Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka ARISTON LV46, miga pierwsza kontrolka, nie pobiera wody?

18 Sty 2012 19:00 6409 17
  • Poziom 8  
    Witam!

    Po wybraniu programu, zmywarka zaczyna pobierać wodę, nastepnie wydaje sygnał dźwiękowy i szybko miga pierwsza kontolka (wszystkich kontrolek jest 4, wskazują stopień zaawansowania zmywania), a zmywarka jakby nadal pobiera lub wypompowuje wodę(tak to brzmi) aż do wyłączenia przycisku on/of. Po otwarciu zmywarki nie ma w niej wody.

    Nie wiem co z tym robić.
    Proszę o pomoc!
  • Poziom 8  
    Podbijam temat, gdyż nie otrzymałam żadnej odpowiedzi. Bardzo o nią proszę. Dodam, że błąd zaczął wyskakiwać gdy umyłam filtr znajdujący się na dnie w komorze zmywarki.
  • Poziom 9  
    Na początku to prawdopodobnie wypompowuje wodę ile to trwa ?
    Kurek z wodą otwarty ? ;-)
  • Poziom 8  
    :D Tak, kurek otwarty. Wypompowywanie (jeśli to to) trwa sobie i trwa i trwało by wieczność, jesliby nie wyłączyć zmywarki.
  • Poziom 9  
    Trzeba by zajrzeć do środka zmywarki czy przypadkiem nie było jakiegoś wycieku,
    jeśli nie sprawdzić hydrostat.
  • Poziom 8  
    Ze zwywarki po przechyleniu pod kątem 45st wylała się woda. I co teraz? Co mogło byc przyczyna wycieku?

    Dziękuję za odpowiedzi.
  • Poziom 9  
    Zakładam ze woda wylała sie z tacki pod zmywarką ?
    Niestety nie widzę tej zmywarki. Co mogło być przyczyną to trzeba wizualnie
    ocenić samemu - ślady/zacieki na pompie ?
  • Poziom 8  
    Tak, wylała się właśnie z tej tacki. Pewnie zadziałał aqua stop. Pytanie tylko dlaczego był wyciek? Jak to sprawdzić?
  • Poziom 36  
    ania-dmuchawiec napisał:
    Jak to sprawdzić
    Trzeba rozebrać tak zmywarkę i patrzeć skąd wycieka woda a potem szukać przyczyny wycieku. Spotkałem się z takimi przypadkami że był przeżarty spód zmywarki obok pojemnika soli i to powodowało wyciek.
  • Poziom 8  
    Zdjęłam boczną obudowę zmywarki, włączyłam program. Zaczęła normalnie: pobrała wodę, zaczęła mycie wstępne i zanim zapaliła się druga kontrolka(mycie właściwe) zmywarka zaczęła dziwnie buczeć i pierwsza kontrolka zaczęła szybko migać. Wyłączyłam. Do tego czasu nic nie ciekło.
  • Poziom 9  
    Do tego czasu mogło nie być jeszcze wody w komorze.
  • Poziom 8  
    Skoro mycie wstępne było już prawie ukończone, to chyba musiała już być woda w komorze? :D Tak przynajmniej mniemam swoim małym rozumkiem.

    Włączyłam zmywarkę później raz jeszcze mimo dziwnego dżwięku, jaki wydawała :?: No i pociekło, a mówiąc dosadnie-zalało mi kuchnię. Okazało się, że pojemnik na sól jest niedokręcony (musiał się obluzować, gdy dosypywałam soli kilka dni temu- nie mogłam wtedy odkręcić nakrętki i długo się z nią mocowałam).
    Pojemnik dokręciłam, odmontowałam tackę z aqua stopem, żeby ją wysuszyć. Ale nie odważyłam się włączyć zmywarki bo wszystko było zalane wodą :cry: , łącznie z silnikiem :?: , o ile to silnik :D Zaczekam do jutra, aż to wyschnie. No i nie wiem...
    Dobrze mniemam swoim rozumkiem? :D

    Dzięki za wszystkie odpowiedzi i zainteresowanie.
  • Poziom 9  
    Jeżeli zalało dość porządnie to odczekał bym dłużej z tym ponownym włączaniem do prądu, zostawił na noc i dzień z nadmuchem ciepłego powietrza żeby szybciej wyschło.

    A i tak potem ocenił wizualnie czy nie ma jeszcze gdzieś wody w jakimś zakamarku wgłębieniu itd.

    Zmywarka przestała działać od razu po tym napełnianiu soli czy jeszcze kilka razy zadziałała ?
  • Poziom 8  
    Działała normalnie jeszcze ok 5 razy. A potem tak jak wyżej- tylko buczenie i miganie pierwszej kontrolki.
  • Poziom 9  
    To wg mnie trochę dziwna sprawa - jeśli tyle ciekło z pod tego pojemnika od soli to powinno od razu przestać działać a nie 5 x jeszcze chodzić dobrze.
    Chyba że cieknie tylko w określonych warunkach np jak sa plamy na słońcu ;-)
  • Poziom 8  
    Po osuszeniu i dokładnym sprawdzeniu czy gdzieś nie zalega woda, włączyłam zmywarkę. Ruszyła normalnie, nabrała wody i...stanęła :cry: nic się nie zaświeciło, nic nie miga,żadnych sygnałów dźwiękowych. Nie wiem kompletnie o co chodzi. Chyba jednak za mały ten rozumek :cry:
  • Poziom 39  
    ania-dmuchawiec napisał:
    Chyba jednak za mały ten rozumek
    Niedobór doświadczenia i wiedzy to nie przestępstwo.
    To co jeszcze możesz zrobić to sprawdzić czy w ogóle nie padło zasilanie w gniazdku (od przebicia na obudowę) - na przykład podłączając tam dowolne inne urządzenie.
    Zalania w sprzęcie AGD to dość wredne usterki, więc poza tym proponuję wezwać serwis który oceni jak poważne jest uszkodzenie.
    Nie chcę "krakać" ale niestety takie zgaśnięcie dość często przytrafia się przy uszkodzeniu elektroniki.
  • Poziom 8  
    Dzięki:)
    Zasilanie gniazdku jest bo zmywarka działa. Tyle, ze po włączeniu jakiegokolwiek programu wypompowuje, potem pobiera wodę i staje.