Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Netbook SAMSUNG N150, W7Starter] Nie chce się włączyć system

mackingus 14 Sty 2012 13:52 5339 5
  • #1 14 Sty 2012 13:52
    mackingus
    Poziom 6  

    Witam,

    Mam problem z moim netbookiem Samsung n150 (Intel Atom N450, 1GB, 160GB). Konkretnie chodzi o to, że nie chce wystartować system.

    Jak i co się stało:

    Wczoraj wieczorem czytałem na nim książkę (pdf, poza tym otwartego miałem jeszcze Firefox, ale nic w nim nie robiłem). Wszystko działało w porządku.

    W pewnym momencie musiałem podłączyć zasilanie, bo rozładowywała się już bateria. Po podłączeniu zasilania komp zaczął się przycinać/zamulać, np. nie mogłem przez chwilę przewinąć tekstu w dół, bo się zawieszał i po kilku/kilkunastu sekundach odwieszał.

    W ciągu kilku minut zawieszał się na coraz dłuższy czas i przez coraz krótszy można było coś zrobić. W końcu zawiesił się całkowicie i nie mogłem nic zrobić przez dłuższy czas, więc wyłączyłem go "Power'em".

    Po tym chciałem go włączyć, ale się nie dało. Pojawiał się tylko ekran BIOSowy, po nim czarny ekran z migającym podkreślnikiem ("_") na chwilę i po chwili podkeślnik znikał i zostawał już sam tylko czarny ekran i nie chciał przejść dalej...


    Co już próbowałem robić:

    Po tym wszystkim jeszcze wczoraj próbowałem go włączyć:
    - z włożoną baterią i włączonym zasilaniem sieciowym,
    - z włożoną baterią, ale bez zasilania,
    - bez baterii, z samym zasilaniem,
    różnicy nie było żadnej (przynajmniej nie zauważyłem), zachowywał się w ten sam sposób, jak opisałem wcześniej (czyli stawał na czarnym ekranie).

    Na ekranie BIOSowym zauważyłem, że mogę włączyć "Recovery" (klikając F4). Kiedy to zrobiłem komp zareagował tak:
    1. Pojawił się czarny ekran z białym paskiem ładowania i napisem "Windows i loading".
    2. Po nim pojawił się drugi czarny ekran z paskiem ładowania, tym razem typowo "Windows'owy" (taki sam jak pojawia się kiedy W7S włącza się normalnie) i ładuje się w nieskończoność (czyli na tym ekranie już zostaje)...


    To samo próbowałem robić dzisiaj, ale bez skutku, ani różnic w efektach.

    Bateria się ładuje (właśnie się naładowała do pełna).

    Potrafi mi ktoś pomóc? Byłbym wdzięczny za jak najprostsze instrukcje, gdyż nie jestem za dobry w te klocki :)

    0 5
  • Pomocny post
    #2 15 Sty 2012 13:47
    sebaczewa1
    Poziom 2  

    witam jedyne co mogę ci doradzić to wywal tego startera i zainstaluj xp a wtedy odczujesz różnicę we wszystkim łącznie z baterią ja tak uczyniłem i jestem z tego bardzo zadowolony włancza i wyłancza się migiem bateria trzyma 10 godzin oczywiscie ją szanuję tzn wyciągam jak podłączony do prądu dzięki temu jest cały czas jak nowa poza tym niema się co oszukiwać n150 jest za słaby do win7 a na xp hula jak opętany POZDRAWIAM i zachęcam do zmiany

    0
  • #3 15 Sty 2012 13:52
    linuks
    Spec od komputerów

    SMART dysku sprawdź na początek.

    0
  • #4 15 Sty 2012 20:25
    mackingus
    Poziom 6  

    sebaczewa1 napisał:
    witam jedyne co mogę ci doradzić to wywal tego startera i zainstaluj xp a wtedy odczujesz różnicę we wszystkim łącznie z baterią ja tak uczyniłem i jestem z tego bardzo zadowolony włancza i wyłancza się migiem bateria trzyma 10 godzin oczywiscie ją szanuję tzn wyciągam jak podłączony do prądu dzięki temu jest cały czas jak nowa poza tym niema się co oszukiwać n150 jest za słaby do win7 a na xp hula jak opętany POZDRAWIAM i zachęcam do zmiany


    Dzięki za opinię, jak uda się naprawić, to pomyślę :)


    linuks napisał:
    SMART dysku sprawdź na początek.


    A jest sposób jak mogę to zrobić skoro nie chce mi się włączyć system? I jeżeli nie mogę wyjąć dysku z kompa, bo mi przepadnie gwarancja?

    0
  • #5 16 Sty 2012 13:32
    riki007
    Poziom 17  

    jak długo czekałeś na ekranie ładowania Windowsa? Kolega w podobny sposób uszkodził u siebie w netbooku LG płytę główną, i teraz musi czekać na ekranie ładowania widnowsa ponad 7 minut, żeby system się w końcu uruchomił. Jak już się uruchomi, to działa poprawnie, ale czekanie 7 minut na załadowanie windowsa, to przesada. Więc sprawdź tą ewentualność.

    0