Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Energia na działkę letniskową

szymi79 20 Jan 2012 10:39 21000 39
Suntrack
    szymi79
    Level 10  
    Witam forumowiczów!

Pewnie nie ja pierwszy i ostatni mam podobny problem. Znalazłem kilka rozwiązań, ale potrzebuję fachowej porady.

Energetyka wypięła się na mnie i na razie nie mam szans na prąd na działce (koszt doprowadzenia to 45 tyś PLN).

W kwietniu stawiam na niej domek letniskowy, abym mógł z rodzinką spędzać miłe chwile ;)

Aby się dobrze przygotować szukam jakiegoś rozwiązania i alternatywnych źródeł energii.
    Największym "poborcą" będzie pewnie jakaś lodówka. Oświetlenie planuję zrobić na LED.

Możecie mi doradzić w jaki sposób pozyskać energię w moim przypadku? Agregat, panele, a może jeszcze coś innego?

Chyba, że zna ktoś procedury w energetyce i wie w jaki sposób mogę podprowadzić prąd - wystąpiłem o normalne warunki przyłącza, może z budowlanym ,albo innym jest inaczej?

Z góry dziękuję.
  • Suntrack
    tisher
    Level 14  
    Najlepiej agregat. Wygoda najlepsza itp ale nie każdemu pasuje to pierdzenie wiele godzin dziennie. Albo ogniwa słoneczne. Zrobić samemu albo kupić. 600W mocy zainstalowanej, akumulator i regulator i masz perpetum mobile. No i pozostaje wiatrak. Ale jak działa wiatrak wie każdy, kto go ma. W skrócie nie działa.
    szymi79
    Level 10  
    Dzięki.

A jeżeli agregat to o jakiej mocy na moje zapotrzebowanie i jak wygląda z kosztami paliwa?

I jeżeli coś o ogniwach możesz polecić jakiś zestaw? Te 600W to moc dzienna, czy przez ile godzin? Mogę zastosować jakąś małą lodówkę 12V + oświetlenie LED i powiedzmy radio przez 3 h / dzień? Niestety nie mam wystarczającej wiedzy, żeby to sobie obliczyć ;(

I rozumiem, że solar, to w dni słoneczne, więc pewnie zestaw solar + agregat byłby najbezpieczniejszy?

Gotowanie i podgrzewanie wody planuję z butli gazowej (kuchenka + przepływowy podgrzewacz wody na gaz). dobrze myślę?
  • Suntrack
    INTOUCH
    Level 30  
    Oblicz moc.
    Do 5kW najlepiej zastosować agregat jednofazowy.
    Koszt paliwa to koszt oleju napędowego, benzyny, gazu.
    Agregaty z silnikami na gaz też są produkowane.
    Agregaty prądotwórcze produkowane są do pracy w sieci IT i TNC/TNS.
    Ostatnio poszukuję agregatu jednofazowego do pracy w sieci TNC, jednak żaden sprzedawca nie jest wstanie powiedzieć w jakiej sieci dany agregat pracuje.

Instalacja na ogniwa fotowoltaniczne nie jest tania, więc się zastanów czy ci się na ten domek letniskowy opłaca.
    szymi79
    Level 10  
    ok - myślę że 2 kw spokojnie wystarczy.

A o co chodzi z tymi sieciami?
    abyss
    Level 14  
    Musisz wiedzieć jakie masz zapotrzebowanie mocy, kiedy jesteś na działce i co robisz.

Jeżeli tylko na działkę, i w miarę tanio oraz moc normalnie pobierana do rzędu 2kW (a szczytowo z 4.5kW), to moim zdaniem niewielki agregat + duży UPS (zasilacz awaryjny) - powiedzmy rzędu 3000W lub więcej. Do dziennej pracy pod dużym obciążeniem używasz agregatu, jednocześnie w tym czasie ładujesz UPS'a. Przy wieczornym relaksie - np. radio, może mały tv, książka - agregat nie musi pracować - masz cicho i jednocześnie prąd jest dostępny. Taki zestaw ma tą zaleŧę, że UPS bez problemu zabierasz na zimę do domu (nie marznie na działce, nie ukradną), a nawet jeżeli chcesz - to i zabierzesz agregat.
    Jeżeli masz trochę większe zapotrzebowanie na "cichą" moc w nocy to zamiast UPS'a możesz zastosować zestaw: akumulatory+panele słoneczne+regulator ładowania+ewentualnie falownik (inwerter) na 230V. W takim wypadku warto by szukać agregatu który ma dodatkowo poza 230V wyjście na niskie napięcie - do doładowywania akumulatorów. Jednak to wszystko wymaga codziennej obsługi - w sensie wiedza co ile prądu pobiera, ewentualne przełączanie, pilnowanie naładowania itp. Jeżeli do domku jedzie np. nietechniczna babcia z nastoletnią wnuczką to mogą mieć problem...
    szymi79
    Level 10  
    Dzięki za zainteresowanie.

