Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak rozdzielić telewizję satelitarną z TP na dwa niezależne TV?

_TomeQ 13 Jan 2012 19:38 15915 50
Wago
    _TomeQ
    Level 9  
    Witam.

Nie wiem czy dobrze umieściłem temat, ale nie znalazłem innego lepszego miejsca.

A więc do tematu: chciałbym rozdzielić uprawnienia karty z TP na dwa niezależne TV. Mam instalacje z podwójnym sygnałem (Konwerter typu TWIN), mam kabel LAN przy każdym TV.

Czy jest możliwość rozdzielić taki sygnał (czyli zrobić tzw. multiroom)? Czy można wykorzystać jakiś spliter, który by to obsłużył (kablowy lub bezprzewodowy np. Clone+)? Czy istnieje w ogóle jakikolwiek sposób na wykonanie takiej operacji ?

Dodam jeszcze, że jest to telewizja satelitarna a nie internetowa. Jest zrobiona sieć na Livebox-ie 2 i kilku routerach i puki co obsługuje dekoder z TP, który musi być podpięty pod Livebox-a.

Dzięki z góry za pomoc :).
  • Wago
    mcg1ver
    Level 15  
    witam
    ja również potrzebuję info czy da się rozdzielić sygnał z telewizji TP ?
    Dekoder z TP to Samsung SMT-H6106.
    Drugi to stary dekoder polsatu Echostar DSB-717
    niby na razie nie mam zbyt bogatej oferty , bo wziąłem na próbę podstawowy pakiet przy przedłużaniu umowy neostrady, ale jeśli by się dało podzielić ten sygnał to zrezygnował bym z polsatu i wziąłbym full pakiet z TP.
    proszę o info jaki spliter by trzeba było kupić
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    mcg1ver
    Level 15  
    Opisów może i jest jak mrówek ale nie konkretnie o telewizji z TP.
    Znalazłem kilka tematów z przeszłości ale nie było wtedy opcji by TP można było rozdzielić.
    Skoro technika idzie do przodu to może coś sie zmieniło , zresztą nigdzie nie było podanych konkretnych modeli tunerów, a ja napisałem o jakie mi chodzi i to w temacie poruszającym identyczny problem jak mój więc nie wiem o co te fochy
    na necie znalazłem takie coś
    http://www.dmtrade.pl/index.php?p203,spliter-na-8-tunerow-z-dwoma-kartami
    w opisie jest że działa z TP , napisałem do sprzedającego zapytanie ale wątpię czy dostane odpowiedż bo ogłoszenie jest dość stare.
    User removed account
    User removed account  
    mcg1ver
    Level 15  
    dobra trochę poszukałem i znalazłem na allegro coś co niby obsługuje TP i ma kodowanie viaccessa.
    nie będę zamieszczał linka bo to chyba jest niezgodne z regulaminem ale chodzi o
    MINI Card Splitter TURBO V.4 numer aukcji 2110712706.
    pisałem do sprzedawcy ale nie odpowiedział mi jeszcze.
    ale tu jest jeszcze jeden problem , jak wiadomo dekoder jest połączony z liveboxem kablem ethernetowym ; jedni twierdzą że nie trzeba cały czas inni że trzeba (czytałem kilka podobnych tematów) ,sam jeszcze tego nie zbadałem bo mam juz zainstalowany livebox i dekoder ,ale nie mam jeszcze konwertera na 2 tunery i podłączałem tylko na próbę (konwerter quad już zamówiony),
    pytanie więc takie: jeśli już bym kupił tego splitera to co z tym kablem ethernetowym ? ma być przy dedykowanym tunerze czy przy spliterze ? ( o ile będzie gniazdo w spliterze) ,
    jeszcze jedno : jaki tuner tanio kupić zamiast tego co pod kwiatek mogę podstawić?
    User removed account
    User removed account  
    romeok01
    Level 35  
    Do splittera stosuje się kabel telefoniczny , a nie ethernetowy, więc będziesz musiał pociągnać dodatkowe kable do każdego tunera.

Splittery to przeżytek i dużo jest z nimi problemów, najlepiej zainwestować najlepiej w tunery na linuksie z kartą siecową lan i kartę rozdzielić poprzez domowy sharing, wtedy wykorzystasz pociągnięte kable lan.
    mcg1ver
    Level 15  
    romeok01 wrote:
    Do splittera stosuje się kabel telefoniczny , a nie ethernetowy, więc będziesz musiał pociągnać dodatkowe kable do każdego tunera.

