Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mercedes ML w163 znika dźwięk

piotrfire 15 Sty 2012 10:45 5380 13
  • #1 15 Sty 2012 10:45
    piotrfire
    Poziom 12  

    Witam
    Od kilku dni mam problem z fabrycznym zestawem BOSE w swoim ml-u. Otóż gdy wjadę na jakąś nierówność znika mi dźwięk we wszystkich głośnikach , radio świecie wszystkie funkcje działają sterowanie zmieniarką też brak jedynie dźwięku w głośnikach , po wjechaniu w kolejną "dziurę" dźwięk powraca. Możecie sobie wyobrazić co się dzieje na koleinach. Nie wiem co jest powodem radio czy wzmacniacz? Jeśli wzmacniacz to gdzie on jest? Bardzo proszę o rady i sugestie.

    0 13
  • Sklep HeluKabel
  • #2 16 Sty 2012 13:22
    piotrfire
    Poziom 12  

    dzisiaj wymontowalem radio i wzmacniacz. Podwiesiłem na gumach żeby nie przenosiło drgań po trzaśnięciu drzwiami , stuknięciu w podłogę lub jaki kolwiek inny element karoserii dźwięk znika po ponownym stuknięciu powraca. Można stukać w samo radio lub wzmacniacz i nic się nie dzieje gra bez przerw znęcalem się nad przewodami wzmacniacz - radio i też nic , tylko pukniecie w nadwozie wyłacza dźwiek. Po zaniknieciu dźwięku sygnał z radia wychodzi bo podłączony mały głośnik do kostki gra a w głośnikach auta cisza. Ale rozkmina.

    1
  • #3 29 Sty 2012 14:22
    piotrfire
    Poziom 12  

    Nikt mi nie pomoże? Wymieniłem radio i wzmacniacz dalej to samo.

    0
  • #4 29 Sty 2012 16:53
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 35  

    Jakie radio ? Wersja USA czy Europa ?
    Wzmacniacz jest na światłowodach ?
    Jeśli tak to może przerywać któreś z urządzeń podłączone w szereg światłowodem - zmieniarka , moduł telefonu.

    1
  • #5 30 Sty 2012 11:55
    piotrfire
    Poziom 12  

    Zwykły kaseciak mercedes bose bez światłowodu , było by mi łatwiej zdiagnozować gdybym miał rozpiskę kostki wzmacniacza ale nic nie mogę znaleźć w necie. Nie wim czy oprócz wzmacniacza są jeszcze jakieś urządzenia filtry , zwrotnice itp bo wydaje mi się że tak. Do wejścia sygnałowego wzmacniacza wchodzi 8 przewodów z radia FR+ FL + RR + RL a wychodzi tylko 7 i na wszystkich sygnalowych wychodzących jest napięcie. na kostce od zasilania też na wszystkich jest napięcie za wyjątkiem masy. przy stukaniu w karoserię na żadnym nie zanika napięcie , zanika tylko dźwięk

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #6 02 Lut 2012 08:15
    hollow
    Poziom 20  

    No to może masa gdzieś impulsuje. Jak radio jest fabryczne to można pokusić się o diagnostykę na SD.

    0
  • #7 02 Lut 2012 10:08
    piotrfire
    Poziom 12  

    Cytat:
    Jak radio jest fabryczne to można pokusić się o diagnostykę na SD.


    Radio w moim modelu nie jest podłączone do CAN

    Obejrzałem dokładnie schemat instalacji audio podesłany mi na forum 202 zassałem z sieci StarFinder 9zdążyłem przed ACTA i chyba dochodzę do przyczyny. Zasilanie wzmacniacza antenowego wychodzi ze wzmacniacza muzycznego jeśli dotknę tym przewodem do masy znika dźwięk w głośnikach ale radio i zmieniarka działa. Wzmacniacz antenowy jest w tylnej klapie , chciałem tam się dostać i przy okazji zauważyłem że ustawienie tylnej klapy w pewnej pozycji wyłącza dźwięk. Dzisiaj jak zdrowie pozwoli (przebywanie na mrozie w celu diagnozy trochę mnie rozlozyło) przyjrzę się wiązce wchodzącej do klapy.

    0
  • #8 04 Lut 2012 07:41
    hollow
    Poziom 20  

    No to mamy zwarcie z masą na zasilaniu anteny prawdopodobnie w przejściu z klapy do reszty. Jak będą zdejmowane plastiki to radzę tego nie robić na mrozie bo wszystkie spinki szlak trafi ;)

    0
  • #9 04 Lut 2012 10:37
    piotrfire
    Poziom 12  

    Cytat:
    No to mamy zwarcie z masą na zasilaniu anteny prawdopodobnie w przejściu z klapy do reszty


    No właśnie tylko zastanawiam się czemu w tym wypadku nie wywala jakiegoś bezpiecznika?

    0
  • #10 09 Lut 2012 08:06
    hollow
    Poziom 20  

    Anteny raczej nie mają bezpieczników tak jak głośniki.

    0
  • #11 10 Lut 2012 20:04
    piotrfire
    Poziom 12  

    To co się dzieje jeśli przewód zasilający dotknie masy?

    0
  • #12 11 Lut 2012 07:33
    hollow
    Poziom 20  

    Możliwe że sterownika jak jest zabezpieczony to odłącza to wyjście, albo przepala się jakaś dioda, albo właśnie zanika dźwięk bo sterownik traci zasilanie, na antenę duży prąd nie idzie więc on nie musi nic palić.

    0
  • #13 11 Lut 2012 20:55
    piotrfire
    Poziom 12  

    dopiero zajżyłem skąd cię znam :)

    1
  • #14 13 Lut 2012 12:56
    piotrfire
    Poziom 12  

    Problem rozwiązany , przewód zasilający wzmacniacz antenowy ocierał o ostrą krawędź blachy tylnej klapy przetarła sie izolacja i robiło się zwarcie co przedstawia foto

    Mercedes ML w163 znika dźwięk

    Problem rozwiązany dziękuję za wszystkie podpowiedzi

    1