Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zamiana silnika opel astra f z c14nz na x14sz czy jest możliwa ?

bystrzak23 18 Jan 2012 22:42 4294 13
    bystrzak23
    Level 10  
    Witam mam takie pytanko czy da się zamienić silnik jak w temacie opel astra f z c14nz na x14se ?
    W tym drugim modelu jest inny aparat zapłonowy chyba z cewka razem i modułem taki żeberkowy a ja mam zwykły z kopułką
    czy jest na to jakies rozwiązanie czy musze zmienic wałek rozrządu?

I jeszcze jedno pytanko czy ten x14sz posiada zawór egr?

proszę o odpowiedzi ponieważ mam dylemat czy nie odesłać silnika i zakupic na własciwe rozwiązanie z aparatem zapłonowym
    bystrzak23
    Level 10  
    Czyli moge smiało przełożyc i bedzie chodził?

Dodano po 1 [minuty]:

oczywiscie chodzi o wałek rozrzadu

Dodano po 3 [minuty]:

i gdzie znajduje sie ten zawor egr czy trzeba tez wymienic kolektor ssacy? bo ja mam sam silnik bez osprzetu a osprzet chce dac z mojego silnika dotychczasowego

Dodano po 18 [minuty]:

Ogolnie to mam pytanie jeszcze czy oprócz tego ze zmienie wałek rozrzadu czy jeszcze jakis osprzęt muszę zmienic od tego silnika x14sz czy z astry bedzie wszystko pasowało kolektor ssacy koła pasowe itp?
    ociz
    Moderator of Cars
    Co się tego wałka uczepiłeś? Jest taki sam. Z tego co nie widać na wierzchu to jedynie tłoki są inne.
    bystrzak23
    Level 10  
    No tak ale wizualnie jak patrze to zakonczeniem się rózni wiec wymagana bedzie przekładka tak jak pisałem mam zwykła kopułke a ten ma cewke z modułem tak wiec nie zakreci kopułkowym zapłonem

Dodano po 10 [minuty]:

Ok napiszcie mi czy da się zmienic i co trzeba ewentualnie jeszcze zrobic aby było dobrze czy wystarczy przełożyc i bedzie smigał bez zadnych komplikacji

Dodano po 45 [sekundy]:

zalezy mi na czasie
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wystarczy do tego x14sz założyć aparat zapłonowy ( po wywaleniu cewkomodułu). Egr zostawiasz niepodłączony, tak samo czujnik wału.
    ravelation
    Level 21  
    Jesli nie ma dziur na aparat zapłonowy to jak chcesz go zamontować.
    Sam sobie odpowiedziałes na pytanie.
    bystrzak23
    Level 10  
    Sa otwory ale troch mniejsze tzn. prawie to samo tylko muszę zeszlifować trzpień od aparatu poniewaz jest lekko za długi i wtedy bedzie pasował takze są wałki podobne nie identyczne ale po lekkich przeróbkach nienaruszajacych konstrukcji bedzie smigac a wiec zabieram się za wymiane napisze jak uzyskam efekt koncowy czyli motor wystartuje :)

Tymczasem dzięki za rady czas na działanie:)
    ravelation
    Level 21  
    A ja sie podepne zeby nie zakładać nowego tematu: czy dało by sie wsadzić
    1.2 z corsy zamiast 1.4 w ten sam sposób?tzn bez przeróbek instalacji i na aparacie zapłonowym z kopułką?
    bystrzak23
    Level 10  
    Ok Chłopaki silnik dostarczony do mnie oględziny są takie przekładając wszystko zauważyłem ze koło zamachowe jest wieksze w tym x14sz niz stare w astrze c14nz przekładając koło zamachowe rozrusznik by nie pasował a wiec mam takie pytanie do znawców jakie skrzynie były montowane z tym silnikiem (x14sz) bo przypuszczam ze mam f10 skrzynie i jak ktos wie cos o tych skrzyniach to prosiłbym o napisanie czy kiedy kupie odpowiednią skrzynie czy bedą półosie pasowały z mojej astry astra 1999 1.4 kombi i prosze o odpowiedz czym się rozni dana skrzynia np f10 od f13 czy f15 bo to ze wielkoscia otworu na koło zamachowe juz wiem :) no i prosiłbym jeszcze o informacje gdzie znajde jakies dane na skrzyni wskazujące na to jaki to model
    ravelation
    Level 21  
    a pomyślałes już jak zamontujesz aparat zapłonowy?
    bystrzak23
    Level 10  
    tak zeszlifowałem troszeczke nozke i pasuje ale nie za duzo akurat jest kilka mm krótsza i pasuje wszystko oprocz skrzyni

Teraz mam z nia dylemat bo jak zmienie bodajże na f13 to znow diabeł tkwi w szczegółach czy półosie beda pasowały
    bystrzak23
    Level 10  
    podsumowanie jest mozliwa i wszystko smiga idealnie koło jest na tyle duze ze ma minimalny luz ale wchodzi trzeba tylko dobrze wycentrowac tarcze sprzegłową ale jest mozliwe troche sie nameczyłem z tym ale dałem rade:)