Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Optex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel Integra 128 wrl sygnalizatory

18 Sty 2012 14:19 5310 8
  • Poziom 21  
    Witam posiadam problem a mianowicie mam centrale satel integra 128 wrl oraz dwa sygnalizatory sp-4006 ,manipulator int ksg, czytnik kart cz-emm3. Po instalacji wszystko śmiga ale:
    1.Sygnalizatory po uzbrojeniu i wejściu w czujkę załączają się po około 20 -30 sekundach zamiast od razu, oraz jak zawyją to po rozbrojeniu przestają na chwile wyć i wyją dalej zaprogramowaną minute na zworkach. Fachowiec który mi to montował powiedział iż tak ma być , programuje centrale sam i nie mam pojęcia czy i gdzie da się to w ogóle przestawić ?
    2.Po uzbrojeniu kartą alarmu manipulator nie podświetla się. Po wejściu do domu gdy odliczany jest czas na rozbrojenie zapala się podświetlanie( tą opcję ustawiłem w dloadx ) czy jest możliwość aby manipulator zapalał podświetlanie gdy się go uzbroi i odlicza czas do wyjścia?
    Bardzo dziękuję za wszelką pomoc ale niestety siedze pare dni z instrukcja i nic nie pomaga pozdrawiam
  • Poziom 16  
    Sprawdź czy zasilanie sygnalizatora nie jest podłączone do OUT-a zaprogramowanego jako "ALARM WŁAMANIOWY"
  • Poziom 36  
    plociarz napisał:
    Fachowiec który mi to montował powiedział iż tak ma być...
    To powiedz temu "fachowcowi", że nie ma pojęcia o montażu instalacji alarmowych :)
    Co do sygnalizatorów, wygląda na to, że źle jest podłączone napięcie ładowania wewnętrznego akumulatora. Napięcie z centrali do sygnalizatora powinno być podawane przez cały czas, a tym samym sygnalizator powinien załączać się na czas ustawiony "na zworkach" dopiero po przecięciu przewodu sterującego.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 21  
    Z tego co zobaczyłem to sygnalizatory są na 100% dobrze podłączone tak apropo to są dwa na budynku połączone równolegle.
    wejścia sygnalizatorów zaprogramowane:

    typ linii: 1 NC
    czułośc: 320 ms
    typ reakcji: 0 wejścia/wyjscia
    czas na we.: 0 sek
    max. cz. nar.: 0 sek
    max. cz. br. nar. : 0 godz
    tylko 3 alarmy: X
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Masz zobaczyć jak są podłączone pod WYJŚCIA a nie pod wejścia. Pod wejścia podłącza się tylko sabotaż sygnalizatorów i to też linia 24-ro godzinna sabotażowa, a nie wejścia - wyjścia.

    Jak by były na 100% dobrze połączone to by wszystko działało, a nie wychodziły by cyrki o jakich piszesz.
  • Poziom 16  
    Powtórzę jeszcze raz :sprawdź jak jest zaprogramowane wyjście OUT podłączone do sygnalizatora pod zaciski COM oraz +12V.Jeśli wyjście jest zaprogramowane jako ALARM WŁAMANIOWY to będziesz miał dokładnie taką reakcję sygnalizatora jaką opisujesz.Zmień typ reakcji wyjścia na ZASILANIE.
  • Poziom 32  
    Po pierwsze "fachowiec" to zapewne miejscowy elektryk który uważa ze zjadł wszystkie rozumy i jest "guru" na tym terenie a nie instalator systemów alarmowych z dużą praktyką.Po drugie zastosuj sie do wypowiedzi kolegi powyżej i sprawdź do których WYJŚĆ nie wejść jest podłączony sygnalizator! .W opcjach wyjścia powinno być alarm włamaniowy, czas działania itd a w linii wejściowej sabotażowej odpowiadającej za sabotaż sygnalizatora-ów Linia 24H sabotażowa i odhaczone "tylko 3 alarmy" sabotaż ma działać ZAWSZE !! a nie przez 3 alarmy a potem dopiero po 24h.nie wiem jak masz to wszystko skonfigurowane ale jak rozbrajasz /uzbrajasz z karty to nie powinno sie zaświecać podświetlenie klawiatury chyba ze zrobisz to przez naruszenie linii która przypiszesz do podświetlenia klawiatury.
  • Poziom 20  
    Jeden z takich "fachmanów" twierdził uparcie, że czujki się psują od rezyztorów dlatego już od dawna ich nie daje