Wstęp:
Przedstawiam wam lampowy wzmacniacz akustyczny. Jest to projekt zrealizowany na popularnych i łatwo dostępnych lampach ECC83 oraz EL84.
Wzmacniacz wykonałem z moim znajomym Mariuszem (Link).

Projekt:
Przejdźmy do konkretów! Jest to wzmacniacz w pełni lampowy, a nazwa Push Pull wywodzi się od jego układu: przeciwsobnego.
Zastosowane w nim lampy to duo triody małej mocy ECC83 (sterujące), których miejsce aktualnie zajmują rosyjskie 6N2P-EW oraz stopień mocy zrealizowany na pentodach mocy po dwie lampy na kanał. Są to zamienniki EL84, rosyjskie 6P14P-E. Sygnał z ich wyjść jest sumowany na odczepie anodowym transformatora głośnikowego (Raa=10k). Dzięki odpowiedniej przekładni po stronie wtórnej trafa (8 Ohm) sygnał dopasowany jest do głośników o niskiej impedancji cewki.

Budowa:
Wzmacniacz składał się początkowo tylko z uruchomionych płytek PCB, więc cała obudowa musiała być do nich dopasowywana. Konstrukcja jest przemyślana, nie posiada błędów, uchybień oraz rzeczy robionych "na szybko'. Poświęciłem jej wiele czasu i jestem zadowolony z wyników.
Obudowa została robiona od podstaw na warsztacie w wolnym czasie. Postawiłem na styl retro, o czym mają przypominać sosnowe boki oraz lustro, w których odbijają się żarzące się wieczorami lampy.
Dodaje to uroku całej konstrukcji oraz wyróżnia ją na tle innych.
Dół to 5mm blacha aluminiowa, która służy za nośną całej konstrukcji.
Na niej przymocowane jest trafo zasilające, kolejna blacha z trafami głośnikowymi, PCB oraz boki wzmacniacza.
Front panel to aluminium o grubości 3mm, na którym znajduje się włącznik, odbiornik podczerwieni, switche z diodami (wybór kanałów) oraz potencjometr ALPS z silniczkiem.
Tył natomiast to gniazdo zasilania, tabliczka znamionowa, trzy stereofoniczne wejścia na gniazdach chinch oraz wyjścia, gdzie można zastosować wtyki bananowe lub po prostu oskórowane przewody.
Góra to milimetrowa blacha z powycinanymi otworami na lampy oraz puszka (osłona traf głośnikowych) wykonana z laminatu.
Całość łatwa do demontażu lub ewentualnych modyfikacji.

Zasilacz:
Jest to element, który był najczęściej modyfikowany. Na początku lampy miały być żarzone napięciem stałym, które powoli narasta (żarniki w momencie startu nie obrywają), jednak prąd (trochę ponad 3A przy 6,3V) jaki przepływał przez stabilizator (LM 338, max 5A) dodawał problem z odprowadzeniem mocy strat w postaci ciepła.
Niewiele pomogło dodanie kolejnego stabilizatora. Układ nadal nadmiernie się grzał.
Ostatecznie trafo przewinąłem i lampy żarzone są napięciem zmiennym.
Napięcie anodowe w układzie to plus minus 300V, jest załączane po około 30sekundach od włączenia wzmacniacza (zabieg ten przedłuża żywotność lamp).
Układ posiada drugie trafo zasilające. Jest ono wpięte w sieć i służy wraz z układem sterowania jako standby oczekując na włączenie układu z pilota lub panelu przedniego.
Standby pobiera z sieci około 1W.

Audio:
Płytka audio to dwa osobne niezależne kanały na jednej płytce drukowanej.
znajduje się ona zaraz pod górną blachą. Większe elementy, takie jak kondensatory zostały przylutowane na leżąco lub od spodu. Na PCB użytkownik posiada możliwość wyregulowania prądu polaryzacji siatek lamp za pomocą trymerów.
Podsumowanie:
Wzmacniacz dysponuje mocą około 10W RMS na kanał. Jest to wielkość wystarczająca do grania na codzień lub nawet małych imprez. Dodana jest również obsługa z pilota (wł/wył, aktywny kanał, mute oraz głośność), co ułatwia jego sterowanie na odległość. Układem tym z powodzeniem udaje mi się wysterować 60-Watowe monitory, nie wykręcając gałki ma maksymalną wartość sygnału wejściowego.
Dźwięk:
Z dźwięku jestem najbardziej zadowolony. Przerósł on moje oczekiwania bardziej niż się spodziewałem. Dotąd mogłem porównywać go głównie w konstrukcjach na bazie tranzystorów. Układ lampowy wyprzedził je wszystkie i za podobną kwotę odbiorca otrzymuje czysty i klarowny przekaz dźwięku w klasie AB. Niestety jest to związane z ciągłym poborem mocy na poziomie 80W oraz zużywaniem się lamp. Ale jak to się mówi - coś za coś!

Gwarantuję, że kto raz posłucha tego brzmienia, będzie chciał powrócić do układów lampowych. Polecam!

Zapraszam na moją stronę.
Więcej zdjęć oraz inne wzmacniacze akustyczne.
Pozdrawiam DIY'owców oraz pasjonatów lampowego brzmienia!
Cool? Ranking DIY