Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo G570, zawiasy na gwarancję?

31 Aug 2013 21:47 45117 57
    virus91
    Level 17  
    Dokładnie 15 dni temu skończyła mi się 2 letnia gwarancja i dziś wysypały się zawiasy. Pech chciał, że w top i down case wyrwało mocowania śrubek, próbowałem to skleić, ale z marnym skutkiem. Do top case udało się przykleić, i niby stabilnie trzyma ale na dolnej obudowie wyrwało z powrotem, poluzowałem też zawiasy na ile się dało, żeby opór był jak najmniejszy, komplet top+down case kosztuje prawie 400zł... no ale sprzęciwo dobre i5, 8gb ram 2 grafiki więc szkoda "wyrzucać".

Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję?
    KoVol
    Level 13  
    Obudowa jest wykonana z ABS+PC, więc możesz ją spawać. Wystarczy tylko odpowiednie spoiwo i umiejętności. Sam klej epoksydowy nie wytrzyma naprężenia i pęknie albo przy wkręcaniu śrub albo po max kilku dniach.

Jeżeli czujesz się na siłach i chcesz sam naprawić obudowę spawając ją to przed wtopieniem metalowych tulejek wkręć w nią śrubkę aby zapobiec jej zatkaniu.
    Skuteczną metodą jest także wykorzystanie wiór z odpowiedniego plastiku (ABS+PC) a następnie roztopienie ich acetonem (łatwo dostępny rozpuszczalnik), w wyniku czego powstaje glut którego możesz nakładać w taki sam sposób jak klej epoksydowy. Po odparowaniu acetonu klejona powierzchnia będzie tak twarda jak oryginalna obudowa.

Oczywiście przed spawaniem czy też wykorzystaniem wiór i acetonu radzę poćwiczyć, ponieważ można doprowadzić obudowę do jeszcze gorszego stanu niż jest obecnie, dodatkowo opary acetonu są trujące.

Tu masz temat o tym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1055754.html
    virus91
    Level 17  
    Kupiłem Aceton Techniczny, pociąłem kawałki obudowy z innego laptopa, kawałki zrobiły się gumowe ale nie plastyczne, próbowałem rozpuścić inne tworzywa ale to samo. Trudno. Czeka mnie kupno nowej obudowy.
    KoVol
    Level 13  
    Zetrzyj część innej obudowy papierem ściernym i pył który powstał przy ścieraniu rozpuść acetonem.
    virus91
    Level 17  
    Dla 6 tulejek gra nie warta świeczki. Nowa obudowa zamówiona.
    maras2003
    Level 29  
    U mnie w serwisie na życzenie klienta (dajemy wybór, albo nowa obudowa, albo "rzeźba") kleimy takie rzeczy. Uzywamy zwykłego poxipolu, wcześniej wszystko jest odtłuszczane a czasem też matowane.
    Wraca naprawdę niewiele. Jak wróci - proponujemy śrubę na wylot (od dolnej strony, nie od strony matrycy, strony widocznej itd.). Nie ma prawa się zepsuć ponownie ;)
    virus91
    Level 17  
    maras2003 wrote:
    U mnie w serwisie na życzenie klienta (dajemy wybór, albo nowa obudowa, albo "rzeźba") kleimy takie rzeczy. Uzywamy zwykłego poxipolu, wcześniej wszystko jest odtłuszczane a czasem też matowane.
    Wraca naprawdę niewiele. Jak wróci - proponujemy śrubę na wylot (od dolnej strony, nie od strony matrycy, strony widocznej itd.). Nie ma prawa się zepsuć ponownie ;)

Dzięki za podsunięcie pomysłu! Naprawiłem laptop za dosłownie 5 złotych :D
    W Castoramie zakupiłem śrubki, nakrętki i podkładki M3 za 5,48zł. Do tego lutownica i trochę chęci :) Jutro jeszcze kupie szpachlę samochodową i zatrę powstałe dziury. Do tego poluzowałem zawiasy matrycy na tyle ile się dało. Wszystko chodzi wyśmienicie. Zamówiłem przed tym obudowę za pobraniem. Mam nadzieje, że sprzedawca zrozumie :)

Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję?
    -Yaro-
    Level 10  
    Widzę że przeważnie lewy zawias ulega uszkodzeniu.
    maras2003
    Level 29  
    virus91 - my to robimy nieco inaczej (w super beznadziejnych przypadkach) - usuwamy oryginalny gwincik i (słupek zostaje) od niego, przewiercamy na wylot i dajemy dłuższą śrubę. Nakrętka w zależności gdzie lepiej pasuje, np. śrube wkładamy od dołu, a nakrętke na wierzch, potem jak przychodzi górna obudowa to i tak nie widać ;) Tylko z dołu łepek śrubki.
    Niestety nie ma fotek jak to wygląda...

