK5073, tranzystor linii Q402 to KSD5072YD zawiera w sobie i diodę i rezystor.

    Taki też właściwy tranzystor tam wstawie a o efektach napiszę niebawem.
  • Poziom 16  
    Chciałbym dodać swoją uwagę pośrednio związaną z tematem.
    Spotkałem się kiedyś z podobną usterką, związaną z wymianą BU508 w 14" Sharpie. Otóż założony tranzystor bez diody powodował, że odbiornik nie wyłączał wysokiego napięcia po wyłączeniu do stanby.
  • Poziom 43  
    Piotr Jakub Krupa napisał:
    ...
    Czy to możliwe by tryb pracy stand-by nie wyłączał wysokiego napięcia?
    ...

    Możliwe, tylko jaki problem stwierdzić to jednoznacznie?
  • Specjalista AGD
    Zasada jest taka - jeśli SMR40200 to HIS 0169 , jeśli SMR40200C to HIS 0169C . Prawdopodobną przyczyną " pływania" napięcia w st-by jest dławik L 802 ,choć nie wiem gdzie go dostać . Poczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic345606.html
    Szerzej problem jest opisany w Serwisie Elektroniki 3/2003 strona 43. Marsz do biblioteki :D . Dałem Ci wędkę , a ryby to już nałap sobie sam.
  • Poziom 43  
    machefi, czytałeś co autor napisał?
    Czy nie chciało się?

    Piotr Jakub Krupa napisał:
    Mianowicie kiedy telewizor tak piszczy na stand-by , napięcie systemowe gwałtownie zaczyna spadać. Jedyne co mogę zrobić to wyłączyć go włącznikiem sieciowym i wtedy dopiero słyszę jak wyłączeniu ulega wysokie napięcie ( charakterystyczny dźwięk rozmagnesowania się kineskopu)


    Coś jeszcze nie niejasne?

    Tak autorze, wzbudza się końcówka H. Może wystarczyłoby tylko dołożyć rezystor B-E do Q401. A może trzeba jeszcze przy driverze popracować.
    Nie byłoby problemu, gdyby 13V zasilające sterowanie, było w stby dużo niższe.
  • Poziom 12  
    Dziękuję wszystkim za cenne rady i wędki. Problem został rozwiązany zmieniłem tranzystor linii na BU 508 DFI i teraz stand-by to totalna cisza.

    Co do dławika w samej przetwornicy L802 500uH czytałem na łamach tego forum że sprawę zawyżonego napięcia systemowego można załatwić włączając w szereg z dławikiem rezystor rzędu 130Omów no i oczywiście co jest raczej standardem wymienić elektrolit C851 22uF/35V

    A co do obecności wysokiego napięcia nawet jeśli telewizor jest w stand-by to właśnie miałem tak u siebie. Winowajca to mały tranzystorek QT03 KSR1010 jego wymiana załatwia sprawę.

    Usterki usunięte TV "śmiga" prawie jak nowy. Dziękuję wszystkim
    Zamykam temat