Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką kolbę do stacji lutowniczej DIY? Jaki wyświetlacz?

Usiu007 20 Jan 2012 14:35 5888 6
Renex
    Usiu007
    Level 13  
    Witam,
    jestem w trakcie składania stacji lutowniczej z PE 3/99.
    Mam pytanie - czy można stosować do tej stacji kolbę z grzałką ceramiczną? Taka pasowała by mi bardziej, ponieważ ma mniejsze wymiary, szybciej się nagrzewa no i jest wygodniejsza w użytkowaniu.
    Jeśli jest możliwość użytkowania przy tej stacji kolby z grzałką ceramiczną to za jakimi kolbami mam patrzyć? Jakieś konkretniejsze firmy? Powiem tyle, że nie chcę przepłacać - myślę kupić kolbę do 50zł, moc to jakieś 45-60W.

Drugie pytanie - w spisie elementów są wymienione wyświetlacze CQVP31 Wspólna anoda. Jednak dostać takie wyświetlacze jest bardzo ciężkie - i tutaj pytanie, jakich zamienników szukać? Czy może obojętne jest jaki wyświetlacz, byleby wymiary się zgadzały i była wspólna anoda?

Poniżej dodaję schemat, z góry dziękuję za pomoc. ;)

Pozdrawiam,
    Usiu.
  • Renex
  • Helpful post
    amigo76
    Level 15  
    Co do kolby to najważniejsze żeby miała wbudowaną termoparę typu K, rodzaj grzałki nie ma znaczenia. Dość dobre są kolby firmy SOLOMON - dostepne w TME za około 30-40 zł, mają z tego co pamiętam moc 48W i wersja "nie ESD" ma grzałkę ceramiczną. Jeżeli dysponujesz wiekszą gotówką to polecam kolbę ELWIK ale to już kwota 170 zł. Co do wyświetlacza to możesz użyć dowolnego ze wspólną anodą - kolor nie ma znaczenia, dla Twojej wygody ważne żeby zgadzał się rozkład wyprowadzeń ale wiekszość wyświetlaczy ma standardowy rozkład pasujący do płytki z PE.
  • Renex
    Usiu007
    Level 13  
    Siedzę już dobrych kilka godzin i szukam odpowiedniej kolby, jednak niestety mam z tym pewne kłopoty - znalazłem kilka kolb z grzałką ceramiczną o mocy 50-60W, jednak nigdzie nie mogę wyczytać co z pomiarem temperatury, czy jest on realizowany poprzez termoparę typu K.
    Przykłady:
    http://www.tme.eu/pl/details/etc-rw900d_i/stacje-lutownicze-czesci-zamienne/etc-power/#

http://www.tme.eu/pl/details/sp-60-iron/stacje-lutownicze-czesci-zamienne/solder-peak/# - Ta ma chyba tylko 3 wyprowadzenia, więc prawdopodobnie nie posiada termopary?

http://www.tme.eu/pl/details/pensol-sl30ce-i/stacje-lutownicze-czesci-zamienne/sorny-roong-industrial/# - Ta wydaje się chyba najlepsza, jednak nie znam jej mocy ani sposobu pomiaru temperatury. Jeśli mógłby ktoś napisać, czy ta kolba podejdzie, byłbym bardzo wdzięczny. :)

Czy może jednak proponujecie zwykłą, grzałkową kolbę Pensola za 30zł?

//EDIT: Jednak znalazłem coś, kolba Pensola sl30ce ma 48W, grzałkę ceramiczną i jest na 24V. Jednak nadal nie jestem pewny co do termopary.
  • Helpful post
    RitterX
    Level 39  
    To co przedstawiłeś na schemacie ma jedynie regulator histerezowy czyli wymiana grzałki ceramiczna<->metalowa nie wpłynie na sposób stabilizacji temperatury. W przypadku grzałek do lutownic czyli bytu o małej inercji nie będzie to wpływało na jakość regulacji.
    Co do wyświetlaczy to ICL7107 ma określoną wydajność prądową wyjść segmentów na poziomie (5mA) 8mA typ. czyli poszukaj pierwszego lepszego wyświetlacza, który przy takim prądzie będzie świecił jasno i czytelnie.
    W grzałkach do lutownic praktycznie "królują" termopary K. Mają wystarczającą dokładność, żywotność i nie wymagają drogich materiałów do konstrukcji.
    Tutaj na Elektrodzie z tego co pamiętam "pałętał" się projekt z rosyjskiej strony regulatora/stacji na ATMega8 także z termoparą K. Było mniej elementów jak na zamieszczonym przez ciebie schemacie. Jak byś był zainteresowany i nie znalazł go to postaram się wyszperać ze swojego archiwum i podesłać. Daj znać.
    Usiu007
    Level 13  
    Ok, już wszystko rozumiem - wielkie dzięki za pomoc. ;)
    Sam czytałem dosyć dużo na temat stacji lutowniczych DIY, znalazłem kilka na ATmedze, jednak niestety nie potrafię jeszcze programować ani nie mam programatora - wiec to mnie ogranicza jeśli chodzi o mikroprocesory. Mam w planach się wziąć za naukę podstawowego programowania, jednak nie wiem kiedy to będzie, a sprawa ze stacją wygląda tak, że jestem w drugiej klasie technikum elektronicznego i musimy zrobić jakiś projekt na zaliczenie, nie chciałem brać czegoś co będzie stało na półce i się kurzyło, a coś co przyda mi się nie raz, wybór padł na stacje, jako, że czasu na wykonanie wiele nie mam to też nie bawię się w procesory. ;) Zobaczę jak stacja będzie się sprawowała, jeśli będą jakieś zastrzeżenia to może w przyszłości postaram się coś zbudować bazującego na procesorze, ale póki co o tym nawet nie myślę. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. ;)

Pozdrawiam,
    Usiu.
    amigo76
    Level 15  
    Na 100% będą pasowały kolby PENSOL-SL30CESD, PENSOL-IRON-N i PENSOL-IRONE-N - wszystkie w ofercie TME w cenie ok. 40 zł netto. Do tej pierwszej pasują chyba groty od "chińczyków" typu AOYUE itp, do 2 pozostałych groty typu 6XX - z takim metalowym kołnierzem na końcu mocowania. Groty "chińskie" występują w większym wyborze kształtów ale zależy co zamierzasz lutować. Z tego co widziałem to na Elektrodzie gdzies można znaleźć dokładny opis nawet z nową płytką drukowaną tej stacji bez przekaźnika - z optotriakiem i triakiem do sterowania grzałką.
    smirgol
    Level 14  
    Witam.
    Odgrzewam temat :)
    Mam nieco inne pytanie. Czy tą stację można wykorzystać do regulacji temperatury w kolbie Hot-Air ?
    Zmodyfikowałem oryginalny schemat i chciałbym się zapytać kogoś mądrzejszego czy takie coś będzie działać.

Co do elementów to kondensator C7 oprócz tego że ma być na 250V to czy konieczne jest zmiana jego wartości ? Jaki przekaźnik będzie odpowiedni ?

W oryginalnym projekcie wykorzystywany jest transformator 2x12 2x2.0A. Ze względu na to że grzałka kolby będzie zasilania bezpośrednio z 230V chciałbym zastosować transformator z jednym uzwojeniem 12V 33VA 2,75A, który mam.
    Jednak nie jestem pewien czy elektronika nie potrzebuje 2x12 ?
    Pozdrawiam.