Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

diora ws354 - 2 bezpieczniki

Yasiu87 19 Gru 2004 21:36 2906 30
  • #1 19 Gru 2004 21:36
    Yasiu87
    Poziom 10  

    Witam
    zacznijmy od tego że jestem zielony w sprzetach.
    mam wzmacniacz ws354 od goscia ktory go spalil tzn mial jakies zwarcie z tylu na kablach ale nie wiem jakie polecialy 2 bezpieczniki na tej dodatkowej plytce wkladanej pionowo. Poszedlem do naprawy zeby sie zapytac ile kosztuje naprawa gosc zaczal sprawdzac, a ja zapamietalem ze wskazywal na koncowki mocy. Więc kupiłem końcówki i zamontowałem niestety nie mam dobrej lutownicy i wyszło to dość felernie... potem zobaczyłem że źle przylutowałem 2 więc je przełożyłem. W jednym urwały mi się nóżki więc zastąpiłem je kabelkami. Na końcówce wymienione są wszystkie oprócz 2 sterujących.
    diora ws354 - 2 bezpieczniki
    diora ws354 - 2 bezpieczniki
    zostaje mi podejrzany kondensator który ma przypaloną końcówke (chyba)
    diora ws354 - 2 bezpieczniki
    diora ws354 - 2 bezpieczniki
    próbowałem wyleczyć go odrobiną cyny ale ciągle to samo.
    nie wiem już co mam robić i czego próbować.
    Prosze pomóżcie mi

    0 29
  • #2 19 Gru 2004 22:02
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Kolego tak mnie rozbawiłeś tym twoim postem, że w nagrodę za tak świetny dowcip, dam Ci dziesięć punktów, na pewno Ci się przydadzą, choć by do ściągnięcia schematu.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 19 Gru 2004 22:06
    Yasiu87
    Poziom 10  

    nie o tego typu pomoc mi chodzilo [;
    schemat mam ale jakos mi nic nie oswietla drogi :/

    0
  • #4 19 Gru 2004 22:19
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Sam schemat nie wystarczy, musisz mieć jeszcze miernik, bez tego to czarno to widzę, no lutownicę też masz, a lutować to się z czasem nauczysz, napisz czy masz ten miernik i czy wiesz jak wygląda tranzystor, opornik i td. To pomyślimy jak by Ci pomóc.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 19 Gru 2004 22:23
    Yasiu87
    Poziom 10  

    miernik mam pozyczony od kumpla ;P taki najtanszy.
    a co do wygladu to dojde po oznaczeniach :)

    0
  • #6 19 Gru 2004 22:40
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Przede wszystkim musisz zacząć od sprawdzenia napięć zasilających, posprawdzaj wszystkie bezpieczniki, czy są dobre i sprawdź czy na bezpiecznikach B702 i B701 są napięcia, powinno być względem masy +32,7V i –32,7V, a tak w ogóle to podaj, które to bezpieczniki wywaliło, tylko po symbolach na schemacie.

    0
  • #7 19 Gru 2004 22:45
    Yasiu87
    Poziom 10  

    właśnie B701 i B702 wywaliło z tego co sie orientuje to jeden odpowiada za jeden kanal a drugi za drugi...

    0
  • #8 19 Gru 2004 22:57
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! To nie jest tak, jeden odpowiada, za ujemne napięcie, a drugi za dodatnie napięcie, tam jest zasilanie symetryczne względem masy 2x 33,7V i jest tylko jeden zasilacz, który zasila obydwie końcówki jednocześnie.

    0
  • #9 19 Gru 2004 23:02
    Yasiu87
    Poziom 10  

    dobra jak mam to sprawdzić? na mierniku opcja DCV 1000? i na włączonym czy wyłączonym sprzęcie?

    0
  • #10 19 Gru 2004 23:13
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Miernik wystarczy jak ustawisz na zakres 200V stałego napięcia, pomiarów musisz dokonać przy załączonym wzmacniaczu, przecież chcesz zmierzyć napięcie.

    0
  • #11 19 Gru 2004 23:22
    Yasiu87
    Poziom 10  

    a wiec tak... nie wiem czy dobrze to robie... bo nie mam teraz takich bezpiecznikow. A gdy probuje chociaz na chwile polaczyc srubokretem to strzela :/ ale gdy przyloze miernik do koncow wejscia osady bezpiecznika to zadnej reakcji nie ma...

    0
  • #12 19 Gru 2004 23:34
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Nie możesz śrubokrętem mostkować bezpieczników, przecież to jest samobójstwo dla wzmacniacza, jeżeli coś jest uszkodzone, to możesz wypalić coś więcej, proponuję zrób sobie przerwę do jutra, i kup bezpieczniki takie jak mają być, tylko kup więcej i jutro wrócimy do tematu.
    Pozdrawiam

    0
  • #13 19 Gru 2004 23:38
    Yasiu87
    Poziom 10  

    oka! jutro kupię tak z 10 i wrócimy do tematu :) powinienem być gdzieś raczej pod wieczór... :)
    Dzięki za dotychczasową pomoc.

    0
  • #14 20 Gru 2004 11:03
    satariel666
    Poziom 17  

    ten elektrolit na filtrowaniu(ten szary,duży) raczej od razu wymien.sprawdz też podkładki po tranzystorami,bo na radiatorze powinien byc potencał ground'a(uziemienia),a na wkładce radiatorowej tranzystorów powinien być potencjał ujemny.Tak w ogóle to powinienes wymienic wszystki elektrolity,ale co tam...bo jesli wywala ci te bezpieczniki to albo podkładki,ale raczej spalone tranzystory koncowe.Man ta Diore od 4 lat.W tym czasie spalia sie a ze?:piec razy.Dlatego polecam wymiane całej końcówki na jakA inną.bo ta odudowa jest naprawde fajna...

