Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta indukcyjna zaparowuje...

vikrim 22 Jan 2012 20:08 17157 13
SterControl
  • #1
    vikrim
    Level 10  
    Witam wszystkich.Posiadam płyte indukcyjną elektrolux oraz piekarnik bosh ,ktory jest zamontowany tradycyjnie bezpośrednio pod nią.Problem polega na tym iz od temperatury a właściwie pary ktora powstaje w piekarniku z potraw pieczonych płyta przestaje działać.Jak to jest możliwe ze para przedostaje sie z piekarnika do wnętrza płyty w takiej ilosci iz zaczynają w płycie wszystkie przyciski świecic jak "choinka"po czym wyłącza się?Rozkręciłem płytę dzisiaj i szkło od spodu było całe mokre a moduł dotykowy musiałem wysuszyć suszarką jak i podkłady,które są na wszystkich stanowiskach do grzania,po tym zabiegu płyta zadziałała.Wszystkie wentylatory działają jak nalezy zarówno w piekarniku jak i płycie.Czy jest to błąd konstrukcyjny piekarnika?Nie mam pomysłu jak odizolować płyte od piekarnika aby para nie przachodziła na nią.Jeśli ktoś miał juz taki problem prosze o podpowiedź.
  • SterControl
  • #2
    szczepar
    Level 20  
    Ja bym raczej obstawiał złą wentylację szafki.
    Podaj model piekarnika.
  • SterControl
  • #3
    vikrim
    Level 10  
    Wentylacja to jest tylko przerwa między blatem a gorną krawędzią piekarnika około 1,5cm no i za piekarnikiem około 10 cm do sciany po bokach są szuflady z obu stron,model to BOSCH HBA 43T350
  • #4
    szczepar
    Level 20  
    Mam pytanie czy aby na pewno to wina piekarnika ?
    Bo piekarnik jest z serii z podwójną obudową i wentylacją.
    Wentylacja w tego typu piekarnikach polega na wymuszeniu przepływu powietrza pomiędzy 1 a drugą obudową , w celu ograniczenia nagrzewania mebli.

    Czy płyta jest uszczelniona , tzn czy jest położona na uszczelkę zapobiegającą wpływaniu pod płytę wody ?
    Jeśli woda wpływała by pomiędzy płytą a blatem , to kapała by na piekarnik , i następnie parowała miałbyś efekt taki jak teraz.
    Wystarczy ze będzie myty blat, nie potrzeba zalewania.
  • #5
    vikrim
    Level 10  
    Jest dana uszczelka,wykluczam taką możliwość aby woda dostawała się z blatu ponieważ gdy pieczemy cokolwiek w naczyniu z przykryciem jest ok natomiast jeżeli na blasze bez przykrycia to odrazu płyta i moduł zaparowuje od środka,model płyty Electrolux EHD 60020P.
  • #6
    szczepar
    Level 20  
    To pozostaje sprawdzić czy czasem nie masz przysłoniętych otworów wentylacyjnych od piekarnika, czy piekarnik ma sprawną uszczelkę.
    Może to sprawa termoobiegu , sprawdzałeś czy woda wydostaje się w tak obfitych ilościach jak pieczesz bez termoobiegu ?
    Bo wynika z tego , że jednak to wina piekarnika a nie dostającej się tam z blatu wody.

