Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomoc w budowie instalacji C.O.

decybelgrzela 22 Jan 2012 11:18 4082 13
    decybelgrzela
    Level 16  
    Witam
    Z góry zakładam że budową instalacji c.o. zajmuję się samodzielnie pierwszy raz :).
    Mam mały warsztat samochodowy o powieszchni 64m2 i wysokości 3m.
    Do tej pory był tam piecyk typu koza jak ten
    Zaprzyjaźniony spawacz zrobi mi płaszcz wodny z blachy 4mm według tego rysunku
    Mam zamiar zamiast grzejników zastosować coś na wzór nagrzewnic wodnych tylko samoróbka z chłodnicy samochodowej z wentylatorem.
    Nagrzewnice wodne będą dwie o wymiarach 45cm X 60cm.
    I tutaj mam prośbę czy pomógłby ktoś obeznany w temacie doradzić jak by miała wygladać prosta instalacja c.o. do tego pomieszczenia??
    Chodzi mi o rysunek poglądowy i jaki typ instalacji zrobić, samoczynny czy z pompą??
    Bardzo bym prosił o rady w tym projekcie.
    Pozdrawiam
    ZGG
    Level 27  
    Jewżeli chłodnicę podniesiesz wyżej, to woda i samoczynnie będzie ci krążyć. Chłodnica ma wielką wydajność. Ale potrezebny były do niej jakiś wentylator.
    decybelgrzela
    Level 16  
    Tak chłodnice będą około 1 metra wyżej niż płaszcz wodny w piecu więc może by wystarczył obieg samoczynny tylko nie wiem jak ma wyglądać cały układ :(
    Naszkicowałem rysunek instalacji i prosił bym o ocenę oraz poprawki mile widziane
    Prosił bym o doradzenie czy to wystarczy czy obieg musi byc zamkniety czy otwarty.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Zapomniałeś o naczyniu wzbiorczym na gorącym pionie.
    Układ możesz zrobić wzorując się na ogrzewaniu w zwykłym samochodzie (piec i silnik) to podobne silniki cieplne ale prostszy będzie układ otwarty ;
    Do ogrzewania raczej zastosował bym wentylatory odśrodkowe ;
    Jeśli zapewnisz od pionu wyjścia z kotła spadek rur poziomych do wymienników (chłodnic) i wzrost na rurach powrotu to układ sam się będzie odpowietrzał.
    decybelgrzela
    Level 16  
    Grzegorz Siemienowicz wrote:
    Zapomniałeś o naczyniu wzbiorczym na gorącym pionie.
    Układ możesz zrobić wzorując się na ogrzewaniu w zwykłym samochodzie (piec i silnik) to podobne silniki cieplne ale prostszy będzie układ otwarty ;
    Do ogrzewania raczej zastosował bym wentylatory odśrodkowe ;
    Jeśli zapewnisz od pionu wyjścia z kotła spadek rur poziomych do wymienników (chłodnic) i wzrost na rurach powrotu to układ sam się będzie odpowietrzał.

Narysowałem ponownie rysunek według poprawek kolegi czy o to koledze chodziło??
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Tak, dokładnie.
    Radził bym umieścić w naczyniu wzbiorczym jakiś pływak który informował by o poziomie czynnika CO (czy nie trzeba dolać).
    Jeśli zastosujesz dmuchawy odśrodkowe np samochodowe to mają one kilkustopniową regulację obrotów którą warto wykorzystać sterując np. termostatami bimetalicznymi. Dzięki temu czynnik nie będzie zbytnio wychładzany.
    k0s10r
    Level 19  
    Musisz zamontować pompę, grawitacyjnie nie pojedziesz z powodu dużych oporów przepływu przez chłodnicę. Żaden pływak nie jest Ci potrzebny przy naczyniu, nie ma wody nie grzeje trzeba dolać.
    piracik
    Moderator of Heating systems
    A ja koledze radziłbym dać te chłodnice maksymalnie wysoko. Wtedy wentylatory ściągały by cieplejsze powietrze które unosi się zawsze do góry, na dół.
    A tak podgrzeje troszeczkę na dole a reszta i tak będzie pod sufitem.
    decybelgrzela
    Level 16  
    hm... koledzy a jest sens stosowania syfonu przed naczyniem wzbiorczym? (widziałem takie rozwiązanie u kolegi w domu), ponoć zapobiega gotowaniu się wody w naczyniu, ale minus tego to brak samoczynnego odpowietrzania się układu.
    Chciałem jeszcze poradzić sie jakie rurki stosowac miedz czy stalowe?? oraz średnice.
    Dodam że wyjście z pieca jest 3/4 cala
    Chris_W

Level 38  
    Syfon nie ma sensu. Na pompke zostaw miejsce (kawałek rurki i śrubunki na szerokość pompki oraz dwa zawory) - jest duża szansa że bedzie to słabo dzialać bez pomki (za słaby przepływ czynnika dla wymuszonego obiegu powietrza przez nagrzewnice).
    Naczynie wzbiorcze zamknij od góry, a wyprowadź rurę przelewową do jakieś kratki odpływowej w podłodze itp. Po co mają się tam komary gnieździć latem.
    decybelgrzela
    Level 16  
    Dobra syfonu nie będzie, a pompkę umieścić na powrocie przed piecem czy na wyjściu z pieca na zasilaniu??
    Pytam bo nie wiem czy jak będzie na zasilaniu czy nie będzie wybijać wody do zbiornika wzbiorczego??
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Ta jak napisał Chris_W na pompkę na razie zostaw miejsce ewentualnie (nie montuj na razie).
    Chłodnica to wiele cienkich rurek umieszczonych równolegle pionowo obok siebie.
    Sumaryczny przekrój jest na tyle duży, że jeśli nie jest przytkana powinno działać bez pompy.
    William Bonawentura
    Level 33  
    decybelgrzela wrote:
    Pytam bo nie wiem czy jak będzie na zasilaniu czy nie będzie wybijać wody do zbiornika wzbiorczego??

Nie będzie ponieważ naczynie wzbiorcze łączy się bezpośrednio z wyjściem kotła własnym pionem. Z niego trójnik na pompę a z pompy zasilanie grzejników. górnego otworu naczynia nie można zatykać bo przelew wyssie wodę do kanalizacji.
    k0s10r
    Level 19  
    Grzegorz Siemienowicz wrote:
    Ta jak napisał Chris_W na pompkę na razie zostaw miejsce ewentualnie (nie montuj na razie).
    Chłodnica to wiele cienkich rurek umieszczonych równolegle pionowo obok siebie.
    Sumaryczny przekrój jest na tyle duży, że jeśli nie jest przytkana powinno działać bez pompy.

Jak by tak było to w samochodach nie potrzebowali byśmy pompy.

Dodano po 2 [minuty]:

William Bonawentura wrote:
    górnego otworu naczynia nie można zatykać bo przelew wyssie wodę do kanalizacji.

Trzeba zrobić fajkę.