Nie wiem ile to wytrzyma Twoim sposobem.
    A do sprzedawcy pisz szybko, żeby jednak nie wysyłał :)

EDIT:
    generalnie u nas - tak jak masz na tym zdjęciu:
    Lenovo G570, zawiasy na gwarancję?

Tylko że gwint nakręciłbym na to, a nie wtopił w obudowę.
    Ewentualnie w drugą stronę - łepek od strony dolnej obudowy, a od góry nakrętka.
    virus91
    Level 17  
    U mnie był tylko 1 (i to nie cały) na 4 słupki. Z oględzin wynika, że jeszcze jest zapas warstwy plastiku więc powinno przeżyć laptopa. A no i drugą ważną sprawą bylo to, że nie mam wkrętarki :D Laptop idzie na sprzedaż za "dobrą" kasę oczywiście uprzedzając nabywce. Ja na takim sprzęcie nie będę pracował :)

Co do sprzedającego wszystko załatwione - zwróciłem prowizje.
    Albician
    Level 2  
    Hej! Mam prośbę :) czy ktoś mógłby mi napisać krok po kroku co trzeba zrobić ,żeby naprawić tą felerną obudowę?
    Raz juz byl klejony ale niestety , po kilku miesiącach stan wrócił do tego sprzed naprawy.
    Prosiłabym o wytlumaczenie sposobu ze skręceniem spodu i wierzchu dolnej obudowy, tak ,zeby to juz sie nie popsuło.
    Pozdrawiam i czekam na rychłą odpowiedz! Z góry dzięki
    Albician
    Level 2  
    Tylko ,ze nie ma tu opisu tych zdjęć :( a wlasnie tego mi potrzeba.
    kiwee
    Level 2  
    Witam!
    Mam dokładnie ten sam problem, laptop ma niecałe 7 miesięcy więc jest na gwarancji. Zawiasy rozeszły mi się dokładnie jak na zdjęciu, również nie ma śrubki od spodu, a do tego od naprężeń obudowy pękły "szczebelki" osłonki (zabezpieczające otwór przy lewym zawiasie).
    Niestety dzisiaj dostałam maila z serwisu (po wczorajszym przesłaniu im zdjęć uszkodzenia) z odpowiedzią, że jest to uszkodzenie mechaniczne i, że mogę naprawić to na własny koszt. Oszacowali koszt diagnozy + logistyki na ok. 350 zł do tego trzeba doliczyć koszt części i naprawy!!
    Czy można się od tego odwołać? Laptop był mało używany, nigdy nie spadł ani nie został uderzony. czy ewentualnie można naprawić o w jakimś innym serwisie żeby nie tracić gwarancji??
    Albician
    Level 2  
    Niestety, z serwisem lenovo nie wygrasz. Nie udowodnisz im ,że to wada konstrukcyjna obudowy, a wymiana na nową obudowę (okolo 400zl + "robocizna") nic nie da, bo po kolejnych kilku miesiącach to się znow zepsuje.
    Ah, i gwarancja na plastikowe części (czyli także obudowę) to 90 dni, więc i tak juz po wszystkim.
    Dlatego jeszcze raz proszę o opis zdjęć, bo chciałabym to ze znajomym "złotą rączką" naprawić, bo szkoda mi znów wydawać 350 zl na serwis (w ktorym raz juz byl)
    Pozdrawiam.
    kiwee
    Level 2  
    dzięki za odpowiedź, i nigdy więcej tego dziadostwa!
    maras2003
    Level 29  
    Mój serwis chętnie się tym zajmie, oczywiście odpłatnie.
    Naprawdę, opis jest jeszcze na tej stronie - a zdjęcia wyjaśniają tyle, że nawet opis jest zbędny !
    Kasztanowypic
    Level 2  
    Patent, który może nie jest super estetyczny ale za to wytrzymały i prosty, to jak wspomniano wcześniej (maras2003) wkręcenie śrubki, ewentualnie można jeszcze dodać paski zaciskowe.