A jak wyglądają koszty takiego agregatu i UPS? Możesz polecić coś konkretnego?

Rozumiem, że taki układ działa tak: agregat - do niego UPS - i od UPS do odbiorników, czy też do wejścia w sieć w domku. Jeżeli UPS wyczuje brak prądu, to przejdzie na zasilanie awaryjne, tak?
    abyss
    Level 14  
    Z grubsza tak. Tyle, że trzeba pamiętać, żeby na zwykłym UPS'ie nie używać odbiorników które dużo ciągną - np. piekarnik elektryczny, farelka, czajniki elektryczne czy mikrofala. Pewnie gdyby to było moje, to bym robił wydzielone sieci dla "dużych" i "małych" odbiorników + może osobne oświetlenie 24V
    szymi79
    Level 10  
    Nie planuje nic prądożernego, czyli urządzeń, które wymieniłeś.

Głównie chodzi o oświetlenie, lodówkę i RTV.

Tez tak planowałem, żeby zrobić oświetlenie ledowe na 12V, a na drugim obwodzie gniazdka 230V.

Tak mi coś tam świta, ale muszę siąść i rozrysować rozmieszczenie w domku. Potem pozwolę sobie na podpytanie co i jak od strony technicznej.
    INTOUCH
    Level 30  
    abyss wrote:
    Z grubsza tak. Tyle, że trzeba pamiętać, żeby na zwykłym UPS'ie nie używać odbiorników które dużo ciągną - np. piekarnik elektryczny, farelka, czajniki elektryczne czy mikrofala. Pewnie gdyby to było moje, to bym robił wydzielone sieci dla "dużych" i "małych" odbiorników + może osobne oświetlenie 24V

Wydzielone sieci elektryczne w jednym małym budynku ?
    Czy ty sobie zdajesz sprawę co proponujesz?
    Skąd zasilisz te wydzielone sieci?
    abyss
    Level 14  
    INTOUCH wrote:
    Wydzielone sieci elektryczne w jednym małym budynku ?
    Czy ty sobie zdajesz sprawę co proponujesz?
    Skąd zasilisz te wydzielone sieci?

Moim zdaniem sytuacja jest niemal taka sama jak przy typowym UPS'ie przyłączonym do sieci. Z jednej strony zasilanie UPS'a i części sprzętów w domu - z drugiej odbiorniki wymagające np. dobrej jakości, pewnej energii.
    Czy boisz się, że osoby które będą naprawiały taką "samoróbkę" mogą pomylić obwody i to może być przyczyną kłopotów? Albo użytkownicy połączą "niechcący" oba obwody?
    Ja bym myślał o czymś z grubsza takim:
    Energia na działkę letniskową
    Ale jeżeli uważasz, że to złe rozwiązanie - to chętnie posłucham z jakiego powodu.
    szymi79
    Level 10  
    No myślałem o czymś takim, jak na rysunku, tyle, że bez pralek, mikrofal itd.

Możecie polecić jakiś sensowny agregat i UPS?

Patrzyłem na allegro, ale tam jest tego tyle, że nie wiadomo co szrot, a co coś warte.
    JESIOTR1
    Level 33  
    Mi na działce wystarczała taka 24 V Hybryda:
    Elektrownia słoneczna 8 sztuk + regulator 10A w tym sklepie jest chyba wszystko.
    http://www.modernhome.pl/product-pol-7-Amorficzna-Bateria-Sloneczna-MH14-14W.html
    Elektrownia wiatrowa - teraz sprzedaję.
    3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). [retrofood]
    Akumulator żelowy do 100 Ah + przetwornica 1 kW na 24 V.
    Nic mnie nie obchodziło przez parę lat.
    INTOUCH
    Level 30  
    abyss niestety nie mogę się z tobą zgodzić, że obwód zasilany z UPS pracuje na sieć wydzieloną. Pół przewodniki w obwodach mocy UPS-a nie zapewniają braku połączenia galwanicznego. Przełączenie między obwodem bypass, a zasilaniem z akumulatora następuje w ułamkach sekund bez żadnego ostrzeżenia.
    Na sieć wydzieloną w stosunku do sieci energetycznej pracuje agregat prądotwórczy w tym domku letniskowym.
    Agregat do którego podłączony jest UPS musi pracować w systemie TNC-S.
    Nie wszystkie UPS-y lubią pracować z agregatami.
    szymi79 - na aledrogo możesz popatrzyć na ceny. Nie kupuj przypadkiem , bo mogą cię okłamać, że agregat pracujący w sieci IT może pracować w sieci TNC-S. Ty potrzebujesz agregat do pracy w sieci TNC.
    Do pierwszego podłączenia i uruchomienia instalacji zamów elektryka. Niech ci wszystko dokładnie wytłumaczy. Poproś go żeby ci pomógł zrobić instrukcję obsługi i eksploatacji tej instalacji zasilanej z agregatu.
    abyss
    Level 14  
    szymi79 wrote:
    No myślałem o czymś takim, jak na rysunku, tyle, że bez pralek, mikrofal itd.
    Możecie polecić jakiś sensowny agregat i UPS?
    Patrzyłem na allegro, ale tam jest tego tyle, że nie wiadomo co szrot, a co coś warte.

