Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Montaż alarmu CAN QC02 w Fiacie Scudo

szmytu 20 Jan 2012 15:45 2981 6
Optex
    szmytu
    Level 10  
    Witam.
    Mam pytanie, chciałem zamontować w swoim aucie alarm QC02.
    Montowałem już inne alarmy ale jeszcze nigdy żadnego pod magistrale CAN (w aucie jest centralny zamek a alarm ma korzystać z sygnałów fabrycznego pilota). Powiedzcie na co powinienem uważać i czy muszę włączać jakieś opcje w komputerze auta?
    Czy alarm będzie od razu będzie wykryty przez komputer w aucie zaraz po ponownym podłączeniu zasilania?
  • Optex
    sandal7
    Level 21  
    w aucie nic nie musisz włączać , tylko centralke od alarmu zaprogramować na dany model auta czyli fiata scudo
  • Optex
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    W przypadku niektórych alarmów CAN we Fiacie Scudo, konieczne jest uaktywnienie fabrycznego alarmu za pomocą komputera serwisowego. Nie jestem pewien, jak to wygląda w przypadku QC02 i Scudo.
    witman88
    Level 15  
    Raczej na 100 % trzeba włączyć funkcję alarmu fabrycznego w aucie, to raz a dwa musisz uważać na wszystko, bardzo łatwo coś zmajstrować...
    szmytu
    Level 10  
    Najwyraźniej trzeba aktywować funkcje w kompie bo podłączyłem ten alarm i głucho tzn dioda miga i czujniki też reagują ale alarm nie włącza się ani nie dezaktywuje. Raz tylko zareagował i uaktywnił się zaraz po podłączeniu kiedy włączyłem zapłon.
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Jeżeli nie masz dostępu komputera serwisowego to zmień centralę alarmową i zamontuj SEO Perfect CAN z dwoma inwerterami.
    To zdecydowanie podniesie koszty, ale rozwiąże Twój problem.
    szmytu
    Level 10  
    alarm trzeba było aktywować w serwisie co też nie okazało się łatwe, specjalista w Fiacie wyglądał jak by pierwszy raz to robił.