    0
  • #15 20 Gru 2004 11:11
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Jeżeli coś się ciągle pali, to może lepiej było by poszukać przyczyny, niż wymieniać cała końcówkę, no, bo jakaś przyczyna musi być!
    Pozdrawiam

    0
  • #16 20 Gru 2004 19:07
    Yasiu87
    Poziom 10  

    właśnie szukam przyczyny, dziś kupiłem 10 bezpieczników... i ten tranzystor w którym mi się nóżki uwaliły... wymieniłem ten tranzystor, włożyłem bezpieczniki i tylko blyslo. Zdenerwowałem się i stwierdziłem że wymienie kondensator wg. mnie podejrzany... ale na czas do sklepu nie dotarłem :/
    Mam jeszcze 8 bezpieczników... co moge dziś jeszcze zrobić?

    0
  • #17 20 Gru 2004 19:20
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Jeżeli chcesz żeby te bezpieczniki się nie paliły, to proponuję ja będę oczami, a ty rękoma, i wykonujesz tylko to, co ja Ci każe, nic na własną rękę. Od lutuj wszystkie końcówki mocy, możesz zostawić tylko po jednym drucie, następnie musisz je przemierzyć i tak samo sterujące i pozostałe, na początek to sterujące BD139 i BD140 w obydwu końcówkach, bo zasilanie jest połączone równolegle i nie będzie możliwości ich rozdzielenia i jak to zrobisz to napisz, co i jak.

    0
  • #18 20 Gru 2004 19:42
    Yasiu87
    Poziom 10  

    nie do końca rozumiem... mam je zupełnie odłaczyć od płyty ?
    i jak je zmierzyć?...

    0
  • #19 20 Gru 2004 19:58
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Dobrze myślisz, odłączyć od płyty, jeżeli masz multimetr i pomiar hFT to tylko włożysz odpowiednio tranzystor i odczytasz wzmocnienie, jeżeli masz wychyłowy, to musisz przemierzyć omomierzem, między bazą a kolektorem i między bazę a emiterem, musi być nie wielka oporność, ale tylko w jednym kierunku, w przeciwnym będzie oporność nieskończona, natomiast między kolektorem, a emiterem, oporność, będzie nieskończona, w obydwu kierunkach.

    0
  • #20 20 Gru 2004 20:18
    Yasiu87
    Poziom 10  

    hm... a teraz po polsku co to emiter, kolektor i baza? to są te 3 druciki wystające z tranzystora? a i w mierniku mam funkcje hFE.

    0
  • #21 20 Gru 2004 21:55
    ALTON
    Poziom 38  

    Przykro mi to powiedzieć ale oddaj go do serwisu.Nieporadzisz sobie z naprawą :(.

    0
  • #23 20 Gru 2004 23:19
    Yasiu87
    Poziom 10  

    a więc tak... wylutuwałem z kolegą wzsystkie tranzystorki końcówki mocy i okazało się że 2 sterujące były padnięte (te których nie wymieniłem). Reszta jest sprawna, a kondenstator po podlaczeniu pod baterie ładuje się więc myśle że jest dobry... co robić dalej?

    0
  • #24 20 Gru 2004 23:25
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Ale jak poszły sterujące, to na pewno poszły i końcówki mocy, niech kolega to dobrze sprawdzi.

    0
  • #25 20 Gru 2004 23:37
    Yasiu87
    Poziom 10  

    po wyjęciu wszystkich tranzystorów przyległych do radiatora nic się nie przepala! żadne bezpieczniki! Czy teraz moge mieć pewność że to te tranzystory?

    0
  • #26 20 Gru 2004 23:50
    janek11389
    Poziom 42  

    Jeżeli wszystkie sprawdziłeś, i nic więcej nie ma uszkodzonego, to tak, ale mnie się wierzyć za bardzo nie chce, że te końcówki się obstały, ale tak i też może być, podłącz i spróbuj, R516 i R515 ustaw tak, żeby jego oporność, była największa, czyli te 1K.

    0
  • #27 21 Gru 2004 00:07
    Yasiu87
    Poziom 10  

    czy dobrze rozumiem?
    i R515 i R516 mają mięc po 1 kΩ? były ustawione na 417Ω i 477 Ω.
    Czy może mam je ustawić tak aby razem osiągneły 1kΩ?

    0
  • #28 21 Gru 2004 00:16
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! One służą do ustawiania prądu spoczynkowego, przy wymianie tranzystorów, na pewno się zmieni, dla tego ustaw go na jego maksymalną oporność, razem z tym R514 musi mieć 1470 Ohm po uruchomieniu potem się ustawi ten prąd.

    0
  • #29 21 Gru 2004 00:27
    Yasiu87
    Poziom 10  

    hmmm R514 - ustawic max, R515 - 500Ω, R516 - 500Ω ???
    dziś i tak już wiele sie wyjaśniło i sie z tego ciesze ;) mam nadzieje że go niedługo uruchomie :D A jak na razie to ide spać - cały dzień latam od jednej sprawy do drugiej ;P :)
    Do jutra w porach wieczornych ;)

    0
  • #30 21 Gru 2004 13:08
    timon125
    Poziom 24  

    te bezpieczniki są od trafa.tranzystory mają być 2N6488 i 2N6491 moą też być BD911 i BD912.

    0