Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cobra 19 DX IV przy nadawaniu słychać tylko pisk...

hilan 21 Sty 2012 16:09 3531 7
  • #1 21 Sty 2012 16:09
    hilan
    Poziom 9  

    Witam. Mam problem z CB radio Cobra19 DXIV. Mianowicie radio to normalnie odbiera, a przy nadawaniu słychać tylko pisk (u innych użytkowników). Nadmieniam, że sprawdziłem mikrofon i jego przewód, oraz sprawdzałem też na innym mikrofonie od takiego samego radia i nadal to samo. Dodam, że oprócz tego pisku nie słychać wogóle mojej mowy. Antena jest w porządku -sprawdzałem na kilku i jest to samo.
    Gdzie szukać usterki, co trzeba wymienić?

    Dodam jeszcze, że pisk ten ustępuje wtedy gdy odlutuję głośnik wewnętrzny, oraz wtedy gdy nie używam głośnika zewnętrznego. Wtedy nadawanie jest w porządku już "nie piszczę".

    0 7
  • #3 23 Sty 2012 13:45
    hilan
    Poziom 9  

    ... dzisiaj po przerwie 2 dniowej znów włączyłem to radio i o dziwo zaczeło nadawać poprawnie nawet przy podłączonym głośniku, lecz po kilkunastu minutach problem powrócił z powrotem. Dziwna sprawa... wystarczyło że kilkanaście razy nacisnąłem na przełącznik w gruszce, a mój głos za każdym następnym razem coraz bardziej zanikał, a pisk stawał się coraz mocniejszy, aż całkowicie zastąpił mój głos.Pisk ten też jest słyszalny (cichutko) w głośniku mojego radia. Wystarczy, że odłącze głośnik a radio znów zaczyna normalnie nadawać. Dodam, że gdy podłącze mikrofon pojemnościowy i nacisnę w nim przełącznik to wiadome,że nikt mnie nie słyszy, ale przynajmniej nie ma tego pisku w innym radio. Natomiast gdy w gnieździe mikrofonowym połącze masę z TX ( oczywiście bez mikrofonu) to słyszalny jest nadal pisk...


    co do pomiarów z wycinka schematu to czwarty pin z gniazda mikrofonowego ma połączenie (jest ciągłość) z wnętrzem gniazda głośnika zewnętrznego. Pierwszy pin z gniazda mikrofonowego ma połączenie (ciągłość) z masą płyty. Co do kondensatora CR9 to nie ma zwarcia, nie mam natomiast możliwości sprawdzenia jego pojemności (tylko podstawowy miernik).

    Zgodnie z regulaminem naszego forum należy dbać o szacunek dla języka polskiego w swoich wypowiedziach. To nie jest forum ogrodnicze, przedmioty tutaj nazywamy językiem technicznym, nie ogrodniczym. Przypominam również o punkcie 3.3 regulaminu. /Olek II/

    0
  • #4 24 Sty 2012 03:28
    bc211
    Poziom 30  

    hilan napisał:
    Natomiast gdy w gnieździe mikrofonowym połącze masę z TX ( oczywiście bez mikrofonu) to słyszalny jest nadal pisk...
    Zobacz która to wersja Link, bo jeśli na TDA2003, to szukałbym we wzbudzaniu się końcówki
    hilan napisał:
    Pisk ten też jest słyszalny (cichutko) w głośniku mojego radia.
    Upewnij się czy to aby na pewno wychodzi z głośnika, bo to może "piszczeć" TM1 - autotrafo

    Dodano po 11 [minuty]:

    hilan napisał:
    Dodam, że gdy podłącze mikrofon pojemnościowy i nacisnę w nim przełącznik to wiadome,że nikt mnie nie słyszy, ale przynajmniej nie ma tego pisku w innym radio.
    problem może być w złym filtrowaniu napięcia zasilającego przedwzmacniacz mikrofonowy QM3 > QM5 włącza/wyłącza +5V mic_B+, RM9, RM11, CB8 . Posprawdzaj wszystkie masy obudowa-PCB

    0
  • #5 24 Sty 2012 09:12
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    Czy przypadkiem nie jest to przełącznik PTT, który ze starości "pada".

    Przy pozostawieniu części RX (GL) zwartej z GND przy równoczesnym załączeniu mikrofonu w drugiej sekcji PTT - to się sprzęga Głośnik z Mikrofonem a efektem tego jest "piszczenie/pisk".


    Pozdrawiam.

    0
  • #6 24 Sty 2012 12:16
    bc211
    Poziom 30  

    SP5ANJ

    hilan napisał:
    sprawdziłem mikrofon i jego przewód, oraz sprawdzałem też na innym mikrofonie od takiego samego radia i nadal to samo
    tak że teoria z mikrofonem odpada.
    Najśmieszniejsze, że włączy PTT bez mikrofona piszczy, odłączy głośnik nie piszczy. I bądź tu mądry. Może się wzbudzać końcówka

    0
  • #7 24 Sty 2012 20:12
    gregorio27
    Poziom 31  

    Mała zagwozdka? Delikatnie zmniejsz Pr-ką głębokość modulacji i przede wszystkim sprawdź SWR anteny ( spróbuj go delikatnie zmienić ), nieważne w którą stronę. Nie wnikaj dlaczego :D .Po prostu niektóre egzemplarze Cobry tak mają.

    0
  • #8 05 Wrz 2013 13:02
    robokop
    Moderator Samochody

    Aż pozwolę sobie dołożyć swoje "3 grosze" jako że temat nie zamknięty. Te piszczenie, słyszalne w głośniku nawet po odpięciu gruszki, ustępuje po usunięciu kondensatora CR9.

    0