Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lista rozwijana w Excel-u

Julian B. 15 Jan 2012 12:34 4864 13
  • #1
    Julian B.
    Level 11  
    Witam!
    mam mały problem, mianowicie;
    Jak w excel-u zrobić listę rozwijaną aby jedna z opcji podawała lub wykluczała kolejne np. tak jak w serwisie otomoto.pl wpisując daną markę program przypisuje właściwy model następnie typ itd.
    Bardzo proszę o pomoc!!!
  • #2
    walek33
    Level 29  
    Oj lenistwo, lenistwo. Najmłodszy post na Elce na ten temat (że o wielu innych nie wspomnę). Wystarczy tylko poszukać. :cry:
  • #3
    Julian B.
    Level 11  
    no fakt jestem tu nowy...ale na czym należy poczytać???
    co to jest ten skrót?
  • #4
    walek33
    Level 29  
    Pisząc najmłodszy miałem na myśli post do którego podałem link a nie Ciebie ale i tak może być. :D Kliknij na literki w innym kolorze ("na ten temat") i będziesz wiedział co poczytać. A skrót to...
    domyśl się. :D
  • #5
    Julian B.
    Level 11  
    Poczytałem już dużo i długo, ale to jest kombi w tym co robię kombi się nie sprawdza (próbowałem około 4 godzin+testy użyteczności)
    ja muszę do tych rzeczy (części zamiennych) zastosować listy rozwijalne
    jeśli wiadomo jak to zrobić PROSZĘ O POMOC
  • #6
    walek33
    Level 29  
    Komórka >> sprawdzanie poprawności danych >> lista.
    Ja bym jednak zastosował pole kombi.
  • #7
    Julian B.
    Level 11  
    W liście rozwijalnej mogę zastosować formatowanie warunkowe tzn. liczby poniżej stanu wymaganego podświetlam na czerwono na zielono powyżej itd itp. do tego jeszcze łatwiejsze umieszczeniu w odpowiednich komórkach itd. w kombi tego nie idzie zrobić.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Więc w dalszym ciągu proszę użytkowników o pomoc w temacie Lista rozwijana Excel
  • #8
    walek33
    Level 29  
    Nie mam pod ręką Excela ale o ile mnie starcza pamięć nie myli to będziesz musiał iść na kompromis. Albo kolorki i "łatwość umieszczania..." albo wybór wartości na liście. Jest jeszcze trzecie albo...
    zastosować VBA do ustalenia zawartości listy.
  • Helpful post
    #9
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Uchował mi się przykład z forum (tematu nie pamiętam). Sądząc po dacie pliku minęło 3 lata. Zerknij, może to jest to.
  • #10
    Julian B.
    Level 11  
    ooooo a jak to zrobić?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dokładnie o to mi chodziło
    WIELKIE DZIĘKI ten przykład w załączniku pokazuje wszystko!

    Dodano po 8 [minuty]:

    troszkę się w to zagłębiłem i coś tu jest nie tak
    Właściwie pokazuje i oto chodzi tylko że w tym arkuszu jest jakiś błąd?
    Ponieważ mam tylko przypisane opcje i nic nie idzie z nimi zrobić

    Dodano po 11 [minuty]:

    Więc czy ktoś wie o co mi chodzi, ten arkusz to dobry trop :D

    Dodano po 13 [minuty]:

    a może ktoś ma pomysł jak dobrze filtrować taki przykład lub wyszukiwanie pionowe???
  • Helpful post
    #11
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Jak już pisałem, plik zrobiony był jakiś czas temu. Dzisiaj pewnie bym to uprościł. Zapuść krokowo Np makro "Filtr1" i obserwuj co się dzieje. Kluczowe jest kopiowanie listy z kolumny AA do ukrytego arkusza "Arkusz3" gdzie odbywa się "układanie" list i przypisywanie do nazwy. Fakt, trochę by tam trzeba pozmieniać.
  • #12
    Julian B.
    Level 11  
    Właśnie o coś takiego mi chodzi.
    Tylko niemam pojęcia jak to zrobiłeś i po prostu prubując to zrobić gubie się i wychodzą jakieś cuda.
    Czy da radę jakoś pomuc...???
  • #13
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Poprawiłem mały błąd z kopiowaniem listy i czyszczeniem zakresów.

    Jak to działa? Przeanalizuj sobie makro "Filrt1" (krokowo, klawisz [F8])
    Najpierw wejdź w nazwy (w E2007 Formuły>Menedżer Nazw) i przyjrzyj się zdefiniowanym wpisom. Są cztery. Trzy z nich dotyczą list poprawności danych dla komórek E2-E4.

    Makro "Filtr1" uruchamia filtr z opcją "bez powtórzeń" i umieszcza ją tymczasowo w kolumnie AA (nagrane rejestratorem)
    Następnie kopiuje listę do "Arkusz3" i, tu najważniejsze, nadpisuje nazwany zakres dla listy "werk" . Reszta to wpisanie formuły i skopiowanie ją o zadaną ilość wierszy. Tu można by zostawić formuły na stałe, ale... licho nie śpi.

    Jeśli "złapiesz" zasadę, sam stwierdzisz że to prościzna. Notabene większość kodu pochodzi z rejestratora...
  • #14
    Julian B.
    Level 11  
    Właśnie o takie coś chodziło
    Dziękuje i gratuluje wiedzy!!