Żeby coś polecać, to trzeba znać w miarę dokładnie twoje potrzeby energetyczne.
    Ostatnio widziałem w Lidlu (ale w Irlandii) agregaty po niecałe 200 Euro, 2800W (ale nie sprawdzałem czy max, też stała, normalna praca). Z pewnością jak zwykle lepsze są modele popularne na rynku, do których masz szansę kupić za parę lat części zamienne. Sam mam tani, (pewnie chiński?) agregat Powermann GG2700 z na szczęście dosyć popularnym silnikiem UP168. Nie używam dużo, więc trudno mi pisać o jakości. Z tabliczki znamionowej:

1,5kW/Cont
    3000r/min
    Displacement 196 CC
    Max.Power:4.0kW/5.5Hp
    Gross Weight: 45kg
    IP23

Myślę, że to podobny model, ale może ktoś inny się jeszcze odezwie. UPS'a mam bardzo starego, więc trudno mi podpowiadać. Jednak jak bym szukał nowego, to takiego z wygodnym dopinaniem zewnętrznych akumulatorów no i z hot-swap.

Dodano po 2 [godziny] 6 [minuty]:

INTOUCH wrote:
    abyss Agregat do którego podłączony jest UPS musi pracować w systemie TNC-S. Nie wszystkie UPS-y lubią pracować z agregatami.

Zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy :)
    Czy jest jakaś (w miarę prosta) metoda, żeby można było rozpoznać jaki typ reprezentuje dany agregat - np. w sklepie, komisie, na targu? Oczywiście instrukcję i tabliczkę znamionową pomijam - bo to by było jasne.
    MD-2
    Level 15  
    dwa podstawowe pytania:
    1 - jakim budżetem dysponujesz, do jakiej kwoty mozesz zaszalec
    2 - jakie zapotrzebowanie na energie przewidujesz

Ja u siebie zamontowałem baterie sloneczne - w sumie 70W + regulator ładowania + aku zelowe w sumie jakieś 55Ah.
    Za baterie i regulator zaplacilem jakies 750zł a za aku dałem grosze jakes 40zł.
    W sumie mam 6zarowek LED, do tego laptop i TV LED. Odbiorniki oczywiście uzywane w sposób rozważny, bez przesady. Myśle zeby jeszcze dokupić panel 30W i dorwać jakiś aku zelowy ok. 20-30Ah, albo zbudować wiatraczek.

Zaleta: brak pierdzenia agregatu no i praktyczny brak obsługi - nic nie trzeba odpalać, dolewać, doglądać.
    Wada: cena!!!! no i słonko lubi sie chować za chmury.
    szymi79
    Level 10  
    Oczywiście budżet jak najmniejszy, ale jestem rozsądny ;)

Zapotrzebowanie to oświetlenie:

- 1 punkt łazienka
    - 1 punkt kuchnia
    - 2 punkty living room ;)
    - 2 punkty góra
    - 1 punkt na zewnątrz

Ewentualnie jakiś TV i Radio.

Do alarmu zamierzam kupić osobno małą baterię słoneczną i akku. Widziałem takie gotowe zestawy.

W razie jakiś prac najwyżej podeprę się agregatem.
    INTOUCH
    Level 30  
    Jaką moc będą pobierały te "punkty elektryczne"?
    szymi79
    Level 10  
    No będą to na pewno oprawy z diodami LED - Liczę maks na 20W na punkt (dobrze myślę?) Planuję zrobić to na 12V.

