Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5412 skecja wzamcnaicza i płytki sterujące

MATEO XXX 19 Sty 2012 22:14 1538 4
  • #1 19 Sty 2012 22:14
    MATEO XXX
    Poziom 16  

    Witam ,

    Otóż kupiłem sobie ostatnio OR 5412 , oczywiście do naprawy .

    Mój post podzielę na 2 części 1 części mówi o problemach z którymi nie dałem sobie rady a druga opowiada o pozytywnej naprawie wadliwego segmentu ( części wzmacniacza ) .

    1.

    Kiedy go otworzyłem ujrzałem wycięte 4 rezystory emiterowe 0,68R/5W ( przy kocówkach mocy ) , następna rzeczą która przykuła moją uwagę to brak kilku bezpieczników a pozostałe były niestety zastąpione 15A/250v .
    Na płytkach sterujących był mały poligon na lewej spaliło się co najmniej 5 rezystorów , a na drugiej w tranzystorach BD140 były wypalone dziury .

    2.

    Potem po wyciągnięciu bezpieczników z końcówek mocy i wyjęciu płytek sterujących włączyłem wzmacniacz do prądu i jak się okazało 2-gi zasilacz też jest padnięty ( wyrzuca bezpieczniki ) . Po wymianie kondensatorów i 2 tranzystorów T514 i T510 zasilacz zaczął poprawnie działać . Więc coś już się zaczęło dziać bo wzmacniacz powoli dochodził do stanu dawnej świetności .

    Ad.1

    Wymieniłem tranzystor końcowe i uzupełniłem wszystkie bezpieczniki , próba odpalenia można powiedzieć że się udała ponieważ nie było bum . Niestety po wymianie tranzystorów w jednej płytce sterownika BD140 i włożenia jej na miejsce i uruchomienia poszedł jeden z bezpieczników na końcówce mocy , tranzystor BD140 spalił się i jak się potem okazało same końcówki .
    Teraz już wiem że trzeba było odpalić to na stole i posprawdzać napięcia czy się zgadzają .

    Przejrzałem już mnóstwo tematów na temat tego radmora i niestety bardzo ciężko jest wyciągnąć jakieś sensowne wnioski i porady ponieważ albo zarz ktoś piesze że nie jest to sprzęt dla laików bądź odsyłają do wyszukiwania albo co najlepsze każą iść do fachowca niestety ten sprzęt już był u fachowca .



    Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie porady podczas naprawy tego Radioodbiornika .


    Pozdrawiam .

    0 4
  • #2 20 Sty 2012 07:22
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    MATEO XXX napisał:
    Z góry dziękuje za pomoc
    Ale co tu pomagać? Trzeba posprawdzać wszystko dokładnie. Przecież nikt nie poda 100% gotowca.
    MATEO XXX napisał:
    ktoś piesze że nie jest to sprzęt dla laików bądź odsyłają do wyszukiwania albo co najlepsze każą iść do fachowca
    To niestety prawda. Jeśli w miarę kumasz elektronikę to dasz radę bez pomocy elektrody, a jeśli nie, to i elektroda nie pomoże. Na stronie jest podobny temat aktualnie.

    0
  • #3 24 Sty 2012 18:06
    MATEO XXX
    Poziom 16  

    Witam ponownie postanowiłem wymienić wszystkie części na płytkach sterujących koszt niewielki , po wlutowaniu wszystkiego i po próbnych testach bez masy z wtyku W601 napięcia się zgadzały ( chodzi mi oto że nie było żadnych niespodzianek ) po podłączeniu ww. wtyku i włożenia płytki na swoje miejsce zrobiłem następne pomiary i wyszło mi że na tranzystorach końcowych jest 17v ( baza i emiter ) .
    Następnie wyjąłem płytki sterujące i z podłączona wtyczką W601 pomierzyłem jeszcze raz napicia i wykazało mi że na pinie 6 wtyku W505 jest 40v . Z późniejszych pomiarów wywnioskowałem że winowajcą tego może być tranzystor T608 ( BD139 ) .
    Oczywiście tranzystor jest nowiutki i nigdy nie używany .

    0
  • #4 25 Sty 2012 01:31
    rush17
    Poziom 16  

    Ale przecież T608 to BC307B-pnp!

    0
  • #5 25 Sty 2012 12:38
    MATEO XXX
    Poziom 16  

    No tak mój błąd , miało być T604 , a za T608 dałem BC557 .

    0