Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Packard bell model Ares GP2W-ciemnośc na matrycy

lfanek 19 Sty 2012 15:58 2199 16
  • #1 19 Sty 2012 15:58
    lfanek
    Poziom 26  

    Wiam.
    Trafił do mnie model jak wyżej i na zewnętrznym monitorze jest wszystko ok ale już na laptopie ciemność ani treści ani podświetlenia. Matryca podkładana inwerter też i bez zmian. Została by płyta główna lub taśma której nie mam na podłożenie. Na płycie głównej w wejściu podłączenia taśmy mam napięcie na nóżce 21-0,34v 38-10,49v 39-10,49 40-10,49v. To są wartości tylko przy włożonej baterii. Zaś przy włączonym te wartości się zmieniły na nóżce 21-5,12v i na nóżkach 38, 39 i 40 jest wartość 18,53. Więc wydaje mi się ze jednak będzie do wymiany taśma. Jeżeli się mylę poprawcie mnie. Pozdro i czekam na odpowiedzi.

    1 16
  • #2 19 Sty 2012 16:06
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Obawiam sie ,że Nvidia idzie spać...

    0
  • #3 19 Sty 2012 16:13
    lfanek
    Poziom 26  

    To czemu na zewnętrznym jest wszystko ok?

    0
  • Pomocny post
    #4 19 Sty 2012 16:16
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Bo to 2 różne sygnały, na lcd idzie sygnał cyfrowy a na zewnętrzny monitor analogowy, temat nie raz przerabiany na tym forum.

    0
  • Pomocny post
    #5 19 Sty 2012 16:21
    riki007
    Poziom 17  

    Dokładnie, potwierdzam stwierdzenie kolegi _1KOKO. Nvidia poszła spać, do reballingu, a jak ma dłużej podziałać, to do wymiany na nowy układ.

    0
  • #6 19 Sty 2012 16:26
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Tylko do wymiany bo to nie wina kulek pod BGA tylko samego chipsetu

    0
  • #7 19 Sty 2012 17:34
    martiv
    Poziom 18  

    Wymiana układu tylko i wyłącznie z nowego rocznika DC10, DC11 pozbawionego od Wad fabrycznych. Przy zakupie trzeba zwracać uwagę aby nie otrzymać szlifowany układ... ciężko rozpoznać, ale mikroskop i wszystko widać :-) Nie kieruj się ceną, lepiej wydać więcej mieć pewniaka niż mniej i mieć reklamacje.

    0
  • #8 19 Sty 2012 18:05
    _1KOKO
    Poziom 32  

    Które i tak padna za jakieś 2-3 lata jeżeli nie będzie systematycznego czyszczenia układu chłodzenia...

    0
  • Pomocny post
    #9 19 Sty 2012 21:09
    martiv
    Poziom 18  

    To prawda, mostki graficzne są bardzo narażone na wysoką temperaturę, okresowo zalecane czyszczenie układu chłodzenia, wymianę termopadów i nałożenie nowych past termo-przewodzących. Jeśli układ się przegrzeje, to reballing mu już nie pomoże, ewentualnie chwilowo ale to już kwestia użytkownika komputera :-)

    Cytat:
    Wiam.
    Trafił do mnie model jak wyżej i na zewnętrznym monitorze jest wszystko ok ale już na laptopie ciemność ani treści ani podświetlenia. Matryca podkładana inwerter też i bez zmian. Została by płyta główna lub taśma której nie mam na podłożenie. Na płycie głównej w wejściu podłączenia taśmy mam napięcie na nóżce 21-0,34v 38-10,49v 39-10,49 40-10,49v. To są wartości tylko przy włożonej baterii. Zaś przy włączonym te wartości się zmieniły na nóżce 21-5,12v i na nóżkach 38, 39 i 40 jest wartość 18,53. Więc wydaje mi się ze jednak będzie do wymiany taśma. Jeżeli się mylę poprawcie mnie. Pozdro i czekam na odpowiedzi.


    Napięcia są w porządku, sprawdź taśmę od matrycy czy nie ma przerwań...zawsze możesz podmienić przed ewentualną wymianą układu czy też reballingiem dla pewności.

    0
  • #10 20 Sty 2012 17:23
    lfanek
    Poziom 26  

    Witam ponownie. No niestety po podstawieniu takiej samej grafy laptop zachowuje sie bez zmian. Na matrycy ciemność a ma zewnętrznym jest ok.Pozostają układy na płycie głównej lub taśma matrycy.Niestety nie posiadam na podmianę ale wydaje się ona być ok.Jakieś pomysły?.

    0
  • #11 20 Sty 2012 17:55
    martiv
    Poziom 18  

    Sprawdź taśmę matrycy, zmierz napięcia na pinach... potem będziemy myśleć co na płycie :-)

    0
  • #12 20 Sty 2012 19:30
    lfanek
    Poziom 26  

    Więc tak. Taśma podpięta do płyty głównej i na tych pinach do matrycy same małe wartości na niektórych pinach wachające sie od 2v do 3,5 max.Czyli wygląda ze taśma nie przekazuje np napięć do 19v gdzie w gnieżdzie były wartości powyżej 18v i to bodajże na 3 pinach.Popraw mnie jeżeli się mylę.

    0
  • #13 20 Sty 2012 20:00
    martiv
    Poziom 18  

    Pomiary napięć na włączonym laptopie czy wyłączonym?

    0
  • #14 20 Sty 2012 20:04
    lfanek
    Poziom 26  

    Włączony i tak jak opisałem wyżej.

    0
  • #15 20 Sty 2012 20:07
    martiv
    Poziom 18  

    Na taśmie LCD musisz mieć takie same napięcia jak na złączu LCD na płycie głównej, czy na włączonym czy tylko na baterii, napięcia mają być identyczne, tutaj ewidentnie wskazuje uszkodzenie taśmy LCD...chyba, że coś zostało przeoczone.

    0
  • #16 20 Sty 2012 20:10
    lfanek
    Poziom 26  

    Właśnie jestem coraz bardziej przekonany że to jej wina. Po niedzieli ściągnę taśmę i zobaczę co i jak. Narazie serdeczne dzięki i dam znać czy to ona jest głównym winowajcą.Pozdrawiam

    0
  • #17 26 Sty 2012 11:26
    lfanek
    Poziom 26  

    Witam.Wymiana taśmy załatwiła sprawę . Laptop śmiga i hehe tylko nie potrzebnie stawiałem grafę ale tak to jest jak czas goni a nie ma się na podmianę taśmy.A ze w 90% padają grafy więc byłem przekonany ze to ona. Pozdrawiam i dzięki dla wszystkich poleciały podziękowania.

    0