Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piekarnik Siemens- nie dopieka od spodu

20 Sty 2012 14:12 7246 17
  • Poziom 9  
    W lipcu ubiegłego roku kupiłam piekarnik do zabudowy firmy Siemens.
    Po pierwszym pieczeniu okazało się, że nie dopieka od spodu. Liczyłam na to że z czasem będzie lepiej. Niestety mam wrażenie, że jest gorzej, mimo, że od lipca upiekłam ok 40 ciast. Jestem załamana bo namówiłam męża na droższy ( w moim pojęciu lepszy model) a tutaj klapa. Biszkopty piekę ponad 1 godzinę! W Amice piekłam np.40 minut. Oczywiście mogę piec na termoobiegu ale ciasto wtedy już tak nie wyrasta. Czy zgłosić gwarancyjną naprawę? Jakoś nie może mi się pomieścić w głowie, że nowy piekarnik mógłby być od początku uszkodzony?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 13  
    piekarnik sprawny moc grzewcza dolnej czesci to 50proc mniej niż górnej.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 9  
    kamildenia napisał:
    piekarnik sprawny moc grzewcza dolnej czesci to 50proc mniej niż górnej.

    Może i ma mniejszą, jednak nie zmienia to faktu, że ciasto od spodu jest nie dopieczone. Uważam, także że czas pieczenia też jest strasznie długi, za długi.
    Jeżeli na termoobiegu wypieka dobrze to czy oznaczałoby to, że grzałka jest ok?
  • Poziom 31  
    Moim skromnym zdaniem zgłosić na gwarancyjną naprawę. W mojej lampka wypadła z gniazda do ciasta i też zgłaszałem. Nie robili problemu.
  • Poziom 26  
    Jeśli dolna grzałka grzeje to wszystko w porządku, a poza tym większość piekarników ma tę wadę że dół nie dopieka. Należy wtedy wybrać funkcję grzania samej dolnej grzałki i dopiec ciasto. Ewentualnie posiłkować się funkcją termoobiegu.
  • Poziom 13  
    Właśnie po to jest termoobieg
  • Poziom 9  
    I tutaj jest problem, bo nie wszystkie ciasta można piec z użyciem termoobiegu. Nie każde ciasto lubi kiedy mu wiaterek dmucha.
    Zaryzykuję i zgłoszę naprawę gwarancyjną.
    Dziękuję za podpowiedzi.
  • Poziom 9  
    Witam,
    problem nadal pozostał. Wymieniono termostat, ale piekarnik jak długo piekł tak piecze.
    Dodam jeszcze, że po ok. 50 minutach pieczenia ( kiedy w normalnych warunkach ciasto powinno być upieczone) otwieram piekarnik, bucha gorąca para.
  • Specjalista AGD
    [quote="Tadzik12"]W lipcu ubiegłego roku kupiłam piekarnik do zabudowy firmy Siemens.
    Może zabudowa nie posiada odpowiedniej wentylacji.
  • Poziom 9  
    Z tyłu piekarnik ma 10cm przerwy, z góry 13 a po bokach po 2cm.
    Nie mniej jutro wystawię piekarnik i upiekę mufinki. Zobaczymy.
  • Poziom 1  
  • Poziom 9  
    Kolega się zalogował na koncie męża :) i umie piec.
    Zapraszam na mojego bloga
    http://slodkoscialll.blogspot.com/
    Niestety nie widać jakie torty są w środku, ale zapewniam, że równie smaczne jak ładne ;)))
  • Poziom 20  
    Użyj koniecznie blaszek koloru czarnego lub z wyposażenia fabrycznego.Srebrne blaszki są do piekarnika gazowego.Jeśli używasz papier to obniż blaszkę o jeden poziom niżej niż podaje instrukcja.Na pewno pomoże.
  • Poziom 9  
    Blaszki mam w większości czarne ale też i srebrne. Nie zauważyłam różnicy w pieczeniu. Ciasto tak samo wyrasta, jak i taki sam jest czas pieczenia.

    Moi drodzy, pieszo ale sama doszłam do rozwiązania problemu. :)
    Włożyłam do piekarnika termometr do mierzenia temperatury w mięsie. Nastawiłam piekarnik na 100 stopni, poczekałam aż termostat piekarnika dwukrotnie włączy się i wyłączy. Różnica 20 stopni !!!! przy wyłączeniu nawet 30 stopni.
    Mufinki piekłam zamiast w 200 stopniach w 220 i udało się!!!! czas- 25 minut, poprzednio 55 minut.
    Nigdy nie wpadłabym na to żeby ciasto piec w tak "wysokiej temperaturze"
    Ufff...kamień z serca mi spadł.

    Zaczynam się zastanawiać czyja to była wina moja czy producenta?

    :wink:
  • Poziom 25  
    A może by ciasto piec jedną półkę niżej?
  • Poziom 9  
    Próbowałam wcześniej, obniżyłam i nie miało to żadnego wpływu na czas i jakość wypieku.
  • Poziom 1  
    Witam mam ten sam problem co kolega piekarnik nie grzeje od dołu. W wolnej chwili rozkręciłem wyjąłem obie grzałki i podłączyłem je na " krótko " obie grzeją tak samo. Po włożeniu dolna nie grzeje :( . Model Mastercook moc 2200 W. Dodam że jak kolega wyżej pisał o wacie szklanej u mnie jest grzałka blacha i dopiero wata. Z racji że piekarnik ma już chyba 7 lat możliwe że nawalił po prostu przełącznik inaczej pokrętło którym się nastawia program grzania ?