Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zmniejszyć napięcie na rdzeniu procesora?

Kamień154 19 Jan 2012 19:39 8053 7
    Kamień154
    Level 2  
    Witam,
    Chcę zmniejszyć napięcie na procesorze Intel Pentium 4 Northwood 2.66GHz, pracującego na płycie głównej ECS P4S5A/DX. Obniżam napięcie, ponieważ zależy mi na spadku temperatury procesora, w spoczynku osiąga 63°C, a w stresie dochodzi do krytycznej (restart kompa). W BIOS'ie mam zablokowaną funkcję zmiany napięć. W tej chwili na rdzeniu procesora jest 1.504V, a chciałbym obniżyć do 1.450V. Czy na tej płycie jest w ogóle możliwość odblokowania tej opcji?

Dodam, że mam założony nowy radiator, znacznie wydajniejszy niż oryginał Intela. Oczywiście nałożyłem nową warstwę pasty.

Moje podzespoły:
    Płyta główna: ECS P4S5A/DX
    Procesor: Intel Pentium 4 Northwood 2.66GHz
    Karta graficzna: Nvidia GeForce 6200
    zasilacz: Logic 500W (napięcia są OK)

Dodam jeszcze screen z zakładki CPU PnP Setup
    Jak zmniejszyć napięcie na rdzeniu procesora?
    Mleczyk89
    Level 34  
    A może wypadało by wyczyścić chłodzenie i zmienić pastę termo ?
    Kamień154
    Level 2  
    Mleczyk89 wrote:
    A może wypadało by wyczyścić chłodzenie i zmienić pastę termo ?

Napisałem, że mam nowe chłodzenie, więc jest czyste. Jest również nowa pasta.
    Oximon
    Level 27  
    Jeżeli masz w BIOS'ie opcję "Load optimized deflauts", lub coś podobnego to wybierz to. Płyta wtedy analizuje podzespoły i ustawia wszystko, aby było optymalnie. Jeżeli to nie pomoże, to może wybierz"Load fail-save deflauts" wtedy on odrobinę zaniży optymalne ustawienia i je wprowadzi. Jak to nie pomoże, to zostaje wyłączenie zabezpieczenia, które resetuje kompa przy zbyt dużej temperaturze. Jeżeli tych opcji nie posiadasz, to polecam wgrać najnowszy BIOS. Możliwe, ze tam nawet opcja zmiany napięcia na procku będzie możliwa.

Pozdrawiam Oximon
    DragothOne
    Level 16  
    Troszke mi sie nie chce wierzyc ze masz nowe chlodzenie ktore nie daje rady na niepodkreconym procku (bo nie daje). Moze napiszesz co to za chlodzenie zamontowales i jakiej pasty termo uzyles? Zdjecie rowniez mile widziane.

Co do zmiany napiecia, to obnizanie nie jest mozliwe, mozna tylko podnosic (a przynajmniej ja sie nie spotkalem z plyta ktora pozwala obnizyc napiecie ponizej defultowego).
    Oximon
    Level 27  
    To ja Cię zadziwię, ponieważ w mojej można obniżyć. I to z 1,3875v (org.) na poniżej 1v
    Matuzalem
    Level 43  
    Opcja w BIOS-ie albo jest, albo - częściej - jej nie ma, więc nie ma sensu licytować się "bo u mnie...".
    Temperatura wyraźnie wskazuje na problem z odprowadzaniem ciepła - wiek układu chłodzącego jest tu mniej ważny niż jego montaż (w tym: sposób nałożenia pasty, sprawdzenie docisku itp.). Niby można rozważać winę po stronie czujnika, ale jest to, IMHO, wątpliwe.
    iron64
    Level 41  
    Raczej rozważałbym pękniętą ramkę montażową coolera, przez co radiator nie dociska jak należy.