Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RS232 i zestaw uruchomieniowy ZL11AVR

fidykg 17 Sty 2012 21:11 1375 4
  • #1 17 Sty 2012 21:11
    fidykg
    Poziom 7  

    Panowie jestem bliski szaleństwa. Próbuje przerobić ćwiczenie 25 z książki Mikrokontrolery dla początkujących. Ćwiczenia dotyczą RS232. Nic nie działa. Ale od początku. System Win7 64 bit. W komputerze 1 port RS232 Com1. Widoczny w menadżer urządzeń jako działający poprawnie. Kabel chyba ok bo po zwarciu RxD i TxD w terminalu pojawiają się znaki. Parametry transmisji ustawiam zgodnie z książką (ale może jeszcze cośw systemie ???). Bascom AVR w najnowszej wersji. Inne programiki z książki działają super. Własne wypociny również. Jumpery J4, J5, J6 ustawiałem we wszelkich możliwych konfiguracjach ... i nic.
    Nie wiem już co robić. Może macie jakieś pomysły, co zmienić, jakie ustawienia itp. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
    Pozdrawiam

    0 4
  • #2 17 Sty 2012 21:24
    tmf
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Uważasz, że każdy ma pod ręką owe ZL11AVR i ćwiczenie 25? Jeśli oczekujesz pomocy to pokaż chociaż kod.

    0
  • #3 18 Sty 2012 07:36
    fidykg
    Poziom 7  

    Masz rację przepraszam. Oto jeden z najprostszych

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Komunikacji nie ma. I nie wiem dlaczego. Kabel tak jak pisałem sprawdzałem 100 razy jest sprawny.

    0
  • #4 18 Sty 2012 11:15
    xury
    Poziom 38  

    fidykg napisał:
    Bascom AVR w najnowszej wersji.

    Od tego bym zaczął. Zainstaluj sobie 1.11.9.5 i sprawdź czy na tej wersji działa.

    0
  • #5 19 Sty 2012 18:51
    fidykg
    Poziom 7  

    Niestety wersja Bscom 1.11.9.5 pod Win 7 64 bit ( u mnie) nie chce działać w jakichkolwiek ustawieniach. W ogóle się nie uruchamia.

    0
  Szukaj w 5mln produktów