Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak komunikacji z sterownikiem IAW 1AP.40 Peugeot 306 1996

17 Sty 2012 21:20 5294 19
  • Poziom 13  
    Witam Serdecznie!

    Auto jak w temacie brak komunikacji z sterownikiem silnika. Zasilania ok. Objawy - brak zasilania na cewke, wtryski. W momencie włączenia zapłonu pompa paliwa pracuje ok 5s, w momencie rozruchu już nie. Podejrzewam uszkodzony sterownik ale chciał bym się jeszcze upewnić. Jeśli ktoś by miał jeszcze schematy do tego auta będę bardzo wdzięczny. Diagnozowany autobossem v30. Z ABS i Poduszkami łączę się bez problemu.

    Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i sugestie
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 35  
    Oczywiście bezpieczniki i przekaźnik podwójny sprawdzone na 100% .
  • Poziom 13  
    Tak sprawdzone. Zwieram je na krótko i załącza pompę paliwa i pojawia się zasilanie na sterowniku.

    kidu22 a masz jeszcze może jakiś schemat do sterownika?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 13  
    Ktoś może sie wypowiedzieć jeszcze temacie?

    Ewentualnie ktoś posiada schemat do tego auta?
  • Poziom 42  
    Czasami brak komunikacji jest związany z kłopotem z immo...
  • Poziom 13  
    Kolego autoas a możesz troszkę przybliżyć temat immo w tym aucie? Chce po prostu się upewnić czy winne jest immo czy ECU. Bo po co usuwać immo jesli uszkodzone jest ECU. Moja skromna wiedza niestety kończy się w tym momencie i stąd proszę o pomoc
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Bartek890130 napisał:
    Diagnozowany autobossem v30.

    Nie znam nie wiem jak to diagnozuje, dla mnie ewidentnie brak sygnałów z czujnika obrotów wału.
  • Poziom 42  
    Sprawdź czy kluczyk ma "pestkę"
    Może istnieje zapasowy kluczyk
  • Poziom 13  
    Pawel wawa napisał:
    Bartek890130 napisał:
    Diagnozowany autobossem v30.

    Nie znam nie wiem jak to diagnozuje, dla mnie ewidentnie brak sygnałów z czujnika obrotów wału.


    Ale to nie wyjaśnia braku komunikacji z sterownikiem.... Jutro czujnik podłoże i sprawdze.

    Posiada ktoś może schemat do tego auta? Ja mam z tolerance data i chciał bym porównać np z autodatą.
  • Poziom 13  
    proponuje podłączyć inny tester albo wejść przez inny samochód w sterownik silnika
  • Poziom 12  
    sprawdz złacze diagnostyczne
    pin 7 linia k
    pin 15 linia L
    pin 4 i 5 (-)
    pin 16 staly plus

    zmierz napiecie miedzy linia k a masa powinno byc mniejsze 1-2v od napiecia zasilajacego złacze diagnostyczne
  • Poziom 13  
    Czujnik podłożony auto dalej nie pali... Przez inne auta też nie widzi tego sterownika... przez ogólne OBD też nie.... Czy uszkodzony/zablokowany immobiliser może blokować komunikacje z sterownikiem silnika?
  • Poziom 13  
    proponuje zasilania na ecu sprawdzić i linie komunikacji. Pewnie jakaś zgnita wiązka
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Diagnozuj bezpośrednio na sterowniku, odetnij na chwilę diagnostykę od wiązki samochodowej.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 35  
    Przyłącze się do tematu.

    PP2000 nie może się połączyć z autem: Peugeot 306 (restyl) 1.4 KFX 1997, sterownik MM1AP.
    Były utlenione przewody przy złączu IC02. Po naprawie przewodów, i sprawdzeniu ciągłości program dalej się nie łączy.

    Masa i zasilanie w OBD sprawdzone i jest poprawne.
    Żeby nie było pytań - TAK w OBD które jest pod kierownicą, a przy komputerze nie ma złącza diagnostycznego 2 pin.

    Problemy z Immo wykluczam, bo samochód odpala, a po wyjęciu transpondera auto nie odpala.

    Co jest przyczyną nie łączenia?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 35  
    Pin 7 z OBD łączy się z 31 w złączu ECU.
    Pin 15 z OBD łączy z pin 12 w złączu ECU.
    Pin 3 z OBD łączy z pin 42 w złączu ECU.

    To sprawdziłem, masa i zasilanie w OBD też sprawdzone, co opisałem wyżej.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 35  
    To temat dla mnie zamknięty.
    Chiński klon nie łączy się, a innego nie posiadam. O ELMie nie wspominam...