Splittery to przeżytek i dużo jest z nimi problemów, najlepiej zainwestować najlepiej w tunery na linuksie z kartą siecową lan i kartę rozdzielić poprzez domowy sharing, wtedy wykorzystasz pociągnięte kable lan.

tak wiem że kablami telefonicznymi jest połączony spliter z kartami klienckimi , ale oryginalny dekoder z tepsy jest dodatkowo połączony kablem ethernetowym z liveboxem.
    czy musi być cały czas podpięty czy nie to jeszcze nie wiem , ale jak mi dojdzie konwerter quad to będę próbował, bo na razie żona mnie nie dopuszcza do konwertera .
    co rozumiesz przez domowy sharing i wykorzystanie kabli lan?
    z liweboxa kablami obsługuję komp w garażu ,w domu i u sąsiada , a wi-fi ; komp syna ,laptop sąsiada i laptop żony. muszę jeszcze to sprzęgnąć z routerem aby wysłać sygnał 100m dalej przez antenę kierunkową do mojego małego baru jak to miałem do tej pory aż nie dostałem liveboxa, ale mam już mało wyjść i będzie trzeba pewnie kupić switcha lub coś innego, ale to może poczekać , zresztą nie otym jest temat.
    na razie chcę rozdzielić telewizję z TP na 2-3 telewizory tak by to miało ręce i nogi a jesli to wyjdzie to również u sasiada co pozwoli zredukować wydatki na telewizję .
    mcg1ver
    Level 15  
    no fajny komplecik o którym mowa w linku , ale niestety o takich kosztach nie ma mowy .
    a co ze spliterem z allegro który podałem ? nie nadaje się ?
    mcg1ver
    Level 15  
    ok dzieki za info , jak juz skompletuje sprzęt i będzie wszystko smigać to się pochwalę.
    pozdro
    _TomeQ
    Level 9  
    mcg1ver wrote:
    dobra trochę poszukałem i znalazłem na allegro coś co niby obsługuje TP i ma
    ale tu jest jeszcze jeden problem , jak wiadomo dekoder jest połączony z liveboxem kablem ethernetowym

Witam.

Odnośnie tego połączenia livebox-a z dekoderem. Wczoraj sprawdzałem i bez podłączenia kabla to chodzi, ale prawdopodobnie po restarcie systemu lub po jakimś dłuższym czasie nie będzie chodziło bo przez ten kabel pobierane są dane (klucze) do programów. Ale jest fajna opcja żeby to obejść jednym kablem LAN.

Kabel LAN obsługuje 4 żyły a jest ich 8, więc w tym momencie wystarczy "rozpatroszyć" kabel tak żeby wystarczyło do wpięcia LAN w dekoderze i do karty w spliterze. Nie pamiętam dokładnie które kable są obsługiwane ale niedługo będę się zabierał za to rozdzielanie więc będę robił tą samą operacje.

Na końcówce LAN-owskiej patrząc od tyłu (czyli nie przeszkadza nam zapięcie) wiem że obsługiwane są piny 1,2,3 i 6. Kable to chyba biało-pomarańczowy, pomarańczowy, biało-niebieski i niebieski, ale to jeszcze potwierdzę.

Z sharingiem fajna sprawa bo jednym kablem można załatwić sprawę, tylko jeszcze kwestia czy tam jest jakoś dużo do konfigurowania??

PS czy ktoś już wogóle zakończył sukcesem rozdzielenie karty TP i ma to przed oczami i widzi że to chodzi??

Dzięki za pomoc z góry.
    romeok01
    Level 35  
    _TomeQ wrote:
    mcg1ver wrote:
    dobra trochę poszukałem i znalazłem na allegro coś co niby obsługuje TP i ma
    ale tu jest jeszcze jeden problem , jak wiadomo dekoder jest połączony z liveboxem kablem ethernetowym

Witam.

Odnośnie tego połączenia livebox-a z dekoderem. Wczoraj sprawdzałem i bez podłączenia kabla to chodzi, ale prawdopodobnie po restarcie systemu lub po jakimś dłuższym czasie nie będzie chodziło bo przez ten kabel pobierane są dane (klucze) do programów. Ale jest fajna opcja żeby to obejść jednym kablem LAN.

