Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panel słoneczny Kaneka 80V (jaka przetwornica/regulator ? )

Sebastian.R 21 Jan 2012 10:22 4170 2
    Sebastian.R
    Level 20  
    Witam !
    Szanowne grono pragnę zapytać o regulator dla panela solarnego o napięciu do 80V by móc ładować akumulator ołowiowy (taki jaki w samochodach osobowych)12V? Pojemność akumulatora oczywiście zależna od możliwości panela solarnego.
    Poniżej fotka jak wygląda taki panel , tabliczka znamionowa oraz mój projekt takiego regulatora / przetwornicy. Nigdzie nie znalazłem jasnego opisu jak działa taki regulator (np na 12/24V) , rozumiem że patenty i takie tam blokują.
    Mój regulator zamierzam zrobić przy wykorzystaniu popularnego mikro kontrolera Atmega8 oraz tranzystora który poprzez Sterowanie PWM ładowałby zewnętrzny kondensator (no i dławik) , co dałoby możliwość zejścia z około 80V do tych 14.40V.
    Pomiar napięcia wejściowego jak i wyjściowego poprzez dwa porty skonfigurowane jako ADC, natomiast wyjście na tranzystor T1 jako PWM.
    ADC0 mierzy napięcie wejściowe z panela i od tej wartości byłoby zależne PWM na tranzystor T1 , z kolei odczyt z ADC1 też musiałby wpływać na to PWM.
    Zaznaczam, że w temacie przetwornic jestem zielony więc poprawki z Waszej strony mojego rozumowania mile widziane. Z góry dziękuję

Panel słoneczny Kaneka 80V (jaka przetwornica/regulator ? ) Panel słoneczny Kaneka 80V (jaka przetwornica/regulator ? )
    Panel słoneczny Kaneka 80V (jaka przetwornica/regulator ? )

Próbowałem poradzić sobie za pomocą przetwornicy na L4960 ale efekt tego taki że szlag trafił przetwornicę. Zrobiło się zwarcie na wejściu (nie dziwne - max napięcie na ten układ to 50V a na panelu było 80V) no i na wyjściu też coś się stało bo podłączyłem w połowie naładowany akumulator , a napięcie ustawione na przetwornicy było około 18V.

Napięcie 14-15V musi być by ładować akumulator 12V - to wiem .
    ADC1 musiałoby odcinać dostęp do tranzystora jak się napięcie podniesie do 15V . Czyli dzielnik napięcia na R1 i R2 musiałby być taki ,że do ADC1 w momencie pojawienia się napięcia szczytowego , na końcówce Atmegi pojawiłoby się 5V (zabezpieczone zenerką 5.1V). Oczywiście włączenie dostępu do tranzystora byłoby po opadnięciu napięcia do jakiś 14,5V
  • Helpful post
    mariann
    Level 38  
    Witam
    Czy z tyłu (lub po bokach) tego panela nie ma dojścia do połączeń elementów foto-elektrycznych, by zmienić połączenia tak, aby napięcie na wyjściu było mniejsze. Dodatkową zaletą było by zwiększenie prądu ładowania.
    Pozdrawiam