Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piec Vaillant z zasobnikiem słabo grzeje wodę

20 Sty 2012 16:20 5580 9
  • Poziom 9  
    Od ponad 5 lat posiadam piec Vaillant z funkcją podgrzewania bieżącej wody w zasobniku. Po gwarancji zaczęły się z nim pewne problemy. Najpierw przestał podgrzewać wodę w zasobniku i na ciepłą wodę trzeba trochę poczekać, leci jakiś czas zimna początkowo. Potem zaczął sygnalizować usterkę ...symbol wyłączonego palnika...powtarzało sie to co klika dni, a nawet częściej, za każdym razem trzeba było wciskać przycisk palnika aby się ponownie włączył. Niedawno przestało się tak robić i palnik się już od jakiegoś czasu nie wyłącza ale z kranu zaczęła lecieć tylko chłodna woda. Aby leciała ciepła trzeba dość znacznie zmniejszyć przepływ wody i jak puszczę mały strumień wody to dopiero wtedy woda jest dobrze zagrzana. Podkręciłem pokrętło regulacji grzania wody prawie na maxa bo w ogóle leciała by zimna woda. Gdzie szukać usterki i co zrobić ?
  • Poziom 12  
    Witam,
    A na centralnym normalnie grzeje?
    Może czujnik temperatury jest uszkodzony.
    Musiał byś sprawdzic.
  • Poziom 9  
    Muszę sprawdzić na centralnym bo ogrzewanie włącza się rzadko przy takich temperaturach na zewnątrz, ale wydaje mi się że grzejniki grzeją mocno bo czasami wieszam pranie na wiszącym grzejniku w łazience i raczej jest gorący jak włącza się ogrzwanie.
  • Poziom 12  
    Chyba uszkodzony jest czujnik cwu ten który idzie z kotła do zasobnika może w gilzie pomiarowej jest woda i go zalało, sprawdzic połączenie, może palnik nie moduluje zazwyczzaj jak grzeje wode to po jakims czasie palnik grzeje z pełną mocą. przy okoazii dobrze jest elektrody sprawdzic tzn wyczyscic i zobaczyc wymiennik w kotle w jakim jest wyczyścic.przyczyn jest wile i trzeba drogą wliminacji isc:P
  • Poziom 19  
    exeter85 napisał:
    Chyba uszkodzony jest czujnik cwu ten który idzie z kotła do zasobnika może w gilzie pomiarowej jest woda i go zalało, sprawdzic połączenie, może palnik nie moduluje zazwyczzaj jak grzeje wode to po jakims czasie palnik grzeje z pełną mocą. przy okoazii dobrze jest elektrody sprawdzic tzn wyczyscic i zobaczyc wymiennik w kotle w jakim jest wyczyścic.przyczyn jest wile i trzeba drogą wliminacji isc:P


    pewnie kolega ma racje. najlepiej niech to serwisant zrobi.
  • Poziom 9  
    Ok, dzięki za szczegółowe informacje. Można coś z tych rzeczy samemu zrobić ? Jakie to w ogóle mogą być koszty tak mniej więcej ? Znacie może kogoś z Koszalina kto mógłby do tego zajrzeć ?
  • Poziom 18  
    Zasobnik wbudowany w kocioł, czy oddzielny? Podaj typ tego kotła i ew. zasobnika.
  • Poziom 9  
    To jest kocioł VU/VUW PL 202/2-5. Zasobnik musi być w środku bo na zewnątrz nic nie ma. Jak woda niedawno była grzana, to z kranu leci początkowo gorąca a po jakimś czasie przechodzi w tylko lekko ciepłą i trzeba skręcać strumień wody aby płynęła gorąca. Oczywiście przy ustawieniu pokrętła podgrzewania wody na maxa. W ogóle wygląda to dziwnie bo czasami leci w miarę wystarczająco ciepła woda cały czas przy pełnym strumieniu a czasami po jakimś czasie zaczyna lecieć tylko lekko ciepła wręcz letnia i trzeba zmniejszać strumień.
  • Poziom 18  
    Trzeba podawać dokładnie typ urządzenia.
    Jeśli nie dostrzegasz nigdzie stojącego zbiornika fi 55 cm i wys. ok. 80 cm, lub wiszącego (ew. stojącego) w kształcie kotła, połączonego rurami z kotłem, to znaczy, że masz przepływowy dwufunkcyjny kocioł VUW bez zasobnika.
    Jeśli podczas dłuższego grzania c.w. lewa rura wychodząca z kotła robi się gorąca i rozgrzewają się grzejniki, to problem jest w zaworze trójdrogowym -czyszczenie lub wymiana. Serwisanta znajdziesz na www.vaillant.pl lub infolinii 801 804 444
  • Poziom 10  
    Witam, mój problem jest podobny a kocioł to 202-5 turbo plus/2 r3. Ustawione już mam 60 stopni na wodzie do kąpieli a leci taka akurat do mycia.Nagrzewnica czyszczona, grzejniki grzeją dobrze.Zuzycie gazu w mojej normie czyli zwiększonego nie zauważyłem.Piec żadnych błędów nie podaje-gdzie może być problem?