Zbigniew Rusek wrote: (nastawienie kotła na minimum może dawać zbyt dużą moc, by grzał cały czas {...}
Przepraszam, ale za bardzo nie umiem pojąć tego co napisałeś. Kocioł wg dokumentów ma modulacje od 7 do 24kW. Sprawa druga to odgiąłem dzisiaj kilka tych blaszek w "dolocie" bo kocioł "świszczał" jak pracował, mam wrażenie że teraz spaliny są bardziej gorące ale to takie mierzenie na "rękę".
Ja mogę w kotle ustawić tylko temp CWU lub/i temp (lub krzywą) CO, ciśnienie w układzie mam na ok 1.8 bara, grzejniki rozkręcone na max, inst. w plastiku. Kurcze nie wiem jakie mogę jeszcze informacje podać.
Acha jeden z kolegów pisał że rozdzielenie przewodów kominowych nie daje dobrych rezultatów, dzis po ponownych oględzinach, jestem w stanie zrobic rurę turbo od samego kotła, do wysokości ok 2,5 metra, później spaliny idą nad dach ok 3-4 metry, a czerpnia powietrza musiała by zostać na tej wysokości ok 2.5 metra.
P.S. Przy starym junkersie (tlko do CWU) atmosferyk, i kuchenka zużycie gazu było ok 90zł na 2 miesiące, niestety nie mam zapisu ile metrów wtedy się zużywało.