    Najlepiej było by coś spalić w piekarniku :)
    I zobaczyć którędy ucieka dym ;)
  • #7
    movzx
    Level 40  
    szczepar wrote:
    Najlepiej było by coś spalić w piekarniku :)
    I zobaczyć którędy ucieka dym :wink:
    Warto wspomnieć że wspomnienie takiego eksperymentu jeszcze długo będzie dawało o sobie znać w postaci smrodu.
  • #8
    vikrim
    Level 10  
    Jest uszczelka z haczykami na rogach,a pod nią rowek czy musi ona być wciśnięta czy luźno dolegać i być zamocowana tylko na tych haczykach?
  • #9
    aro_40
    Level 11  
    vikrim, dopadł mnie ten sam problem. Mam płytę indukcyjną oraz piekarnik Boscha. Piekarnik, tak jak u ciebie zamontowany bezpośrednio pod płytą. Działa tak niespełna 3 lata i do tej pory wszystko było OK, aż w tę niedzielę podczas pieczenia nagle (wyłączona dotychczas płyta) zaczęła wydawać z siebie jęki, a na wyświetlaczach pojawiło się odwrócone "E".
    Po rozkręceniu płyty okazało się iż całość jest zaparowane od spodu i wewnątrz... pytanie czemu tak się stało? Jedno co było niespotykane, to nagrzane jak cholera płyta czołowa piekarnika...
  • #10
    tatanut
    Level 2  
    Witam. No to jestem kolejną osobą z tym problemem. Piekarnik Siemens a na górze płyta indukcyjna AEG. Ten sprzęt używam ponad 2 lata i nic się wcześniej nie działo. Pierwsze sygnały dźwiękowe (pikanie) pojawiły się w czasie końcowym używania piekarnika tj.pod koniec pieczenia. Kiedy pojawiały się regularnie to odwiedziłem autoryzowany serwis. który miał zbadać sprawę (przyjechać, sprawdzić). Niestety nawet nie raczyli się ze mną skontaktować a trwa to już 3 tygodnie od mojej wizyty.Prawdopodobnie sami nie wiedzą o co chodzi i mnie po prostu zbywają.Problem się nasilił i teraz nawet bez używania piekarnika płyta co jakiś czas wydaje sygnały dźwiękowe-w dzień, w nocy. Sam skontaktowałem się z technikiem i uzyskałem info,że prawdopodobnie od piekarnika firm bosch i siemens podczas pieczenia wilgoć dostaje się do płyty AEG a intensywność sygnałów w moim przypadku skończy się wymianą modułu.Jak dla mnie to paranoja. To po to kupiłem płytę AEG niby wysokiej klasy, żeby ją za 2 lata wymieniać bo wilgoć jej szkodzi ? To płyta indukcyjna nad piekarnikiem to jakaś nowość co to weszła na rynek dopiero??? Jakoś w necie nie znalazłem informacji żeby taki problem miały inne marki.Porada od technika na przyszłość :odizolować te urządzenia od siebie (pewnie folią aluminiową :) lub umieścić w różnych miejscach.Ze spraw technicznych dodam jeszcze, że odległości mam zachowane między tymi urządzeniami tj. od wentylatora do płyty ok.5 cm(wymagane min2cm) od panelu piekarnika do płyty 2 cm(wymagane min0,5cm)
    Jak coś się dowiem więcej to napiszę.
  • #11
    aro_40
    Level 11  
    też mam oddzielone i co? i nie daje to pożądanego efektu.
    Co jakiś czas przy jednoczesnym używaniu piekarnika i płyty (na największym palniku) ten palnik nagle zachodzi wodą :(
    wystarczy wysuszyć i jest znów ok na jakiś czas :)
  • #12
    tatanut
    Level 2  
    aro_40 Dzwoniłem dziś do technika z siemensa i stwierdził że to wina złej wentylacji lub zapchanych-zabrudzonych kanałów w piekarniku. Za namową technika żeby sprawdzić czy działa wentylacja w piekarniku zrobiłem tak : wymontowałem płytę, otwór pokryłem folią aluminiową i szczelnie zakleiłem, nagrzałem piekarnik do ponad 200 stopni i wstawiłem do niego naczynie metalowe z wodą aby parowała.Po wyparowaniu wody w trakcie grzania i po sprawdzałem czy na folii zebrała się para wodna i ku mojemu zdziwieniu wszystko było suche a piekarnik chodził ze 2 godziny więc wniosek wg mnie jest jednoznaczny że piekarnik i wentylacja w nim działa bez zarzutu. Rozebrałem dziś płytę i w środku wszystko było suche, żadnej wilgoci, kropel wody czy czegokolwiek mokrego. Płytę zmontowałem, leży sobie luzem odwrócona i co jakiś czas dalej popiskuje. I co Wy na to ???:cry:
  • #13
    aro_40
    Level 11  
    tatanut, ok byc może serwisant ma rację i zgodziłbym sie z nim gdyby nie dwie rzeczy:
    1. nie dzieje mi się to zawsze gdy używam jednocześnie płyty i piekarnika,
    2. zaparowanie występuje wyłącznie wtedy gdy używam tylko dużego palnika
  • #14
    tatanut
    Level 2  
    Problem rozwiązany. Oddałem płytę do serwisu, wymienili element sterujący. Na razie działa, nic nie piszczy no ale było po gwarancji i trzeba było płacić :(