Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor DLP Dell 3200MP po wymianie lampy dalej nie zapla lampy

rozen1 22 Jan 2012 11:32 3665 1
    rozen1
    Level 15  
    Onegdaj pożyczyłem swojego della 3200MP znajomym instruując ich, że nie wolno projektora wyłączać z sieci kablem, bo musi się wychłodzić. Niestety nie pomogło i oddano mi projektor ze spaloną lampą. Wymieniłem spaloną lampę (?)Osram VIP R 150/P16 na nową i dalej objaw jest taki sam, lampa nie zapala się i po okresie około minuty zapala się kontrolka "lamp". Próbowałem podłączyć projektor na monitor wyjściem "VGA out" w celu zresetowania licznika czasu pracy lampy, lecz na wyjściu tym nie pojawia się żaden sygnał. Mam pytania do użytkowników tego projektora. Czy wymieniał ktoś już lampę w tym projektorze i czy próbował podłączać go do monitora. Może ktoś ma taki projektor w okolicach Zielonej Góry i mógłbym sprawdzić lampę ?
    androot
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podłączanie do monitora nie ma sensu, bo projektor nie jest źródłem sygnału (menu z projektora na nim nie zobaczysz).
    Co do wyłączenia bez wychładzania to częsty przypadek. Lampa mogła to przeżyć - wystarczy stwierdzić to optycznie, czy szkło na palniku nie jest popękane. Polecam kupić lusterko dentystyczne.

Natomiast w projektorze mogło zadziałać jakieś zabezpieczenie termiczne lub mógł uszkodzić się ballast (przetwornica od lampy).
    Najlepiej sprawdzić przetwornicę podłączając neonówkę ze zwartymi obiema elektrodami razem i podłączonymi pod jedno wyprowadzenie przetwornicy. Drugie wyprowadzenie przetwornicy przedłużamy izolowanym przewodem i owijamy wokół szklanej bańki neonówki. Teraz wystarczy tylko oszukać czujnik w klapce lampy (nacisnąć go na stałe) i spróbować odpalić projektor. Neonówka powinna błyskać przy próbach zapłonu "lampy". Jeśli tak nie jest to znaczy, że przetwornica z jakiegoś powodu nie startuje. Skoro potem zaświeca diodę "Lamp" to logiczne jest, że powinna ją próbować odpalić.

Trzeba zachować ostrożność i używać DOBRZE izolowanych przewodów. Czasem jest to kilka KV czasem kilkanaście (nawet 25kV). Po zapłonie ok. 100V DC lub AC, ale może NIE BYĆ SEPARACJI GALWANICZNEJ OD SIECI!!