Witam,
Generalnie tak czy siak zamierzam zrobić na komputerze serwerowym, bo stabilniejszy do zwykłego przy ciągłym działaniu. Oczywiście mniej stabilny od rejestratora, choć ja przekonany nie jestem, gdyż mam dwa serwery sieci lokalne j w ciągu dwóch lat użytkowania nigdy nic mi się nie zawieszało itp. no poza przypadkami gdy pomagałem się mu zawiesić. Ale wracając do tematu kamery.
Właśnie patrzyłem na stronę dipola i mają tam kamery sunell w nawet przyzwoitych cenach tutaj link:
http://www.dipol.com.pl/sunell--producer,search pisze że działają z oprogramowaniem nuuo. Może o tych ktoś coś wie. wracając do oprogramowania, to nie potrzebuje żadnych wodotrysków. Tylko podstawowe funkcje jak nagrywanie na dysku, podgląd z dowolnego miejsca przez internet i nic więcej, może jest coś taniego na 8 kamer. Słyszałem, że ogólnie są problemy z tym programowy wykrywaniem ruchu, wiec nie wiem czy by nie zrobić na zasadzie czujników ruchu podpiętych do każdej kamery pod alarm, czujka udawała wysyłała by do kamery sygnał alarmowy i wtedy włączało by się nagrywanie załóżmy na 30s a jeśli ruch byłby dalej to by kontynuowało, taka pętla. Jak ktoś wie jak cos takiego podpiąć to prosiłby o schemacik, a może tutoriala,
Monitoring który mam zrobić to właściwie dwa, nie mają one być jakieś takie ze ktoś będzie nad nimi non stop siedział, tylko po pierwsze mają u pracowników powodować poczucie że są obserwowani i wszelkie kanty i oszustwa których się dopuszczają mogą zostać wykryte, oczywiście wiem, że nie ma opcji, aby nie oszukiwali, ale jak jest monitoring to zawsze trudniej.
Pierwszy monitoring to plac jakieś 200-250m2, ale cześć jest zabudowana garażami itp. tam bym chciał zastosować dwie kamery megapikselowe zewnętrzne doświetlone reflektorami IR. oraz trzy VGA wewnętrzne i dwie zewnętrzne.
Drugi to lokal użytkowy w bloku mieszkalnym parter, z powodu że lokal jest narożny i przechodzi przez cały blok to potrzebne mi są trzy kamery zewnętrzne, jedna będzie miała do objęcia 15m chodnika, a dwie pozostałe po 5m, w środku monitoring pomieszczenia 55m2 (cały lokal ma 120m2, ale 'zmonitoringowana' ma być tylko sala sprzedaży, a zaplecza narazie nie, ale to się jeszcze okaże jak pracownicy będą się zachowywać) w nim cztery kamery dwie na kasy fiskalne, i dwie na lokal, sala sprzedaży to pomieszczenie otwarty półkami tylko przy ścianach. Oczywiście wszystkie kamery megapikselowe no może poza tymi co będą miały po 5m chodnika, bo tam chyba nie ma sensu,ale to zależy od funduszy, gdyż już sporo kaski poszło albo pójdzie na budowlańców, elektryka, wentylacje klimatyzacje itp.
Dodatkowe info, system ma być wykonany dla mnie i na mój własny użytek.
Chyba wezmę na próbę te noname, bo otrzymałem własnie maila z możliwością zwrotu gdy będzie problem. Jak zrobię testy to wrzucę jakąś fotorelacje i ewentualnie filmiki na YouTube