Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer nie reaguje na przycisk power.

lolus54 17 Sty 2012 15:06 3846 15
  • #1 17 Sty 2012 15:06
    lolus54
    Poziom 21  

    Witam, tak jak w temacie komputer nie ma żadnej reakcji na przycisk power.Parametry komputera:
    Płyta główna: P4m800-m7a
    Pamięć:512ddr
    Grafika:fx5200 128mb
    Karta dźwiękowa zintegrowana.
    Sprawdziłem, zasilacz poprzez szybki start i jest ok, podmieniłem również na drugi dla pewności i także zero reakcji. wykonywałem próbę uruchomienia z włącznikiem i poprzez zwarcie pinów także nic, wyjąłem baterie od biosu w celu zresetowania nadal brak jakiejkolwiek reakcji, przy zwieraniu pinów od włącznika słychać start w przetwornicy zasilacza taki pisk. Co jeszcze można sprawdzić? Pozdrawiam[/s]

    0 15
  • #2 17 Sty 2012 15:11
    AC230V
    Poziom 20  

    A z inną płytą główną kolega testował? Bo objawy wskazują na jej uszkodzenie.

    0
  • #3 17 Sty 2012 17:26
    Dydelmax
    Poziom 35  

    Witam.

    lolus54 napisał:
    Sprawdziłem, zasilacz...

    ...o którym nic nie wiemy...
    lolus54 napisał:
    podmieniłem również na drugi

    Kolejny Gall Anonim...
    Podaj markę i moc zasilaczy podłączanych do tego PC.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 17 Sty 2012 18:28
    krzychu.m
    Poziom 19  

    A jakie masz ustawienie przycisku w Windowsie w opcjach zasilania. Jest tam opcja która po zaznaczeniu nie powodu wyłączenia kompa.

    0
  • #5 18 Sty 2012 09:22
    lolus54
    Poziom 21  

    Witam, więc zasilacz to Mode Com model: Feel 350atx, 330W a mój zasilacz sprawny w 100% pod który podłączałem płytę to AC Bel 230W wydaje mi się że powinien wystarczyć w celu testów do odpalenia tej płyty. Zrobiłem test i podłączyłem zasilacz Mode Com pod mój sprawny komputer i uruchamia się działa tylko piszczy. Do kolegi krzychu.m nie wiem co jest w opcjach komputer nie odpala.

    0
  • #6 18 Sty 2012 10:52
    daavid117
    Poziom 42  

    Zmierz napięcie baterii zasilającej BIOS. Ostatnio miałem taki przypadek ze starszym sprzętem, że jej wyczerpanie całkowicie blokowało start komputera - objaw identyczny jak Twój. Obejrzyj również dokładnie płytę w poszukiwaniu spuchniętych/wylanych kondensatorów.

    krzychu.m napisał:
    A jakie masz ustawienie przycisku w Windowsie w opcjach zasilania. Jest tam opcja która po zaznaczeniu nie powodu wyłączenia kompa.
    Co za różnica skoro komputer nawet do POST nie dochodzi?!

    Jeśli to co opisałem nie daje żadnego rezultatu w postaci wniosków, to spróbuj uruchomić w minimalnej konfiguracji - płyta + procesor + karta graficzna + RAM + głośniczek (beeper/buzzer - jak zwał, tak zwał). Jeśli nadal nic się nie stanie to odłącz kartę graficzną - uruchom na zintegrowanej. Jeśli nadal nic, odepnij RAM - płyta powinna zapiszczeć (jeśli nie zapiszczy, to na 99% jest "martwa").

    0
  • #7 18 Sty 2012 12:09
    RADU23
    Moderator - Komputery Serwis

    Czy po zwarciu pinów na płycie (świecą,mrugną) diody na obudowie?.

    1
  • #8 18 Sty 2012 12:43
    lolus54
    Poziom 21  

    Żadne diody nie świecą nawet przez sekundę przy uruchamianiu, bateria ma 3,05V więc jest ok, płyta nie odpala bez grafiki i ramu, był jeden kondensator spuchnięty ale jego wymieniłem w pierwszej kolejności zapomniałem o tym napisać, wychodzi na padniętą płytę czy ktoś jeszcze ma jakieś sugestie? Pozdrawiam

    Dodano po 1 [minuty]:

    Podczas przyciskania power(zwierania styków) jest słychać tylko start przetwornicy w zasilaczu.

    0
  • #10 18 Sty 2012 13:37
    merolPL
    Poziom 27  

    Wyjmij płytę główna i resztę z obudowy i podłącz wszystko poza obudową. Ja miałem taki problem po złożeniu komputera, widocznie gdzieś było zwarcie, nie wiem czy to pomoże w twoim przypadku ale można spróbować.

    0
  • #11 18 Sty 2012 13:42
    lolus54
    Poziom 21  

    Dzięki za podpowiedź ale już tak robiłem brak efektu.

    0
  • #12 18 Sty 2012 14:57
    krzychupar
    Poziom 40  

    Jeżeli wymieniałeś jeden kondensator to w tej gałęzi trzeba było wymienić wszystkie. Sprawdź miernikiem na tym wymienianym kondensatorze czy nie masz zwarcia.

    0
  • #13 18 Sty 2012 17:01
    lolus54
    Poziom 21  

    Więc sprawdziłem i mam zwarcie na wszystkich elektrolitach w tej gałęzi co za tym idzie jeden z nich robi zwarcie.

    0
  • #14 18 Sty 2012 18:15
    merolPL
    Poziom 27  

    I co za tym idzie możesz, a nawet jest to wskazane wymienić je wszystkie.

    0
  • #15 18 Sty 2012 19:35
    krzychupar
    Poziom 40  

    Pewnie jest zwarcie na tym co wymieniałeś. Bo jak wiadomo płyta jest wielowarstwowa i w którymś otworze metalizowanym może być zwarcie.

    0
  • #16 18 Sty 2012 20:23
    lolus54
    Poziom 21  

    Kolego krzychupar i jaka jest rada na to zwarcie w płycie jeśli powstało przy wymianie tego kondensatora? Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów