Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przetwornica napięcia a metalowa obudowa

r06ert 18 Jan 2012 09:26 1267 4
    r06ert
    Level 25  
    Witam kolegów,

Mam następujący problem. Posiadam urządzenie elektroniczne zasilane napięciem 12V które jest zamknięte w obudowie metalowej. Masa zasilania połączona jest z obudową. Teraz chcę podłączyć do niego przetwornicę impulsową (zwykły zasilacz desktop jak do laptopów). Zasilacz ten nie posiada zacisku ochronnego PE. Takie jest założenie bo urządzenie przeznaczone jest do budynków ze starą jeszcze instalacją dwuprzewodową. Rysunek niżej przedstawia idee tego co mam.
    przetwornica napięcia a metalowa obudowa

Teraz jest pytanie. Czy wykorzystanie zwykłego zasilacza nie zagraża bezpieczeństwu użytkowania? Czy jednak koniecznie muszę zastosować zasilacz z przeznaczeniem do obwodów typu SELV?

Czy więcej informacji na ten temat znajdę w normie PN-EN 60601-1 ? Nie chciałbym kupować normy na marne.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

r06ert

EDIT:
    na forum sep
    http://www.forumsep.pl/printview.php?t=6911&start=0&sid=fc81a41c22cdf2b57646af2d9d795f09
    znalazłem informację że przetwornic impulsowych nie można traktować jako urządzenia zapewniające zabezpieczenia przeciwporażeniowe. Mimo wszystko nadal pozostaje pytanie, czy mogę wykorzystać taki zasilacz (z oznakowanie CE de facto)?
    Pozdrawiam
    KonradGatek
    Level 28  
    Czy to coś medycznego, specjalnego, górniczego itd (pkt 1)?
    "Takie jest założenie bo urządzenie przeznaczone jest do budynków ze starą jeszcze instalacją dwuprzewodową."
    Raczej wynika to z konstrukcji, jeżeli nie jest specjalne (pkt. 1).
    Impulsówka może ci siać, jak audio... Nie wiem, co to jest, więc zgaduję. A jaki był oryginalny zasilacz z przewodem PE czy bez?
    Są zasilacze impulsowe zapewniające odpowiednią separacje pierwotne/wtórne. Patrz np. wykonania przemysłowe dla automatyki.
    Znak CE oznacza China Export :-)
    r06ert
    Level 25  
    Witam, dzięki za odpowiedź.

Więc tak:
    w środku jest mała płyta główna (mini ITX) + trochę "mojej elektroniki".
    Obudowa została zaprojektowana od zera i wykonana z blachy aluminiowej. Wcześniej stosowałem zasilacze z przewodem ochronnym PE i obudowa była połączona z nim

Odnośnie założenia co do starego budownictwa i starych instalacji. Wprowadziłem w błąd i miałem na myśli to, że założenie się zmieniło i chciałbym przystosować urządzenie do pracy w instalacjach dwu przewodowych. Czy metalowa obudowa nie pokrzyżuje tych planów? Najbardziej chodzi o to, ażbym mógł spać spokojnie, że kogoś w skrajnych wypadkach nic nie zabije. ;)

Odnośnie CE, miałem na myśli to, że dostawca deklaruje zgodność urządzenia z normami europejskimi.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    r06ert wrote:

Obudowa została zaprojektowana od zera i wykonana z blachy aluminiowej.

Pytanie dodatkowe: A dlaczego nie włożysz wszystkiego w pudełko plastykowe? Chodzi mi o powód, dla którego nie robisz urządzenia w II klasie ochronności.
    r06ert
    Level 25  
    Ponieważ obudowa jest już zamówiona i nie ma innej możliwości.