Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Audi a4 b6 2002r niedziałający tempomat.

14 Sty 2012 20:37 15900 44
  • Poziom 10  
    Witam, postanowiłem w swoim audi dołożyć tempomat. Kupiłem sterownik kierownicy obsługujący tempomat oraz manetkę. Kodowanie zrobiłem wg opisu znalezionym na forum. Steering Wheel ->16, measuring block information ->group 004 ruszając manetką status się zmienia. Dalej :[1 - Engine], następnie [Measuring Blocks] --> group 006. pokazuje, ze tempomat jest włączony oraz czujniki naciśnięcia pedału hamulca oraz sprzęgła są sprawne. W czasie jazd tempomat nie chce się włączyć i nie wiem dlaczego, żaden ze sterowników nie pokazuje żadnych błędów. Proszę o pomoc
  • Poziom 15  
    [Select]
    [01 - Silnik]
    [kodowanie II - 11]
    wpisz 11463 to activate cruise control

    powinno pomóc
  • Poziom 10  
    Wpisywałem tę komendę w sterowniku silnika napisałem, że ten sterownik wykrywa tempomat.
  • Poziom 15  
    Dla załączenia tempomatu muszą być spełnione pewne warunki,
    sprawny wyłącznik stop (pedał nienaciśnięty)
    sprawny wyłącznik sprzęgła
    oraz przekroczona prędkość minimalna chyba 30km/h, sterownik silnika w blokach pomiarowych musi widzieć tę prędkość inaczej lipa
    posprawdzaj to wszystko
  • Poziom 10  
    Chyba mamy przyczynę. Sterownik silnika w blokach pomiarowych nie widzi prędkości cały czas mam 0km\h. W sterowniku abs wszystkie 4 czujniki są sprawne. Dlaczego sterownik silnika nie widzi prędkości? licznik działa bez problemu.
  • Poziom 11  
    Witam.
    Mam podobny problem z tempomatem.
    U mnie akurat był założony już a nie działa.
    Czujniki przy pedałach, manetka sprawdzone w Vagu i jest komunikacja.
    Zastanawia mnie ten sterownik silnika i blok pomiarowy 06 z prędkością która u mnie też jest cały czas 0 km\h
    Ktoś potrafi pomóc?
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Sprawdź połączenie sterownika ABS ze sterownikiem silnika. Jaki masz silnik?
  • Moderator Samochody
    Sprawdź czujnik na skrzyni oraz jego okablowanie.

    Reszta systemów czysta? Bez błędów komunikacji?
  • Poziom 11  
    Silnik to diesel 1.9 o oznaczeniu AVB 74 KW
    Co do błędów to są. W miarę możliwości będę starał się je usunąć.
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Jak sprawdzić to połączenie abs z silnikiem?
    A ten czujnik to gdzie się znajduje mniej więcej i jak go sprawdzić?
  • Moderator Samochody
    Połączenie masz ok, błędów brak.

    Czujnik w okolicach mechanizmu różnicowego.
  • Poziom 11  
    Ten czujnik to rozumiem, że od prędkości.
    Gdyby był niesprawny to zegary by nie działały?
  • Moderator Samochody
    Odepnij ABS przejedź się i zobacz czy zegary działają.
  • Poziom 11  
    Przy odpiętym ABS prędkości nie pokazuje za to świeci się na żółto kontrolka od ABS i mryga od ręcznego.
  • Moderator Samochody
    Odpowiedziałeś na swoje pytanie z 11 postu.
  • Poziom 11  
    No to biore się za wymianę tego czujnika i dam znać jaki rezultat.

