Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak iskry Malaguti F12 2006r dygital.

Themaster. 18 Jan 2012 05:08 4383 3
    Themaster.
    Level 1  
    Skuter Malaguti F12 2006r w wersji digital

Witam !

Pomóżcie Mi Panowie !

Wyciągnąłem silnik z ramy, aby założyć StreetRace'a 70cc, założyłem Cylinder, zawór, króciec, gaźnik, stożek. Wszystko ładnie i dokładnie poskręcałem. Więc włożyłem silnik w ramę, wszystko założyłem i podłączyłem, jak wcześniej (nie robię tego od dziś). Wyprowadziłem skuter na dwór, zacząłem kopać, ale Malaguti nie odpalało. Wykręciłem świecę, nie było iskry, założyłem kolejną też nie było, założyłem inną fajkę też nic. Więc co może być nie tak ? Przecież nic nie mogło się uszkodzić, jak wcześniej była iskry, a teraz nagle jej nie ma.

Dodam też, że sprawdzaliśmy wszystko, iskrownika z magnetem nie zdejmowałem ani nic w tym stylu. Wcześniej było wszystko ok, wyciągnąłem silnik z ramy, poskładałem, to co trzeba było. Wsadziłem do ramy, wyprowadziłem skuter na dwór. Na początku sprawdziłem czy wszystko ok, iskra była. Więc zacząłem kopać iskra była, jak dla mnie straszna jaskrawa ( jakby się gdzieś zwarcie robiło ) , bo tak mi się wydaję, że żółty kabel od magneta dotykał czerwonego i nie wiadomo co mogło się uszkodzić.

Sprawdzony każdy kabel/kostka
    Przewód od fajki
    Iskrownik chyba dobry, prąd dochodzi podczas kopania światła mrugają
    bez przewodu od fajki, cewka podczas kopania nie daje nawet lekkiego kopnięcia prądu.

Więc pozostaje to albo to :

Iskrownik vs Cewko moduł.

Pozdro

Czekam na wypowiedzi
    jack63
    Level 43  
    Przede wszystkim znajdź i zamieść schemat! Nikt za ciebie tego nie zrobi. To twój motorek i twój problem. Bez schematu trudno doradzać, tym bardziej, że nie opisałeś kabli wychodzących z prądnicy.
    Czy masz miernik i czy umiesz sie nim posługiwać?
    Podejrzewam problem z cewką ładującą CDI.
    JakubPPL
    Level 9  
    F12 z 2006r miały silnik Piaggio ? Piszesz o cewko module z tego co wiem F12 zawsze wychodziły z silnikiem Minarelli Horizontal a tam cewka i moduł są osobno. Proponuje sprawdzić połączenia pomiędzy nimi oraz masę przy cewce.
    Osobiście spróbował bym na innym module.