Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Satellite A300-1ED brak zasilania na płycie głównej

Upgreydd 16 Jan 2012 15:57 2643 3
    Upgreydd
    Level 11  
    Witam, tosia się nie uruchamiała i miała wyrwane dwa porty USB z płyty głównej (dostałem ją w takim stanie).
    1. Po wyczyszczeniu wszystkiego, rozebraniu i złożeniu zapaliła się dioda zasilania.
    2. Po wciśnięciu POWER, nie załączała się matryca i co ok. 5-10sek. tosia się resetowała (po kontrolkach wnioskuję, bo logo satellite gasło i zapalało się)
    3. Po 4-5 takich restartach zgasła i już nie daje żadnych znaków życia.

Sprawdziłem dwa bezpieczniki, które znalazłem przy zasilaniu (FUSE5 i FUSE6) i są OK, gdzie dalej szukać?
    hendrix_radek
    Level 12  
    Gniazdo zasilania na płycie jest ok?
    Upgreydd
    Level 11  
    Tak, gniazdo zasilania jest OK, 19,8V dochodzi na płytę, niestety nie mogę "namierzyć" innych bezpieczników, te dwa co znalazłem są OK. Obawiam się, że bez zakupu płyty głównej się nie obejdzie :/

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Poprawiłem kilka lutów i płyta znów daje oznaki życia, niestety nadal ten sam objaw... co ok. 4-5sek. się resetuje.
    Upgreydd
    Level 11  
    Przebieg uruchomienia tosi:
    1. Wciskam POWER, obraz się nie załącza ani nie podświetla
    2. po ok. 5 sek. reset i start od nowa
    3. czynność powtarza się trzy razy, po czym się wyłącza.

W tym momencie mam podłączoną grafikę + matrycę + CPU.

Dodano po 50 [minuty]:

Rozebrałem Tosie całkowicie, pod slotem kard rozszerzeń spalony FUSE7, wymieniony już na nowy, matryca się podświetla. Skręcam całość i zobaczę czy ruszy.

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Niestety po wpięciu karty graficznej, matryca nie świeci. Wyjęcie karty i znów wraca podświetlenie. Zastanawiam się czy to wina grafiki czy płyty głównej.