Dekoder SHD 85 nie pobiera żadnych "kluczy", jedyne co pobiera z internetu to oprogramowanie, na złączu lan wykrywa jedynie połączenie, można połączyć obojętnie do jakiego urzadzenia które posiada gniazdo RJ45 i jest podpiete do zasilania.
    "Klucze" są zapisane na karcie kodowej i i wysyłane z satelity.

Nie piszcie takich bzdur jak nie macie pojęcia.
    _TomeQ
    Level 9  
    [/quote]

Dekoder SHD 85 nie pobiera żadnych "kluczy", jedyne co pobiera z internetu to oprogramowanie, na złączu lan wykrywa jedynie połączenie, można połączyć obojętnie do jakiego urzadzenia które posiada gniazdo RJ45 i jest podpiete do zasilania.
    "Klucze" są zapisane na karcie kodowej i i wysyłane z satelity.

Nie piszcie takich bzdur jak nie macie pojęcia.[/quote]

Nie wiem może się mylę co nie zmienia faktu że dekoder dostaje bloka przy nie podłączonym kablu LAN. Nie wiem jak się zachowują inne dekodery oprócz tego co daje TP. Może tam nie będzie potrzebne to połączenie.

P.S. ale nie trzeba od razu się tak denerwować, po to są fora żeby rozwiązywać problemy i uświadamiać się nawzajem a nie wpadać w nerwicę.
    mcg1ver
    Level 15  
    dziś sprawdzałem i po 2 godzinach od wyłączenia dekodera na pilocie przy ponownym włączeniu wyskakuje komunikat że livebox nie jest podłączony do dekodera a co za tym idzie nie ma możliwości oglądania tv.
    romeok01 co sugerujesz ? do czego można by podpiąć wejście lan z liveboxa? chociaż w sumie to nie wiem co za problem z tym kablem skoro można go mieć cały czas podpięty , już mi hula livebox z edimaxem i mam wystarczająco dużo wyjść lan i wifi kierunkowe + wifi rozproszone wiec nie ma problemu z połączeniem liveboxa do dekodera.
    dziś pisałem z jednym sprzedawcą tego MINI Card Splitter TURBO V.4 i polecił mi kupno opticum 9600prima mini jako drugi dekoder jednak z tego co widzę to trzeba by dać 3,5stówy za taki dekoder
    350 dekoder
    150 spliter + jakieś kable itd
    czy to sie w ogóle opłaca?
    jaki inny tańszy dekoder do tepsy byście polecali z viaccessem?
    mcg1ver
    Level 15  
    Dzięki za sugestie ,ale zacząłem szukać z ciekawości info o cenach tej arivy 102e oraz jakieś opinie i znalazłem pewne forum http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php?f=126&t=22371
    na którym jest opisanych wiele problemów z tym sprzętem ; zaniki sygnałów , grzanie się , słaba jakość obrazu hd , a przede wszystkim problem ze współpracą ze spliterami i wiele innych .
    Podobno poprzedni model był lepszy pod wieloma wzgledami.
    jakieś inne propozycje pod współpracę ze spliterami w tp?
    mcg1ver
    Level 15  
    dzięki zaraz napiszę do sprzedawcy.
    cały czas dziś kopię w necie na temat rozdziału uprawnień w tv tepsy , spliterów i dekoderów , przeleciałem wszystkie wątki na elektrodzie dotyczące spliterów i tepsy , nic nie znalazłem co by można było uznać za pewnik , a teraz znów znalazłem i nfo że :
    Quote:
    Splittery dzielą wyłącznie karty platformy Cyfra+ oraz Telewizja na kartę. Nie istnieją tego typu urządzenia dla platform Cyfrowego Polsatu, Telewizji N, Telewizji na kartę HD i Telewizji TP – wszystkie te platformy przypisują karty do dekoderów tworząc z nich nierozerwane zestawy.
    żródło http://www.eltrox.pl/telewizja-satelitarna-splittery-c-28_6.html
    czy to prawda czy jednak nie?
    mcg1ver
    Level 15  
    link który podałeś zawiera zdjęcia dekodera , widzę że brak tam wejścia lan .
    jakie widzisz na to lekarstwo?
    mcg1ver
    Level 15  
    oczywiście że spliter , nic się nie zmieniło w tej kwestii.
    no to jak to jest ? lan wchodzi do splitera i nie trzeba podłączać wtedy dekoderów do lan?

