Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
SterControlSterControl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta indukcyjna zaparowuje...

22 Jan 2012 20:08 15147 13
  • Level 9  
    Witam wszystkich.Posiadam płyte indukcyjną elektrolux oraz piekarnik bosh ,ktory jest zamontowany tradycyjnie bezpośrednio pod nią.Problem polega na tym iz od temperatury a właściwie pary ktora powstaje w piekarniku z potraw pieczonych płyta przestaje działać.Jak to jest możliwe ze para przedostaje sie z piekarnika do wnętrza płyty w takiej ilosci iz zaczynają w płycie wszystkie przyciski świecic jak "choinka"po czym wyłącza się?Rozkręciłem płytę dzisiaj i szkło od spodu było całe mokre a moduł dotykowy musiałem wysuszyć suszarką jak i podkłady,które są na wszystkich stanowiskach do grzania,po tym zabiegu płyta zadziałała.Wszystkie wentylatory działają jak nalezy zarówno w piekarniku jak i płycie.Czy jest to błąd konstrukcyjny piekarnika?Nie mam pomysłu jak odizolować płyte od piekarnika aby para nie przachodziła na nią.Jeśli ktoś miał juz taki problem prosze o podpowiedź.
  • SterControlSterControl
  • Level 20  
    Ja bym raczej obstawiał złą wentylację szafki.
    Podaj model piekarnika.
  • SterControlSterControl
  • Level 9  
    Wentylacja to jest tylko przerwa między blatem a gorną krawędzią piekarnika około 1,5cm no i za piekarnikiem około 10 cm do sciany po bokach są szuflady z obu stron,model to BOSCH HBA 43T350
  • Level 20  
    Mam pytanie czy aby na pewno to wina piekarnika ?
    Bo piekarnik jest z serii z podwójną obudową i wentylacją.
    Wentylacja w tego typu piekarnikach polega na wymuszeniu przepływu powietrza pomiędzy 1 a drugą obudową , w celu ograniczenia nagrzewania mebli.

    Czy płyta jest uszczelniona , tzn czy jest położona na uszczelkę zapobiegającą wpływaniu pod płytę wody ?
    Jeśli woda wpływała by pomiędzy płytą a blatem , to kapała by na piekarnik , i następnie parowała miałbyś efekt taki jak teraz.
    Wystarczy ze będzie myty blat, nie potrzeba zalewania.
  • Level 9  
    Jest dana uszczelka,wykluczam taką możliwość aby woda dostawała się z blatu ponieważ gdy pieczemy cokolwiek w naczyniu z przykryciem jest ok natomiast jeżeli na blasze bez przykrycia to odrazu płyta i moduł zaparowuje od środka,model płyty Electrolux EHD 60020P.
  • Level 20  
    To pozostaje sprawdzić czy czasem nie masz przysłoniętych otworów wentylacyjnych od piekarnika, czy piekarnik ma sprawną uszczelkę.
    Może to sprawa termoobiegu , sprawdzałeś czy woda wydostaje się w tak obfitych ilościach jak pieczesz bez termoobiegu ?
    Bo wynika z tego , że jednak to wina piekarnika a nie dostającej się tam z blatu wody.