TV i Radio dobiorę jak najbardziej oszczędne na 12V.
    MD-2
    Level 15  
    podpowiem ci jak jest u mnie - jedna zarowka LED (z diodami SMD i wtykiem MR16) na 12V pobiera jakieś 3W. Całe oświetlenie to zapotrzebowanie ok. 20W.
    Radio dodatkowie kilka wat, TV - trzeba liczyć ze 35-40W (mam TV LEDowy na 19V, dorwałem zasilacz we12V-wy19V), Laptop podobnie jak TV, jednak korzystanie z TV i lapka jest zamienne.

A najlepiej zrob tak jak piszesz - podepnij sie agregatem (nie kupuj nic wielkiego!!) i po klopocie. Bardzo dobry pomysł to zakupic UPS-a, wieczorami bedziesz miał cisze.
    szymi79
    Level 10  
    No tak - zapomniałem, że SMD mają ok 0,2 W, a liczyłem Power LED, ale i tak przyjąłem zawyżone wartości.
    abyss
    Level 14  
    "Żarówka" LED 230V jaką mam w lampce na biurku to 3.7W odpowiada z grubsza 40W żarowej. Monitor 24" to w zależności od trybu pracy 42W do minimum 20W ("tryb oszczędny -25W" Iiyama Prolite 2409HS) (audio nie grało przez głośniki monitora przy tym pomiarze). Komp stacjonarny w zależności od mocy i typu - od minimum 65W przez 100 do 120W=normalna praca do 300W przy grach. Telewizor LCD 42" - od 60W (bardzo bladziutko) przez 122W=normalnie do 206W. Drukarka "laser" - w czasie druku 850W, ale to trwa zwykle krótko. Niewielki zestaw audio "kuchenno-sypialniany" SAPM02 Panasonic - odstawiane kolumienki itp - 3 do 5W. Prosta i mała spawarka - 2480W w czasie spawania. Nie wiem, czy agregaty i/lub UPS "lubią" takie obciążenie nawet jeżeli moc jest wystarczająca.
    Pomiary robiłem tanim, amatorskim watomierzem - ale jakiś obraz poborów mocy dają. Może pomoże kolegom przy szacowaniu potrzeb.
    plomis
    Level 1  
    Witam, a jakie są szanse na przyłącze od energetyki, co napisali w warunkach przyłączenia, co jest do rozbudowy sieci, może da się ich postraszyć ure i zaczną myśleć jak Cie zasilić ze swojej sieci
    szymi79
    Level 10  
    No właśnie tu jest największy problem ;(

Wystąpiłem o warunki przyłącza elektrycznego, wiedząc że jest to skomplikowana procedura (oczywiście tylko dla ENEA). Zadzwoniłem na infolinię do Inowrocławia (tam jest mój rejon). Pan poinformował mnie co i jak. Przygotowałem wniosek, mapki, akt notarialny i przesłałem poleconym. Po ok. tygodniu dostałem odp., że oczywiście mogą mnie podłączyć i koszt to 45 tyś. PLN.
    Z warunków wyczytałem, że najbliższy słup jest 330 m ode mnie, ale brak tam mocy, więc musza ciągnąć 550 m z innego transformatora. Koszty były rozpisane na poszczególne elementy.
    Odwołanie nic nie pomogło.

Działka jest na końcu rzędu działek. Jest tam już 10 działek sprzedanych i jeszcze 3 czekają na kupca. Enea chciałaby, żebym ja zapłacił za całość, a reszta się podłączy potem za "cenę skrzynki". Niestety nie znam się na prawie energetycznym itd. i nie wiem, czy jest jakiś sposób, żeby podejść do tematu inaczej.
    We wniosku gość kazał mi napisać 22-26 KW i opisać, że planowana jest tam budowa.

Jeżeli wiesz lub może ktoś zna jakąś procedurę zmiany tego idiotycznego podejścia, to będę zobowiązany.
    INTOUCH
    Level 30  
    Odwoływałeś się do ENE-i czy do URE?
    szymi79
    Level 10  
    Odwołałem się do ENEA.

Rano dzwoniłem do URE i powiedzieli mi, że warunki i koszty musza być zgodne z taryfą. Ściągnąłem taryfę i za nic mi się nie zgadza. Ponadto jest zapis, że podmioty z grupy V, do której zostałem zakwalifikowany nie wnoszą zaliczki, a w umowie jest zaliczka.

Z moich wyliczeń wyszło 16.477 PLN netto, a u nich 33 tyś. netto. Powyżej 200 m liczą sobie 42 PLN / metr.