Dodano po 4 [minuty]:

w opisie oprogramowania coś pisze o lan ale nie bardzo kumam , skoro go fizycznie nie ma na obudowie
    romeok01
    Level 35  
    Splitter wymaga kabla telefonicznego z końcówkami RJ11, a lan ma skrętke z końcówkami RJ45. Lan Ci w tunerze nie jest potrzebny jak bedziesz miał splitter.
    Nie trzeba podłączać tunerów do Lan, tak ma tylko tuner TP.

Splittera nie podłaczasz do dekodera tylko do bazy, gdzie wkładasz karte, do bazy podłaczasz kable telefoniczne z końcówakmi RJ11, i druga koncówkę do karty klienta splittera, karte klienta splittera wkładasz do czytnika kart w tunerze.
    mcg1ver
    Level 15  
    tak wiem gdzie mają być kable telefoniczne , a gdzie lan.
    na razie dzięki za szczegółowe info , teraz tylko skontaktować sie ze sprzedawcami w celu potwierdzenia celowości wyboru sprzętu i zakup.
    jak już będzie śmigać to opiszę , przynajmniej jeden temat na elektrodzie w tej kwestii będzie dokończony.
    pozdrawiam

Dodano po 23 [minuty]:

romek01 w jednym temacie z przed kilku tygodni znalazłem spliter który polecałeś do tp , uważasz że jest ok ?
    http://www.hollex.pl/splittery-programatory/s...rd-splitter/1354-przewodowy-splitter-wirelink
    i jeszcze jedno pytanie które nie daje mi spokoju ;
    dlaczego uważasz że lan (w dekoderze z tp i innych które będą połączone kartami klienckimi ze spliterem) już będzie nie potrzebne ? dziś dekoder był 2 godziny odłączony od lan i nie działał po tych 2 godzinach, dodam że nie został wyłączony z prądu a jedynie na pilocie.
    spliter i karty będą połączone ze sobą kablem rj11 , co raczej ma się nijak do podłączenia tunera do sieci kablem rj45
    nie chciałbym mieć następnej drogiej podstawki lub podstawek pod kwiatek , jak to sugerował jeden przedmówca :D .
    romeok01
    Level 35  
    Może być ten splitter, ale nie widze, aby w zestawie były karty kliencke, a Tobie będą potrzebne dwie no i 2 kable z końcówkami RJ11.

Dekoder Tp nie musi byc podłaczony do Liveboxa, ona jest tak zrobiony, że wykrywa czy jest połącznie na Lan, podłaczamy do Liveboxa tylko jak chcemy zaktualizowac oprogramowanie, bo on sobie wtedy je ściaga z internetu.

A do normalnego ogladania może być podłaczony np. do dowlnego routera albo switcha, w którym nie musi być internetu, wązne aby w gnieździe wykrył sygnał lan.
    mcg1ver
    Level 15  
    teraz jaśniej napisałeś , tylko nie wiem co za różnica czy bedzie podłaczony do switcha , czy do rutera czy do liveboxa skoro i tak musi być to lan którego nie ma w dekoderze Opticum X110p HD ,
    jesteś pewny że wystarczy podpiąć lan tylko do jednego dekodera z całego kompletu i bedzie ok?
    każda taka nie wiadoma prowadzi do zakupu nieodpowiedniego sprzetu czyli wywaleniem kasy w błoto.

faktycznie w tamtym spliterze karty to chyba dodatkowo płatna opcja

Moderated By telesat1:

Ostrzeżenie. Regulamin p. 3.1.13, 3.3.

romeok01
    Level 35  
    Tak, nie potrzebujesz lanu w drugim tunerze, lan w tunerach sat służy np. do sharingu.

Każdy tuner sat na którym chcesz ogladać płatne kanały musi posiadać wejście na kartę kodową, to karta kodowa służy do rozkodowania kanałów, do tego sygnał z satelity i to wystarczy i nie jest potrzebny lan, a ten lan w dekoderze Tp to ich wymysł nie wiem po co.