    Najlepiej było by coś spalić w piekarniku :)
    I zobaczyć którędy ucieka dym ;)
  • Level 39  
    szczepar wrote:
    Najlepiej było by coś spalić w piekarniku :)
    I zobaczyć którędy ucieka dym :wink:
    Warto wspomnieć że wspomnienie takiego eksperymentu jeszcze długo będzie dawało o sobie znać w postaci smrodu.
  • Level 9  
    Jest uszczelka z haczykami na rogach,a pod nią rowek czy musi ona być wciśnięta czy luźno dolegać i być zamocowana tylko na tych haczykach?
  • Level 11  
    vikrim, dopadł mnie ten sam problem. Mam płytę indukcyjną oraz piekarnik Boscha. Piekarnik, tak jak u ciebie zamontowany bezpośrednio pod płytą. Działa tak niespełna 3 lata i do tej pory wszystko było OK, aż w tę niedzielę podczas pieczenia nagle (wyłączona dotychczas płyta) zaczęła wydawać z siebie jęki, a na wyświetlaczach pojawiło się odwrócone "E".
    Po rozkręceniu płyty okazało się iż całość jest zaparowane od spodu i wewnątrz... pytanie czemu tak się stało? Jedno co było niespotykane, to nagrzane jak cholera płyta czołowa piekarnika...
  • Level 2  
    Witam. No to jestem kolejną osobą z tym problemem. Piekarnik Siemens a na górze płyta indukcyjna AEG. Ten sprzęt używam ponad 2 lata i nic się wcześniej nie działo. Pierwsze sygnały dźwiękowe (pikanie) pojawiły się w czasie końcowym używania piekarnika tj.pod koniec pieczenia. Kiedy pojawiały się regularnie to odwiedziłem autoryzowany serwis. który miał zbadać sprawę (przyjechać, sprawdzić). Niestety nawet nie raczyli się ze mną skontaktować a trwa to już 3 tygodnie od mojej wizyty.Prawdopodobnie sami nie wiedzą o co chodzi i mnie po prostu zbywają.Problem się nasilił i teraz nawet bez używania piekarnika płyta co jakiś czas wydaje sygnały dźwiękowe-w dzień, w nocy. Sam skontaktowałem się z technikiem i uzyskałem info,że prawdopodobnie od piekarnika firm bosch i siemens podczas pieczenia wilgoć dostaje się do płyty AEG a intensywność sygnałów w moim przypadku skończy się wymianą modułu.Jak dla mnie to paranoja. To po to kupiłem płytę AEG niby wysokiej klasy, żeby ją za 2 lata wymieniać bo wilgoć jej szkodzi ? To płyta indukcyjna nad piekarnikiem to jakaś nowość co to weszła na rynek dopiero??? Jakoś w necie nie znalazłem informacji żeby taki problem miały inne marki.Porada od technika na przyszłość :odizolować te urządzenia od siebie (pewnie folią aluminiową :) lub umieścić w różnych miejscach.Ze spraw technicznych dodam jeszcze, że odległości mam zachowane między tymi urządzeniami tj. od wentylatora do płyty ok.5 cm(wymagane min2cm) od panelu piekarnika do płyty 2 cm(wymagane min0,5cm)
    Jak coś się dowiem więcej to napiszę.
  • Level 11  
    też mam oddzielone i co? i nie daje to pożądanego efektu.
    Co jakiś czas przy jednoczesnym używaniu piekarnika i płyty (na największym palniku) ten palnik nagle zachodzi wodą :(
    wystarczy wysuszyć i jest znów ok na jakiś czas :)
  • Level 2  
    aro_40 Dzwoniłem dziś do technika z siemensa i stwierdził że to wina złej wentylacji lub zapchanych-zabrudzonych kanałów w piekarniku. Za namową technika żeby sprawdzić czy działa wentylacja w piekarniku zrobiłem tak : wymontowałem płytę, otwór pokryłem folią aluminiową i szczelnie zakleiłem, nagrzałem piekarnik do ponad 200 stopni i wstawiłem do niego naczynie metalowe z wodą aby parowała.Po wyparowaniu wody w trakcie grzania i po sprawdzałem czy na folii zebrała się para wodna i ku mojemu zdziwieniu wszystko było suche a piekarnik chodził ze 2 godziny więc wniosek wg mnie jest jednoznaczny że piekarnik i wentylacja w nim działa bez zarzutu. Rozebrałem dziś płytę i w środku wszystko było suche, żadnej wilgoci, kropel wody czy czegokolwiek mokrego. Płytę zmontowałem, leży sobie luzem odwrócona i co jakiś czas dalej popiskuje. I co Wy na to ???:cry:
  • Level 11  
    tatanut, ok byc może serwisant ma rację i zgodziłbym sie z nim gdyby nie dwie rzeczy:
    1. nie dzieje mi się to zawsze gdy używam jednocześnie płyty i piekarnika,
    2. zaparowanie występuje wyłącznie wtedy gdy używam tylko dużego palnika
  • Level 2  
    Problem rozwiązany. Oddałem płytę do serwisu, wymienili element sterujący. Na razie działa, nic nie piszczy no ale było po gwarancji i trzeba było płacić :(