    Moge prosić o jakis rysunek gdzie on się znajduje oraz numer części bo nigdzie nie moge znaleźć info o nim.
    Skrzynia 5 biegów
  • Poziom 11  
    Znalazłem czujnik wymieniłem i nic.
    Sprawdziłem połączenie kabli i masa jest a drugi idzie do licznika kostka zielona pin 5
    Czy tak ma być?
  • Moderator Samochody
    Radio masz fabryczne?
  • Poziom 11  
    Audi chorus na kasetę plus zmieniarka w bagażniku.
    jest możliwość, że poprzedni właściciel coś zmieniał znaczy się dokładał radio navi i zmieniarkę
  • Moderator Samochody
    Odepnij radio z instalacji auta na próbę.
  • Poziom 11  
    Po wypięciu radia dalej brak efektu.
    Dodatkowo odkryłem chyba podłączenie do telefonu nie wiem czy to oryginał ale także odpiełem.
    Odcięty kabel już był
    Audi a4 b6 2002r niedziałający tempomat. Audi a4 b6 2002r niedziałający tempomat.
  • Poziom 11  
    Pokombinowałem trochę i mam 2 czujniki dodatkowe używany i nowy.
    Na moim nic nie wyskakuje.
    A na tych co zakupiłem taki błąd.

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 11  
    wszystkie czujniki sprawdzone w innym aucie i działają.
    Sterownik u mnie cały czas pokazuje 0 km/h w blokach pomiarowych silnika
    Ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?
    ewentualnie schemat instalacji od tempomatu?
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Problem zapewne leży po stronie modułu na kierownicy odpowiedzialnego za cruise control czyli tempomat.
  • Poziom 11  
    Podsumowując
    na 3 czujnikach wszystkie sprawne wyrzuca błąd
    Code:

    16885 - Vehicle Speed Sensor: Implausible Signal

                P0501 - 35-00 - -


    Wiązka od czujnika sprawdzona (masa a drugi pin do kostki licznika zielona pin 5)
    Gdzieś znalazłem, że ma być pod innym. Złącze B pin 28 w zegarach.
    Radio oryginalne po odpięciu brak zmian.
    Czujnik sprzegła i hamulca sprawne.
    Manetka w vagu pokazuje, że sprawna.
    W sterowniku silnika 1 po wejściu w bloki pomiarowe 08 i wybraniu grupy 006 w pierwszym polu prędkość się nie zmienia.
    Po włączeniu tempomatu na zegarach nic się nie pojawia. Ale na teście zegarów świeci się kontrolka.

    Gdzie szukać dalej przyczyny niedziałającego tempomatu?


    Kolego jak ten moduł na kierownicy jest połączony z tempomatem?
    Wiem, że on za niego odpowiada.
  • Admin grupy Samochody
    pepe150 napisał:
    Post 9 ;) T5 tam kolega podał.
    Ok. Rano podpowiem, teraz brak czasu. :D
  • Admin grupy Samochody
    Dobra , do sprawdzenia wtyczka licznika zielona i pin 21, czy jest wolny czy zajęty.Wtyczka sterownika silnika i pin 20. Wolny czy zajęty. W tym roczniku było wiele różnorodnych rozwiązań. Generalnie na pin 20 sterownika silnika ma dochodzić sygnał prędkości wysyłany z licznika.
  • Poziom 11  
    Oba piny są zajęte. W sterowniku silnika biało niebieski z nadrukiem 20 a w liczniku też biało niebieski ale już nadruku nie widziałem. Niestety nie miałem miernika aby sprawdzić przejście.
    Jak sprawdzić czy licznik wypuszcza sygnał?
  • Poziom 16  
    Tempomat fabryczny, czy dokladany?
    Może był zmieniany silnik ze sterownikiem...
    Nie wszystkie sterowniki silnika obsługiwały tempomat.
    Skoro po odpieciu abs nie pokazuje predkosci, to informacja o niej idzie po can.
    Sterownik silnika nie widzi prędkości i to pewnie jest przyczyną błędu.
    Jedź do jakiegoś tunera, niech wrzuci soft od takiego samego co miał fabrycznie tempomat i pewnie problem się rozwiąże.
    Znam osobiscie, przypadek jak Twój z takim samym błędem, zmiana softu przy okazji robienia programu rozwiązała problem.