Sprawdziliśmy go na lenovo G570 (który wydawało się był nie do uratowania) i acer aspire5741G (z którym było o tyle łatwo, że wystarczyło przewiercić dziurkę po starej śrubce i założyć dłuższą), w obu przypadkach trzyma się dobrze już od kilku miesięcy.

Jak dla mnie to duża oszczędność pieniędzy i czasu. (koszty dolnej obudowy, czas dostawy, serwisu...) Wystarczy mała wiertarka (wkrętarka) i dopasowane śrubki ;) Do tego nie ma problemu, żeby w przyszłości laptop otworzyć - słyszałem, że po zabiegach z klejem, trzeba go powtarzać co jakiś czas.

zdjęcia zrobionego lenovo:
    efekty: Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję? Lenovo G570, zawiasy na gwarancję?
    virus91
    Level 17  
    Paskudne wykonanie, rozkręcenie obudowy zajmuje max. pół godziny. Wszystko można zrobić aby prawie śladu nie było po całej operacji.
    Reprint
    Level 16  
    Wszystko super, tylko jak naprawić pęknięte gniazdo nakrętki w górnej obudowie? Przewiercając na wylot łeb śruby lub nakrętka będzie przeszkadzać matrycy, czy się mylę?
    virus91
    Level 17  
    Możesz to zrobić tak jak ja, bez wiercenia i śrubek w górnej obudowie. Użyj śrub z płaskim łbem.
    Reprint
    Level 16  
    Ale ty przymocowałeś zawias do dolnej obudowy. Co zrobiłeś z 3 śrubą, tą co się przykręca do górnej obudowy?
    virus91
    Level 17  
    Nic, plastik, który ją trzymał ukruszył się, nie ma szans na jego solidne przyklejenie. Połączenie, które zastosowałem jest o wiele lepsze.
    Reprint
    Level 16  
    Tylko że ja mam dobre te dwa mocowania. Mój problem polega na tym że wyłamało się gniazdo z lewej strony w górnej obudowie i teraz jak otwieram laptopa to cała dolna obudowa z lewej strony razem z zawiasem odgina się w dół, przez co wyłamały się szczebelki od chłodzenia i boje się że ten cały róg obudowy z lewej strony się wyłamie razem z zawiasem a wtedy jestem ze 400 zł w plecy bo bedę musiał kupić całą obudowę.
    lucanx
    Level 9  
    Odgrzewam temat.
    Zaczepy i u mnie puściły, ale po jakichś 5 latach użytkowania. Teraz pytanie. Chcąc wymienić obudowę, potrzebuję wymienić górę i dół czy tylko jedno z nich (nie wiem na której są mocowania - na obu, na jednej).

Dzięki za podpowiedź.
    maras2003
    Level 29  
    Mocowania prawdopodobnie są po obu stronach, wiec pewnie potrzebujesz obu części.
    lucanx
    Level 9  
    Na pewno mam wyłamane gwinty w które wkręca się śrubki bo po wypadały i nie mam jak ich zamontować z powrotem.
    spikep
    Level 1  
    Witam wszystkich.
    Również byłem szczęśliwym posiadaczem G570 z wyłamanymi zawiasami.
    Planowałem kupić dolną obudowę, jednak nikt nie da mi gwarancji że problem się nie powtórzy, dodatkowo nie chciałem bawić się w przeklejanie licencji Windows etc.
    Natknąłem się na ten temat i postanowiłem spróbować umocowania na śruby. Efekty mojej pracy:
    oi61.tinypic.com/sm9es3.jpg
    i60.tinypic.com/1zx9jro.jpg
    i60.tinypic.com/33u672d.jpg
    i60.tinypic.com/28aum1w.jpg
    Śruby M3x16.
    Główki nie wystają poza gumowe nóżki laptopa, więc nie ma możliwości zarysowania stolika na którym stoi itp.
    Koszt naprawy - mniej niż 5zł. Myślę że wyszło w miarę estetycznie.
    Dzięki panowie za podsunięcie rozwiązania :)