Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lista rozwijana w Excel-u

Julian B. 15 Jan 2012 12:34 4825 13
  • #1
    Julian B.
    Level 11  
    Witam!
    mam mały problem, mianowicie;
    Jak w excel-u zrobić listę rozwijaną aby jedna z opcji podawała lub wykluczała kolejne np. tak jak w serwisie otomoto.pl wpisując daną markę program przypisuje właściwy model następnie typ itd.
    Bardzo proszę o pomoc!!!
  • #2
    walek33
    Level 28  
    Oj lenistwo, lenistwo. Najmłodszy post na Elce na ten temat (że o wielu innych nie wspomnę). Wystarczy tylko poszukać. :cry:
  • #3
    Julian B.
    Level 11  
    no fakt jestem tu nowy...ale na czym należy poczytać???
    co to jest ten skrót?
  • #4
    walek33
    Level 28  
    Pisząc najmłodszy miałem na myśli post do którego podałem link a nie Ciebie ale i tak może być. :D Kliknij na literki w innym kolorze ("na ten temat") i będziesz wiedział co poczytać. A skrót to...
    domyśl się. :D
  • #5
    Julian B.
    Level 11  
    Poczytałem już dużo i długo, ale to jest kombi w tym co robię kombi się nie sprawdza (próbowałem około 4 godzin+testy użyteczności)
    ja muszę do tych rzeczy (części zamiennych) zastosować listy rozwijalne
    jeśli wiadomo jak to zrobić PROSZĘ O POMOC
  • #6
    walek33
    Level 28  
    Komórka >> sprawdzanie poprawności danych >> lista.
    Ja bym jednak zastosował pole kombi.
  • #7
    Julian B.
    Level 11  
    W liście rozwijalnej mogę zastosować formatowanie warunkowe tzn. liczby poniżej stanu wymaganego podświetlam na czerwono na zielono powyżej itd itp. do tego jeszcze łatwiejsze umieszczeniu w odpowiednich komórkach itd. w kombi tego nie idzie zrobić.

    Dodano po 4 [minuty]:

    Więc w dalszym ciągu proszę użytkowników o pomoc w temacie Lista rozwijana Excel
  • #8
    walek33
    Level 28  
    Nie mam pod ręką Excela ale o ile mnie starcza pamięć nie myli to będziesz musiał iść na kompromis. Albo kolorki i "łatwość umieszczania..." albo wybór wartości na liście. Jest jeszcze trzecie albo...
    zastosować VBA do ustalenia zawartości listy.
  • Helpful post
    #9
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Uchował mi się przykład z forum (tematu nie pamiętam). Sądząc po dacie pliku minęło 3 lata. Zerknij, może to jest to.
  • #10
    Julian B.
    Level 11  
    ooooo a jak to zrobić?

    Dodano po 2 [minuty]:

    Dokładnie o to mi chodziło
    WIELKIE DZIĘKI ten przykład w załączniku pokazuje wszystko!

    Dodano po 8 [minuty]:

    troszkę się w to zagłębiłem i coś tu jest nie tak
    Właściwie pokazuje i oto chodzi tylko że w tym arkuszu jest jakiś błąd?
    Ponieważ mam tylko przypisane opcje i nic nie idzie z nimi zrobić

    Dodano po 11 [minuty]:

    Więc czy ktoś wie o co mi chodzi, ten arkusz to dobry trop :D

    Dodano po 13 [minuty]:

    a może ktoś ma pomysł jak dobrze filtrować taki przykład lub wyszukiwanie pionowe???
  • Helpful post
    #11
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Jak już pisałem, plik zrobiony był jakiś czas temu. Dzisiaj pewnie bym to uprościł. Zapuść krokowo Np makro "Filtr1" i obserwuj co się dzieje. Kluczowe jest kopiowanie listy z kolumny AA do ukrytego arkusza "Arkusz3" gdzie odbywa się "układanie" list i przypisywanie do nazwy. Fakt, trochę by tam trzeba pozmieniać.
  • #12
    Julian B.
    Level 11  
    Właśnie o coś takiego mi chodzi.
    Tylko niemam pojęcia jak to zrobiłeś i po prostu prubując to zrobić gubie się i wychodzą jakieś cuda.
    Czy da radę jakoś pomuc...???
  • #13
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Poprawiłem mały błąd z kopiowaniem listy i czyszczeniem zakresów.

    Jak to działa? Przeanalizuj sobie makro "Filrt1" (krokowo, klawisz [F8])
    Najpierw wejdź w nazwy (w E2007 Formuły>Menedżer Nazw) i przyjrzyj się zdefiniowanym wpisom. Są cztery. Trzy z nich dotyczą list poprawności danych dla komórek E2-E4.

    Makro "Filtr1" uruchamia filtr z opcją "bez powtórzeń" i umieszcza ją tymczasowo w kolumnie AA (nagrane rejestratorem)
    Następnie kopiuje listę do "Arkusz3" i, tu najważniejsze, nadpisuje nazwany zakres dla listy "werk" . Reszta to wpisanie formuły i skopiowanie ją o zadaną ilość wierszy. Tu można by zostawić formuły na stałe, ale... licho nie śpi.

    Jeśli "złapiesz" zasadę, sam stwierdzisz że to prościzna. Notabene większość kodu pochodzi z rejestratora...
  • #14
    Julian B.
    Level 11  
    Właśnie o takie coś chodziło
    Dziękuje i gratuluje wiedzy!!