Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alan 121 nie zapamiętuje ustawień

rafrafrk 19 Sty 2012 22:18 1506 6
  • #1 19 Sty 2012 22:18
    rafrafrk
    Poziom 11  

    Witam,
    Alan 121 nie zapamiętuje ustawień po wyłączeniu pokrętłem i ponownym włączeniu za każdym razem trzeba wybierać PL i kanał.
    Wymieniłem pamięć na nową 24c16 (dwa razy, bo myślałem że jakaś wadliwa się trafiła) i nic to nie dało, radio zachowuje się tak jak bez eepromu.
    Zasilanie pamięci sprawdzone 5V.
    Co jeszcze można z tym zrobić??
    Pozdrawiam

    0 6
  • #2 19 Sty 2012 23:00
    mickemaster
    Poziom 27  

    Zobaczyć czy są przebiegi na magistrali. Może któryś rezystor pull-up się rozleciał. Czy prawidłowo kolega zapisuje ustawienia przyciskiem SET?

    0
  • #3 19 Sty 2012 23:42
    rafrafrk
    Poziom 11  

    Co do przebiegów to niestety nie posiadam oscyloskopu, ale chyba są bo po wlutowaniu starej pamięci coś z niej czyta bo standard sie przestawia na niemiecki.
    A z tym setem to jak mam zrobić, bo z tego co widziałem w innych postach to nie było nic o secie. Po wlutowaniu pamięci była mowa o włączeniu przestawieniu standardu na PL i miało być po sprawie.

    0
  • #5 02 Lut 2012 18:47
    rafrafrk
    Poziom 11  

    Witam
    Robię wszystko z godnie z instrukcją z linka.
    -zwieram set przy włączeniu i ustawiam klawiszami up down PL
    -naciskam Function zaczyna migać znaczek PL
    -wyłączam radio
    -naciskam UP i Down włączam radio i wybieram PL
    niby wszystko super się robi jak powinno a po ponownym włączeniu radio uruchamia się w standardzie I.

    Radio nie zapamiętuje nawet takiej zmiany jak zmiana przyciskiem Function sposobu wyświetlania numeru aktualnego kanału.

    Jeden rezystor podciągający zlokalizowałem R194 100kohm i ma tyle co mam mieć.

    Ma ktoś jakieś koncepcje. Czy można jeszcze coś zrobić bez oscyloskopu w tej sytuacji??

    Pozdrawiam

    0
  • #6 02 Lut 2012 20:48
    bc211
    Poziom 30  

    rafrafrk napisał:
    po wlutowaniu starej pamięci coś z niej czyta bo standard sie przestawia na niemiecki
    Brałeś pod uwagę kiedy radio odczytuje/zapisuje ustawienia początkowe ? Co odczytałeś/zapisałeś z tej pamiątki ???
    Problem równie dobrze może leżeć w zasilaniu/zasilaczu/rst i nie zdąży prawidłowo wystartować.
    rafrafrk napisał:
    Jeden rezystor podciągający zlokalizowałem R194 100kohm i ma tyle co mam mieć.
    A kto Ci powiedział, że tyle masz mieć...nic nie robisz i pytasz o koncepcje ? nie bądź chłopie śmieszny
    mickemaster napisał:
    Ma ktoś jakieś koncepcje
    Wstawić na próbę mniejszy kwarc, zwolni się komunikacja, opcji jest wiele. Podstawić C02, zmierzyć napięcia:
    rafrafrk napisał:
    Czy można jeszcze coś zrobić bez oscyloskopu w tej sytuacji??
    Czy tak ciężko ruszyć głową...jak mi go się nie chce włączać robię tak, że wystawiam logiczny L na RST (nie zainicjowany), odczytuję wtedy wartość U z sda i scl ( = Vcc), zwalniam RST, po czym µC startując read/write, kiedy skończy wartość U powinna być ≈ 0V. Do zmierzenia m-metrem, pull-up z głowy. Czy w tym radiu to zadziała pewności nie mam, nie dysponuję.

    skąd tam się wzięła 24C16 i skąd Wy macie takie problemy z tymi radiami, nie rozumiem ?

    0
  • #7 03 Lut 2012 09:39
    mickemaster
    Poziom 27  

    bc211 napisał:
    skąd tam się wzięła 24C16 ?

    bo taka oryginalnie siedzi w radiu

    0