Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dodge Stealth czerwone kierunkowskazy i pomarańczowe postojówki

dzuchx 14 Jan 2012 13:55 3159 4
    dzuchx
    Level 11  
    Witam.
    Czy jest jakieś ustępstwo do uzasadnienia w wydziale komunikacji przy rejestracji samochodu z USA - które ma z tyłu czerwone kierunkowskazy i z przodu pomarańczowe postojówki a inaczej nie było produkowane. Nie chcę jakoś specjalnie przerabiać/kombinować.
    Co do kierunkowskazów doczytałem się, że można:
    sobie poradzić malując żarówki zielonym lakierem przezroczystym. Zielona żarówka + czerwony klosz = pomarańczowe światło.
    SauerMauser
    Level 21  
    Nie musisz kombinować. Dodge stealth ma swój odpowiednik w Mitsubishi 3000GT, które ma tylne lampy z prawidłowymi, w świetle prawa europejskiego, pomarańczowymi kierunkami. Kup tylne lampy od Mitsubishi 3000GT i po kłopocie.
    dzuchx
    Level 11  
    Lampy z 3000GT Nie pasują do Stealth.
    SauerMauser
    Level 21  
    Dlaczego tak twierdzisz? Przecież to ten sam samochód (1991-1996 rok).

Mówisz o przejściówkach, czy mocowaniach lamp?
    fotografiks
    Level 12  
    A postojówki Ci świeca słabo ciagle i mrugaja mocniej jak wrzucasz kierunek?

Jeśli tak to prosta sprawa masz tam zarówke, która ma dwa włókna (5W i 20W) podklejasz taśmą izolacyjną styk odpowiedzialny za świecenie 5W i sprawa załatwiona.

Ja tak robię w motocyklu przed przeglądem. Bez kosztów bez ingerencji w elektrykę.

Wedle przepisów PL wszystkie światła, które świecą do przodu powinny być barwy białej. Oprócz kierunkowskazów, które sygnalizuja skręt i nie świecą ciagle tylko sygnałem przerywanym.

Co do tyłów to także Ci świecą i mrugają kierunki czy tylko mrugają?
    Jak świecą i mrugają musisz zrobić mały zabieg odcinając odpowiedni sygnał (tutaj może pokazać się problem jeśli masz samo diagnostykę żarówek - będzie widział błąd).
    A jeśli chodzi o klosz to albo zamiennik z DEPO albo jak koledzy radzili cos z odpowiednika EU.

Wieczorem podeśle zdjęcie jak to jest u mnie rozwiązane (Accord Coupe VII gen) - poprzedni właściciel namiętny Hondziarz zrobił wstawki z plastiku... zdjęcia będą za niedługo:)